Нангял и Нури - братята, които войната в Афганистан превърна във врагове

Единият се бил редом с американците, другият станал талибанин
25 дек 2021 20:45, Нели Христова
38
Нангял и Нури - братята, които войната в Афганистан превърна във врагове
Снимка: БГНЕС

Нангял и Нури правеха всичко заедно, когато бяха по-млади. Братята играят в един и същи футболен отбор, спят в една стая, учат в едно и също училище и четат религиозни текстове в една и съща джамия. Последните девет години обаче те прекарват в опит да се убият един друг.

Братята от провинция Кундуз в Афганистан станаха смъртни врагове в деня, когато Нангял каза на семейството си по време на вечеря, че се присъединява към Афганистанската национална армия.

"Нури каза на Нангял, че е избрал пътя на ада и подкрепя американците срещу мюсюлманите. Тогава започна битка между братята в трапезарията", разказва 28-годишната им сестра пред VICE World News.

Три месеца по-късно Нури се присъединява към талибаните.

От противоположните страни на войната, която горе-долу приключи през август, когато талибаните завършиха светкавично бързото си превземане на Афганистан, след като западните сили се оттеглиха, Нангял и Нури казват, че са се сблъсквали много пъти лично на фронтовата линия. VICE World News интервюира братята поотделно. Те са разговаряли само веднъж през последните 9 години и все още таят голяма вражда един към друг.

"Много пъти се сблъсквах с брат си във война в планините и селата. Стрелбата по брат ми беше най-трудното нещо, което някога съм правил, но нямах избор", казва Нангял, сега на 34 години. "Мислех си, че стрелям по сърцето си и се самоубивам."

Афганистанската национална армия се разпадна това лято и докато талибаните обявиха обща амнистия за бивши членове на подкрепяните от Запада правителства и въоръжени сили, убийствата за отмъщение продължават.

Преди афганистанската армия да рухне, Нури се свързва с Нангял на 10 август - първата им директна комуникация от почти 10 години.

"Той ми каза "постигнахме победата" и ме заплаши, "трябва да се предадеш заедно с вашите бойци. В противен случай ще бъдеш убит",  казва Нангял. "Но аз го заплаших, че ще го убия, ако се опита да ме накара да се предам."

Пет дни по-късно Нангял се мести в Кандахар, за да избегне отмъщението на брат си.

Когато Нангял размишлява върху последното десетилетие, той е категоричен, че е взел правилното решение, когато е напуснал дома си през юли 2012 г., за да се присъедини към армията. "Бях патриот и свободата на Афганистан беше в опасност", казва той. "Беше моя отговорност да се присъединя към армията и да посветя живота си на защитата на свободата. Но аз съм нещастен войник, тъй като моята лоялност и жертва за земята направиха брат ми мой враг и донесоха тежки трагедии в дома ми."

"Ние бяхме стари братя и настоящи врагове", казва Нангял. "Щях да загубя живота си, ако се върна у дома, защото брат ми вярва, че съм предател."

Нури, сега на 33, не съжалява за нищо. "Борбата е задължителна за мюсюлманите, когато неверниците нахлуят във вашата страна. Готов съм да пожертвам всичко, отношенията на братята и сестрите и дори себе си за исляма. Участвах в Джихад, за да освободя страната си", казва той пред VICE World News в телефонно интервю от Кундуз. "Брат ми беше роб на неверниците, бореше се за тях срещу мюсюлманите."

Талибаните управляваха по-голямата част от Афганистан през 90-те години на миналия век и бяха свалени от водената от САЩ инвазия, която последва атаките на 11 септември. В последвалата 20-годишна война стотици хиляди хора бяха убити и в толкова тотален конфликт е сигурно, че семействата на Нангял и Нури не са единствените, които са били разкъсани по този начин.

Въпреки че насилието до голяма степен е спряло, Нури казва, че би било "невъзможно" да се помири с брат си. "Брат ми е убиецът на талибаните", казва той. "Няма да забравя и простя на убийците, които изклаха талибаните."

Бащата на братята е починал през 2010 г. Те имат три сестри. 64-годишната им майка многократно се е опитвала да накара синовете си да се помирят, но засега отказват.

"Аз съм най-нещастната майка на света. Невъзможно е да опиша болката си с думи", казва тя. "Всеки ден беше страшен ден за мен, тъй като имаше ожесточени битки между талибаните и афганистанските сили. Синовете ми се биеха един срещу друг на бойното поле и аз чаках да чуя новината за тяхното убийство, убити един от друг."

"Тази битка донесе безпрецедентни бедствия в нашия дом", каза 28-годишната сестра на братята. "След това никога не сме виждали нито един момент на щастие. Нашият семеен живот е пълен с катастрофи и мъки", споделя тя. "Майка ми плаче всяка вечер преди вечеря в същата трапезария и тогава всички братя и сестри започват да плачат."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Очевидно си оръжеен "експерт" от голям калибър, особено в областта на сфинкктера. От либералната фракция на Отровено общество. Съветвам те да се изказваш за неща от които разбираш повече - червило, дамски превръзки с крилца, кола маска и педикюр.
22
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
предният с брадата носи лека картечница Дегтерьов -значи е талибан въоръжен с руско оръжие.
21
0
 
1
 
! Отговори
бг преди 2 години
същата ситуация е преживяла страната ни след 1944 слуги на руснаците срещу българи
20
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия двамата нямат маски ,СЗО че ги глоби )
19
2
 
2
 
! Отговори
fact преди 2 години
стига с тез афгостатиес!ТЕ ИЗБЛРАХА! ПРЕДАДОХА КАТО ЖЕНА, КРЕПОСТ, КОЯТО ТРЯБВАШЕ И МОЖЕХА ДА ЗАЩИТЯТ КАТО МЪЖЕ!Сега, днес, ми се чете само инфо как *** е пълна догоре със ***, бият я и я *** денонощно, че даже и харесва, щот я дрогират на макс. Афганистан 2021 е равен на Царство България 1944-та. Съдбите и на двете са печално известни.
18
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нека се избиват сами един друг. Какво по-добро от това.
17
1
 
9
 
! Отговори
Епизод 28-и преди 2 години
28 годишната сестра се кара на братята, които са облегнали автоматите на ъгъла и смутено сърбат чай и ровят с пръсти в тавата с кой-каквото-докопа от нея. След като се понахранят припряно, сопнато стават от масата, игнорирайки продължаващите драматични изблици и развълнувани ръкомахания на сестрата, запасват снаряжението и се отправят към разнопосочните страни на фронта. След няколко часа преднамерено неточни престрелки сестрата ги вика за вечеря, и така постепенно прелива действието към сл.епз.
16
5
 
3
 
! Отговори
рационален талибанец преди 2 години
Пълна подкрепа за талибанеца Нури! Който сътрудничи с окупаторите на страната ми, особено с американските гувведа, докато те газят по свещенните земи мюсулманские, му тегля сатъра - няма брат, няма сват! Селямун алейкюм на брат Нури! Аллах да те възнагради щедро брат!!
15
1
 
7
 
! Отговори
Арабска Измама преди 2 години
Пак някаква Арабска ИЗМАМА..Като УБ.ИЯТ афганистанец- талибанин- Ислямист, е добре и за него и за нас, българите.. За него е добре, щото направо го пращаме при техния бог. А за нас, българите, е добре , щото тая Ислямска Змия, повече НЯМА да напада България ,да КРАДЕ и лъже..
14
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преводът нещо? Един Гугъл транслейт не стига, *** Христова. Но за да го осъзнаеш, се иска малко образование. Аматьори сте ги насъбрали в тази "медия".
13
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ромски истории от гетото.
12
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Баси женчовците
11
17
 
3
 
! Отговори
Паулу куелю преди 2 години
Нека повече такива младежи се заселват в България, тъкмо и нашите жени ще видят расови мъже!
10
1
 
10
 
! Отговори
аз-ът преди 2 години
сега вече и мъжките м*сюлмански драми ли трябва да преживяваме. Преди само с удавани м*услимчета и бурки ни занимавахте, сега и мъжките емоции ли трябва да изживяваме?
9
1
 
12
 
! Отговори
Мдаа преди 2 години
Готини немски момчета - германките сигурно вьздушат по тях
8
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия нямат маски рено са ваксинирани три пъти
7
1
 
7
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Супер :)))
6
2
 
9
 
! Отговори
Братя аргирови преди 2 години
Новите германци
5
1
 
10
 
! Отговори
Дойче Зеле преди 2 години
Представя..
4
1
 
8
 
! Отговори
tsiganin преди 2 години
i dvamata sa agenti na mosad......

Спонсорирани публикации