Ръст на цените на жилищата със 17% през 2022 г., търсенето остава голямо

Предлагането няма да съумее да задоволи търсенето
131
Ръст на цените на жилищата със 17% през 2022 г., търсенето остава голямо
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Предлагането на жилищни имоти и през следващата година няма да съумее да задоволи търсенето. Освен традиционните причини като личната необходимост и стремежа за сигурно вложение на средствата, налице са и допълнителни фактори за катализиране на активността. Това посочват от Националната асоциация на строителните предприемачи /НАСП/ в очакванията си за предстоящата 2022 година.

Още по темата

„Трайна тенденция е вътрешната миграция – все повече хора продължават да се местят към големите градове, където могат да намерят по-добри доходи и условия за живот. Големите градове са предпочитани и от онези наши сънародници, които са работили в чужбина и се връщат в България, за да се установят трайно. И двете групи са активни купувачи на имоти”, казва Георги Шопов, председател на НАСП.

Според него, сред ключовите фактори, които ще окажат силно влияние на строителния сектор догодина, е и стремежът на хората към подобряване на средата, която обитават. Вече е устойчива групата от купувачи, които до момента са живели в панелни жилища, но разполагат със заделени средства, които решават да вложат в апартамент ново строителство. За да дофинансират сделката, те или продават стария панелен имот, или ползват ипотечен кредит.

„Ниските лихви по ипотечните кредити и лесният достъп до тези кредити също ще повлияе в посока увеличаване на търсенето през 2022 г. Неизгодните условия по депозитите и растящата инфлация оставя все по-малко колебания у хората какво да правят със спестяванията си – тези купувачи искат да предпазят свободните си средства от обезценяване”, казва още Георги Шопов.

Според него, не само активността и интересът на купувачите ще са причина предлагането да не може да „догони” търсенето. Фактор за това са и някои затруднения при изграждането на нови проекти. Като такива Шопов посочва голямата административна тежест при реализацията на всеки нов обект, но и дефицитът на свободни терени с подходяща изградена инфраструктура.

Според НАСП през 2022 г. ще станем свидетели на допълнителен ръст в цените, който ще бъде около 17%, като основната причина за това ще е динамично покачващата се инфлация. От асоциацията посочват, че към момента ръстът в цените на строителните материали се равнява на 27% от началото на 2021 г. Налице е сериозна парична маса, която е пусната в обращение. Друга причина за повишаване на цените е административната тежест в инвестиционния процес, която води до намаляване на предлагането, а оттам – до повишаване на цената на крайния продукт, коментират още от НАСП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още по темата: жилищаимотиипотеки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
брокерите свикнаха на едни пари на месец да еадят, само че сега малко сделки малки приходи. Кскъв е изхода им, вдигаме цените и криво лвво с по малко продажби да докараме предишните доходи. Тука криви за търсене и предлагане не еажат...
39
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нямам какво да ям, обаче отивам да си изтегля последните стотинки + да взема кредит, че да инвестирам в апартамент, който после ще стои празен.
38
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
110к за 70кв в Софииската трябвя чафка да ти е изпила мозъка за да направиш подобна глупост
37
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отивам да купувам, че да не вземат да свършат.
36
4
 
6
 
! Отговори
факт преди 2 години
до като има кандидат новософиянци цените ше растът . за другите градове явно е същото .
35
0
 
21
 
! Отговори
хм преди 2 години
Когато една стока реално се търси,тя няма нужда от излишна реклама.Започнат ли да се появяват такива статии,значи търсенето вече куца и заинтересованите искат да дообрулят още малко крушата,преди да стане грозно положението.А скоро положението ще стане такова.При 6-7% инфлация,че на запад доста гневно наскачаха хората,а си представете ако инфлацията мине 10%?Изведнъж като спрът прясно напечатаните долари и увеличат лихвите,в съчетание с отънелите джобове на реално нуждаещи се от имоти,чакай ръст
34
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хората трябва да изчакат още половин година и ще видим, как банките ще станат собственици на новопостроени кооперации.
33
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Данък празен имот и ще паднат цените
32
0
 
10
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 2 години
МНОГО ПАРА СЕ ОТКРАДЕ В ТАЯ ДЪРЖАВА,
31
0
 
10
 
! Отговори
алгоритъм преди 2 години
Малко е 17% минимум 37% ще е увеличението за да продължи застрояването
30
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така е аз със зор успях да взема 70 кв . м чиста площ в панелен блок близо до бизнес парка в младост 4. Имаше още доста желаещи, но аз вече бях договорил кредит за 110 000 евро с банката и ги преварих.
29
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имотите на хубавите централни места или квяртали са скъпи а в покрайнините със съседи из роди не се купува че после ни моеш да живееш там ни да продадеш
28
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ха-ха-ха! През ден, вече има публикации за тези "изгодни" покупки на жилища... Балонът, вече няма накъде повече да се надува... Брокерите и строителите са в паника, че няма реални купувачи.
27
0
 
6
 
! Отговори
Сифилиско преди 2 години
Търсенето на хубави жилища*
26
0
 
10
 
! Отговори
Айде по-сериозно! преди 2 години
За наемане на апартамент търсят и оглеждат месеци наред, а за купуване...
25
0
 
8
 
! Отговори
При съседи ПСИХАРИ преди 2 години
имата е непродаваем, а живота на собственика - ад.
24
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо да купуваш имот като България е застарявяща и малка като измрът пенсиите директно им се нанасяш в жилищата
23
1
 
23
 
! Отговори
Смешник преди 2 години
Ще изчакам да станем 4млн души и да взема 50кв за 1,5млн евро стара панелка на 80г
22
0
 
8
 
! Отговори
Stamen преди 2 години
С други думи казано: Балонът никога няма да се спука. Така би следвало да се разбира посланието на тази статия.
21
3
 
17
 
! Отговори
Брокерската преди 2 години
гилдия яко плаща за такива статии. Градските жилища висят с месеци по сайтовете им. Ако има "раздвижване" то е за селски имоти в близост до столицата и големите областни градове, но там и без брокер често се оправят хората.