2022 - поредната година, в която ще живеем на ръба на опасността

Глобалните конфликти ще се засилят
Обновена: 3 яну 2022 20:22 | 3 яну 2022 20:20, Нели Христова
74
2022 - поредната година, в която ще живеем на ръба на опасността
Снимка: БГНЕС

На прага на новата година светът е изправен пред ужасяващ набор от предизвикателства: възраждащата се пандемия от COVID-19, извънредната климатична ситуация, борбата между демокрацията и авторитаризма, хуманитарните кризи, масовата миграция и транснационалния тероризъм. Съществува риск от нови междудържавни конфликти, изострени от разпадането на базирания на правила международен ред и разпространението на смъртоносни автономни оръжия. Като цяло, за повечето хора на Земята – и шепа в космоса – 2022 г. ще бъде още една година на опасен живот.

Близкия Изток

Събитията в Близкия Изток ще бъдат на първите страници на вестниците и през 2022 г. – по положителни, както и по отрицателни причини. Повод за оптимизъм е Световното първенство по футбол, което стартира в Катар през ноември. Това е първият път, когато арабска или мюсюлманска страна е домакин на турнира. Очаква се той да осигури голямо обогатяване на региона на Персийския залив по отношение на бъдещия бизнес и туризъм – и вероятно по-отворени, прогресивни форми на управление.

Но изборът на Катар, засенчен от обвинения в корупция, беше спорен от самото начало. Неговото досие относно правата на човека ще бъде подложено на засилен контрол. Отношението към нископлатените работници мигранти е друга гореща точка. The Guardian разкри, че най-малко 6500 работници са загинали, откакто Катар получи одобрението на ФИФА през 2010 г. Починали при изграждането на седем нови стадиона, пътища и хотели, както и ново летище.

Ще продължат и опасенията относно нелибералното отношение на Катар към свободата на словото и правата на жените и ЛГБТК+ общността в страна, в която остава опасно да се критикува открито правителството и където хомосексуалността е незаконна. Но анализаторите предполагат, че повечето фенове няма да се фокусират върху тези проблеми, което може да направи домакинството на Катар успешно.

В противен случай по-познатите теми ще доминират в регионалния дневен ред. На първо място е въпросът дали Израел и/или САЩ ще предприемат нови военни и/или икономически стъпки за ограничаване на опитите на Иран, които Техеран отрича, да придобие способност за създаване на ядрени оръжия. Израел заплашва с въздушни удари, ако бавно движещите се преговори за съживяване на ядреното споразумение от 2015 г. се провалят. Дори футболните фенове не могат да пренебрегнат войната в Персийския залив.

Вниманието ще се съсредоточи и върху авторитарния президент на Турция Реджеп Тайип Ердоган, чиято неоислямистка партия ПСР ще отбележи 20 години на власт през 2022 г. Управлението на Ердоган става все по-потискащо у дома, докато неговата агресивна външна политика, спорове с ЕС и САЩ, заговорът с Русия за Сирия и хронично лошо управление може да има непредвидими последици.

Други горещи точки вероятно ще бъдат Ливан – клатушкащ се на ръба да се превърне в провалена държава като разкъсания от война Йемен – и вечно хаотичната Либия. Трябва да се обърне специално внимание и на Палестина, където непопулярният президент, отлагането на изборите от Махмуд Абас, насилието на израелските заселници и заграбването на земя на Западния бряг, както и липсата на активен мирен процес са главните проблеми.

Азиатско-Тихоокеански регион

Очите на целия свят ще бъдат насочени към Китай в началото и края на годината, а вероятно и в междинния период. Зимните олимпийски игри ще бъдат открити в Пекин през февруари. Но решаващият въпрос за феновете на спорта: "Кой оглавява класацията за медали", може да бъде засенчен от дипломатически бойкоти от САЩ, Великобритания и други страни в знак на протест срещу серийните нарушения на човешките права в Китай. Те се опасяват, че Игрите може да се превърнат в пропагандно упражнение на китайската комунистическа партия.

20-ият национален конгрес на ККП, който се очаква към края на годината, ще бъде друга важна тема. Президентът Си Дзинпин се надява да осигури безпрецедентен трети петгодишен мандат, който, ако бъде постигнат, ще потвърди позицията му на най-мощния лидер на Китай след Мао Дзедун. Ще има и борби за висши позиции в Политбюро и постоянната комисия на Политбюро. И все пак - не е задължително всичко да върви по пътя на Си.

Мненията на западните анализатори се различават много относно това колко сигурна е позицията на Си. Забавящата се икономика, дълговата криза, застаряването на населението, огромните предизвикателства, свързани с околната среда и климата, и водените от САЩ опити за "ограничаване" на Китай чрез подписване на съседни страни оказват натиск върху Си. И все пак, както стоят нещата, през 2022 г. вероятно ще се наблюдават продължаващи, възхитителни опити за разширяване на глобалното икономическо и геополитическо влияние на Китай. Военна атака срещу Тайван, който Си обеща да завладее отново по всякакъв или всички средства, може да промени всичко.

Индия, най-големият регионален конкурент на Китай, може да продължи да пада под тежестта си на световната сцена. В момент, който може да бъде символично важен, общото й население скоро може да достигне или да надхвърли 1,41-те милиарда на Китай, според някои оценки. Но в същото време раждаемостта в Индия и средният размер на семействата намаляват. Не толкова символични и по-опасни са нерешените хималайски гранични спорове между тези две гигантски съседи, които доведоха до насилие през 2020-2021 г. и отразяват по-широко влошаване на двустранните отношения.

Популярността на Нарендра Моди, авторитарният министър-председател на Индия, се понижи напоследък поради пандемията и слабата икономика. Той беше принуден да направи смущаващ обрат на "реформата" и бе обвинен, че използва законите за тероризма, за да заглуши критиците. Неговата партия BJP ще се опита да си върне загубените позиции в поредица от държавни избори през 2022 г. Политиката на Моди за по-силни връзки със Запада, илюстрирана от алианса Quad (Индия, САЩ, Япония, Австралия), вероятно ще бъде засилена, добавяйки към Китайския дискомфорт.

На други места в Азия, насилствените репресии в Мианмар и отчаяното тежко положение на афганистанския народ след превземането на талибаните вероятно ще провокират по-скоро извиване на ръце от страна на Запада, отколкото конкретни действия. Афганистан е на ръба на бедствието. "Виждаме 23 милиона души, които маршируват към гладна смърт", каза Дейвид Бийзли от Световната хранителна програма. "Следващите шест месеца ще бъдат катастрофални."

Ядреният ръб на Северна Корея може да доведе до конфронтация, тъй като параноичният режим на Ким Чен Ун изпраща смесени сигнали за война и мир. Филипините ще изберат нов президент; злобният титуляр Родриго Дутерте е ограничен до един мандат. За съжаление това не е така със Скот Морисън, който ще се стреми да бъде преизбран за министър-председател на Австралия.

Европа

Това ще бъде критична година за Европа, тъй като ЕС и националните лидери се борят с напрегнатите вътрешни и външни разделения, социалното и икономическото въздействие на безкрайната пандемия, миграцията и новите предизвикателства след COP26, породени от целите за нетни нулеви емисии.

По-фундаментално, Европа трябва да реши дали иска да бъде взета сериозно като глобален актьор, или ще предаде международното си влияние на Китай, САЩ и зловредни режими като този на Владимир Путин в Русия.

Тонът може да бъде зададен от пролетните избори във Франция и Унгария, където десните популистки сили отново настояват за разделителни програми. Виктор Орбан, авторитарният унгарски лидер, който се подиграва с ЕС по въпросите на върховенството на закона, демокрацията и свободата на словото, ще се изправи пред обединена опозиция за първи път. Съдбата му ще бъде наблюдавана внимателно в Полша, Чехия, Словения и други страни-членки на ЕС, където процъфтяват реакционните крайнодесни партии.

Еманюел Макрон, нео-голисткият центрист, който дойде от нищото през 2017 г., ще поиска от френските гласоподаватели втори мандат с предпочитание пред своите откровени расистки, ислямофобски съперници Марин Льо Пен и Ерик Земмур. Социологическите проучвания го извеждат напред, въпреки че той също е изправен пред това, което би могло да бъде силно предизвикателство от дясноцентристките републиканци, чийто кандидат Валери Пекрес е първата жена начело на консерваторите. Тъй като левицата е в безпорядък, изборите могат да радикализират Франция по реакционен начин. Предстоят избори и в Швеция, Сърбия и Австрия.

Новото германско коалиционно правителство, водено от СДПГ, ще бъде подложено на внимателно наблюдение, тъй като се опитва да направи нещата по различен начин след дългите години на управление на Ангела Меркел. Въпреки някои помирителни обещания, търканията с Европейската комисия, водена от съюзника на Меркел Урсула фон дер Лайен, и с Франция и други южни членки на ЕС относно бюджетната политика и дълга, ще бъдат трудни за избягване Франция поема председателството на ЕС през януари и Макрон ще се опита да издигне идеите си за обща политика за отбрана и сигурност – това, което той нарича "стратегическа автономия".

Убеждението на Макрон, че Европа трябва да отстоява себе си във враждебния свят, ще бъде поставено на изпитание на редица фронтове, особено в Украйна. Анализаторите предполагат, че нарастващият руски военен натиск, включително натрупването на големи гранични войски и заплахата от разполагане на ядрени ракети, може да доведе до подновяване на конфликта в началото на годината, докато НАТО се оттегля.

Други задействащи проблеми включват въоръжаването на миграцията от страна на Беларус (и продължаващото отсъствие на хуманна паневропейска миграционна политика) и назряващите сепаратистки проблеми в Босна и Херцеговина и на Балканите. ЕС планира среща на върха в Китай, но няма консенсус относно това как да се балансират бизнеса и човешките права. В изолирана, все по-обедняваща Великобритания, угризенията на онези, гласували за Brexit, със сигурност ще се засилят.

Отношенията със САЩ, които гледат мрачно на европейската автономия, но изглеждат амбивалентни по отношение на Украйна, може да се окажат напрегнати на моменти. НАТО е изправено пред трудна година, тъй като търси нов генерален секретар, а доверието в него спадна след Афганистан. Твърди се, че жена може да получи най-високата позиция за първи път. Бившият премиер на Обединеното кралство Тереза ​​Мей беше спомената като вариант - но французите няма да искат британец на поста.

Южна Америка

Борбата за победа над Жаир Болсонаро, известният бразилски десен президент, на националните избори през октомври изглежда ще доведе до епична битка с международни последствия. В Бразилия Болсонаро беше широко осъден за неговото смъртоносно пренебрежение на COVID пандемията. Над половин милион бразилци са загинали -  повече хора, отколкото  в която и да е страна, с изключение на САЩ. Отвъд Бразилия Болсонаро е отхвърлян заради отричането на изменението на климата и ускореното унищожаване на тропическите гори на Амазонка.

Проучванията на общественото мнение показват, че ако Луис Инасио Лула да Силва, бившият президент, който беше в затвора и след това осъден по обвинения в корупция, се кандидатира на изборите, той  лесно би победил Болсонаро. Но това предполага честна битка. Нарастват опасенията, че американските поддръжници на Доналд Тръмп обучават лагера на Болсонаро как да откраднат изборите или да организират преврат, за да отменят резултата, както Тръмп се опита и не успя да направи във Вашингтон преди година. Нарастват страховете, че изборната подривна дейност в стил Тръмп може да намери повече имитатори по целия свят.

Проучванията в Европа показват, че подкрепата за десните популистко-националистически политици намалява, но това може да не е така в Южна Америка, извън Бразилия и други части на развиващия се свят през 2022 г. Популизмът се храни от пропастта между корумпирани "елити" и "обикновените хора", а в много по-бедните страни тази разлика, измерена в богатство и власт, нараства. В Куба, Никарагуа, Хаити и Венецуела предполагаемите шампиони на народа се превърнаха в техни потисници и това явление изглежда ще продължи. В Чили първият тур на президентските избори даде силна подкрепа за Хосе Антонио Каст, твърдо десен апологет на Пиночет, въпреки че в крайна сметка той беше победен от Габриел Борич, левичар, бивш студентски лидер, който ще стане най-младият лидер в страната, след като щурмува победа в балотаж.

Президентът на Аржентина, Алберто Фернандес, е изправен пред различен вид проблем в това, което изглежда като тежка година, след избори, на които неговите перонисти, една от най-старите популистки партии в света, загубиха мнозинството си в Конгреса за първи път от близо 40 години. Президентът на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор ще се сблъска с продължаващо напрежение със САЩ относно търговията, наркотиците и миграцията от Централна Америка. Но поне вече не трябва да търпи обидите на Тръмп - засега.

Северна Америка

Вниманието ще бъде насочено към кампанията за междинните избори през ноември, когато демократите ще се опитат да отблъснат опитите на републиканците да поемат отново контрола над Сената и Камарата на представителите. Резултатите неизбежно ще се разглеждат като референдум за президентството на Джо Байдън. Ако Републиканската партия се справи добре в щатите на бойното поле, Доналд Тръмп – който все още лъжливо твърди, че е спечелил изборите през 2020 г. – почти сигурно ще реши да се кандидатира за втори мандат през 2024 г.

Някои въпроси ще имат национален резонанс: по-специално напредъкът в спирането на пандемията и продължаващата резистентност срещу ваксините, икономиката, като цените и лихвените проценти ще се повишат и разделящи социални въпроси като миграцията, расата и правата за аборт, като се предвижда върховният съд да отмени или сериозно да отслаби разпоредбите на забележителното решение Роу срещу Уейд от 1973 г.

Най-големият проблем на демократите през 2022 г. може да са вътрешнопартийните разделения. Разделението между така наречените прогресисти и умерени, особено в Сената, подкопа подписаните на Байдън сметки за социални грижи и разходи за инфраструктура, които бяха разводнени. Част от фокуса ще бъде върху самия Байдън: дали той ще се кандидатира отново през 2024 г., възрастта му (ще навърши 80 през ноември), неговата умствена пъргавина и способността му да изпълни дневния си ред. Неговият рейтинг на одобрение от средата на декември е минус 7 и това може да се окаже трудно за обръщане.

Също така под микроскопа е Камала Харис, вицепрезидентът, за която се твърди, че е неспокойна и не се представя добре – поне от тези, които имат интерес, да бъде дестабилизиран Белия дом. Пийт Бутигиг, министърът на транспорта, който поиска номинацията на Демократическата партия през 2020 г., е човек, на който трябва да се гледа като възможен заместник на Харис или дори на Байдън.

Междувременно нарасна безпокойството дали междинните мандати ще бъдат свободни и справедливи, като се имат предвид изключителните усилия от страна на законодателите на републиканските щати да затруднят гласуването и още по-трудно за опонентите да спечелят многообразни конгресни окръзи и секции с вградено мнозинство от GOP. Според едно проучване републиканците ще променят поне пет места в Камарата на представителите благодарение на преначертаните, абсурдно изкривени карти за гласуване. Това може да е достатъчно, за да осигури мнозинство на Републиканската камара, преди да започне гласуването.

Натискът от страна на потенциални мигранти от Централна Америка по южната граница на САЩ вероятно ще бъде актуална история през 2022 г. – проблем, с който трябваше да се заеме Харис, но не се справи. Тя и Байдън са обвинени, че продължават суровата политика на Тръмп. Вярата в компетентността на Байдън също беше подкопана от хаотичното афганистанско изтегляне, което за мнозина бе унижение от мащаба на Виетнам.

Друг голям външнополитически неуспех или задграничен пожар – като руското заграбване на земя в Украйна, пряка китайска агресия срещу Тайван или конфликт между Израел и Иран – има потенциал да засмуче американските сили и да разруши президентството на Байдън.

В Канада се очаква премиерът Джъстин Трюдо да прокара нови политически инициативи за достъпни грижи за деца и жилища, след като спечели преизбирането през септември. Но на предсрочните избори през 2021 г. неговите либерали привлякоха най-малкия дял от народния вот от която и да е печеливша партия в историята, което предполага, че магията на Трюдо се изчерпва. Споровете се вихрят около предполагаемата корупция, управлението на пандемията, търговията със САЩ и политиката за намаляване на въглеродните емисии.

Африка

Както подобава на този гигантски континент, някои от най-големите теми на 2022 г. ще се разиграят в Африка. Сред най-впечатляващите е тежкият въпрос дали африканците, все още до голяма степен неваксинирани, ще платят огромна цена за монополизирането на ваксините в развития свят, нежеланието му да разпределя излишъци и споделя патенти.

Този въпрос от своя страна повдига друг: ще възобнови ли такъв егоизъм на богатия север, както неколкократно предупреждаваше бившият премиер на Обединеното кралство Гордън Браун? Внезапното разпространение на "Омикрон", идентифицирано за първи път в Южна Африка, предполага, че през 2022 г. могат да се появят повече варианти на COVIS. И все пак отговорът на развитите страни може да бъде да се съсредоточат върху вътрешната защита, а не върху международното сътрудничество.

Ходът на глобалната пандемия през 2022 г. – както по отношение на заплахата за здравето, така и за икономическия просперитет – в крайна сметка е неизвестен. Но в много африкански страни, с относително младо население, по-малко уязвимо към тежки вреди от COVID, по-големият проблем може да бъде отрицателното въздействие върху управлението на други заболявания.

Смята се, че 25 милиона души в Африка ще живеят с ХИВ-СПИН през 2022 г. Маларията отнема почти 400 000 живота за една типична година. Лечението на тези заболявания и други, като туберкулоза и диабет, може да се влоши допълнително в резултат на свързаните с COVID щамове, които ще задръстят здравните системи.

Замествайки Близкия изток, Африка се превърна в новата нула на международния тероризъм, поне според мнението на много анализатори. Тази тенденция изглежда ще продължи и през 2022 г. В страните от Сахел, по-специално, се наблюдава подем на радикални ислямистки групи, предимно местни, но често изповядващи вярност към глобални мрежи като Ал Кайда и Ислямска държава.

Усилията на Запада за противодействие на този подем на насилието на джихадистите може да станат по-организирани през 2022 г. Това следва споразумение за сътрудничество между президентите на САЩ и Франция Джо Байдън и Еманюел Макрон, които прекратиха френските военни операции в Мали поради липса на подкрепа. Западните правителства наблюдават с тревога разпространението на радикални ислямистки идеи от ключови страни в Западна Африка, като Нигерия, до Демократична република Конго и богатия на енергия Мозамбик. Неуспешната държава Сомалия, където е активна групировката "Аш-Шабаб", е предупредителна история за това какво може да сполети една страна, когато тероризмът не е овладян.

В годината, когато САЩ трябва да свикат втора "среща на върха за демокрация", въпросът за глобалното демократично управление и за липсата на такова, също ще е главна тема. В Африка, която преживя няколко преврата през 2021 г., последно в Судан, този въпрос е особено належащ. Неразривно свързани с него са предизвикателствата, породени от крайната бедност.

Според списъка за наблюдение за спешни случаи на Международния спасителен комитет за 2022 г., 12 от 20-те страни с най-голям риск от влошаване на хуманитарните кризи са в Африка. Това са Етиопия, Южен Судан, Демократична република Конго, Сомалия, Судан, Нигерия, Буркина Фасо, Централноафриканска република, Мозамбик, Мали, Нигер и Камерун. (Най-уязвимите неафрикански държави са Афганистан, Йемен, Сирия, Мианмар, Хаити, Хондурас, Ливан и Венецуела.)

В Африканския рог, това, което IRC нарича "перфектната буря" от проблеми в Етиопия, се изостря от влошаващата се гражданска война, която заплашва разпадането на страната на фона на засилената намеса от насилствения сталинистки режим на съседна Еритрея. Междувременно ООН предупреждава, че бързо влошаващата се суша ще постави 7,7 милиона сомалийци в изключителен риск до април.

УНИЦЕФ, детската благотворителна организация на ООН, отправи рекорден призив за финансиране от 9,4 милиарда долара в световен мащаб за 2022 г., за да помогне на повече от 327 милиона души, включително 177 милиона деца, засегнати от хуманитарни кризи и COVID.

Тези извънредни ситуации осигуряват контекста за друго голямо предизвикателство от 2022 г.: международната миграция, независимо дали включва бежанци от конфликт, политически преследвани, търсещи убежище или икономически мигранти, принудени да напуснат домовете си поради изменението на климата, глада и сушата. Международната организация по миграция на ООН казва, че рекордните 281 милиона души, или 3,6% от световното население, са били класифицирани като международни мигранти през 2020 г. Тази цифра се покачва въпреки пандемичните ограничения за движение през международните граници.

Тези изключителни размествания на населението все още не са довели до координиран или дори рационален отговор от повечето правителства, особено в богатите Северна Америка и Европа. Може би това ще се промени през 2022 г.

Антарктида, Арктика... и извън нея

Cop27, продължението на конференцията за климатична криза Cop26 в Глазгоу, ще се проведе в Египет през ноември. То ще предоставя доклади за напредъка по обещанията от Глазгоу за намаляване на въглеродните емисии и емисиите на метан, спиране на изсичането на дърветата, залесяването, "поетапно намаляване" на производството на въглища, намаляване на субсидиите за изкопаеми горива и осигуряване на финансиране за смекчаване на загубите и щетите, понесени от по-бедните страни.

Нереалистично е да се очаква някакво бързо подобрение на глобалните перспективи за справяне с глобалното затопляне през следващата година. Екстремните метеорологични явления от типа, наблюдавани по целия свят през 2021 г. – пожари, суши, наводнения, бури и рекордни температури – почти сигурно ще се повторят. Както и преди, тези ефекти ще се почувстват най-силно в по-чувствителните среди в света, не на последно място в Антарктика и Арктика.

И в двата полярни региона ще се наблюдава повишена човешка дейност през 2022 г., а тона не е непременно щастлива перспектива. В Антарктида, например, масовият туризъм се развива с появата на ледени писти за излитане и излитане, побиращи широкофюзеляжни джетове. Още по-проблематичен е нарастващият интерес на Китай, заедно с други страни, към използване на ресурсите на Антарктика и създаване на военни съоръжения там.

По същия начин топящите се ледове на Арктика отвориха търговски и морски морски пътища в горната част на света, които в момента се разработват от Русия в разгорещена конкуренция с няколко други страни. Дълго пренебрегваната Гренландия е ново Елдорадо за минерални и минни компании. Има и нарастващ интерес за планиращите отбрана – но съпротивата на местните хора срещу издаването на лицензи нараства.

Това ще бъде натоварена година в космоса по отношение на проучване и военна конкуренция. НАСА подготвя 18 отделни мисии през 2022 г., докато се подготвя да възобнови полетите до Луната. Планирана е нова космическа станция – Gateway. Русия, Южна Корея, Индия и Япония ще изстрелят лунен космически кораб. Европейската космическа агенция планира да изпрати мисия до Марс. Твърди се, че Китай се надява да има напълно функционална орбитална космическа станция до края на годината. Междувременно космическият туризъм, организиран от Русия и частни компании като Virgin Galactic на Ричард Брансън и Blue Origin на Джеф Безос, се развива.

По-зловещо е, че надпреварата в ядрените оръжия в космоса също ще се ускори. САЩ, Русия и Китай експериментират с нови оръжия, като орбитални хиперзвукови превозни средства, способни да изстрелват ядрени ракети от всяка точка на небето. Русия предизвика гняв в края на 2021 г. с безразсъдното си изпитание на противосателитна ракета. Други ще последват примера, потенциално заплашвайки глобалните комуникации. За да не изостанат, НАСА планира да извади гигантски астероид от курса му през септември, като организира челен сблъсък, използвайки космически кораб, изстрелян върху ракета, построена от SpaceX на Илон Мъск.

САЩ наричат ​​това "планетарна отбрана" - но технологията очевидно има офанзивни приложения. Някои ще смятат този напредък, други за гигантска стъпка назад за човечеството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
1
 
1
 
! Отговори
Ром"с преди 2 години
Една добра статия най-накрая в Днес,но стила на статията е поднесен не на ниво ...затова и колегите форумци недоволстват....,но ледът се разцепи в Днес..има шанс за качествена медия ,а не само жълтинизма да публикува....да да ,публиката е жълта..рабирам.. .
40
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само глупости съчиняват
39
1
 
1
 
! Отговори
za Neli ot Elf преди 2 години
Atarax ,Neli.1x1 -sutrin.Vecher Diazepam 10 mg-1x1 !
38
0
 
3
 
! Отговори
Дедо преди 2 години
*** имаш нужда от отпуск !
37
0
 
17
 
! Отговори
SS преди 2 години
Хомосексулността е нещо противоестественно! Той е обида към мъжката половина на човечеството! Гей парадите са обида към обществото ! А това е основна европейска ценност моля ви се ! А ние сме в ЕС без референдум !
36
0
 
3
 
! Отговори
Iwo преди 2 години
Един цитат на велик човек, който е актуален до ден днешен."Единствената интернационална шайка, която разпръсква бизнеса си навсякъде"
35
0
 
13
 
! Отговори
SS преди 2 години
Надявам се ЕС да се разпадне ! И да няма война ! А вие уважаеми читатели ВЪОРЪЖАВАЙТЕ СЕ !
34
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"борбата между демокрацията и авторитаризма" мале много страшно! Чак да искаш да ти прочетат приказка че иначе няма да можеш да заспиш от страх.
33
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Даже и не прочетох тоя пасквил.Заглавието ми беше достатъчно.Не се психирайте, не си докарвайте нелечими болести.Здрави ще се справим. Нашите баби, дядовци и пра- са минали през какво ли не и пак сме оцелели. Не падайте духом, само страхът може да ни победи.
32
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама то *** го писала (превеждала) туй пропагандно лъжливо материалче. Не се учудвам. ***, добре ли ти плащат да лъжеш хората?
31
0
 
21
 
! Отговори
джурналята преди 2 години
Да оправдаем сребърниците, които ни се плащат от фондациите, като започнем година отново с насаждане на апокалиптични чувства и всяване на масова психоза.
30
0
 
10
 
! Отговори
Леша преди 2 години
Кои сте вие, които ще живеете на ръба на опасноста?
29
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пропаганден пасквил пълен с откровени лъжи! Засрамете се!
28
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като разкараме медико-фашистите от власт - ще изчезне и опасноста!
27
3
 
3
 
! Отговори
Народен човек преди 2 години
Само на Ядрена война приживе не сме станали свидетели. Нарочиха Бог за Българин през 90те и българите казаха че е техен целият свят. Всичко е до време. Все още някой плаща сметките на глезените и търпи всичко което излиза от устата им.
26
1
 
0
 
! Отговори
Considering преди 2 години
Умнико!
25
6
 
7
 
! Отговори
В Перник режат ръце преди 2 години
В България изтезават и убиват хора о поръчка на Борисов!
24
2
 
4
 
! Отговори
До 25 преди 2 години
Но мутрокомунистите на харизматиквата не са на власт.
23
4
 
3
 
! Отговори
Смешно преди 2 години
А бе, с какво си позволявате да ни плашите? Пет листа травиялни брътвежи, без да кажете най главното! Ние живееме в БГ, тук на власт отново са КОМУНИСТИТЕ! Ей, хора, това вече е проблем!
22
2
 
7
 
! Отговори
До 17 преди 2 години
Всъщност борбата е между просветата и простащината, каквато винаги е била. С това нео-зелен-левичарски-джендъризъм влизаш ьиректно в графата завъшени простаци.