Грижа за ноктите - как да познаете, че трябва да ги заздравите?

Понякога белите петна са сигнал за проблем
0
Грижа за ноктите - как да познаете, че трябва да ги заздравите?
IStockphoto

В свят, в който съществуват толкова много видове фалшиви подобрения на ноктите – акрил, гел, полигел, пудра – може лесно да забравите да се грижите за естествените си нокти. Една среща с маникюриста и всяко несъвършенство може да бъде покрито и трансформирано в красиво изглеждащ маникюр, който трае седмици.

Въпреки радостта, че вече ръката ви е красива, не трябва да забравяте за състоянието на естествените си нокти. Изгледът и усещането им могат да бъдат издайнически признак за общото ви здраве. Например, това може да означава недостиг на витамини или нещо по-сериозно, което изисква посещение при лекар. Във всеки случай е важно да знаете какво да търсите, ако подозирате, че имате нездрави нокти.
 
Именно затова дерматолог и маникюрист идват на помощ, за да ни разкрият повече за признаците, които ни подсказват, че имаме нездрави нокти.
 
Какво предизвиква нездравите нокти?
 
Според дерматолога д-р Дана Стърн, нездравите нокти могат да бъдат причинени от няколко фактора, като например наличието на вредни съставки в определени продукти, като формалдехид. „Заздравителите на нокти, които съдържат формалдехид, могат да причинят чупливост и да доведат до онихолиза, известна още като отделяне на нокътя“, казва тя пред Real Simple.
 
Освен това, прекомерното излагане на ацетон може значително да дехидратира нокътя, което води до чупливост, пилинг, нацепване и счупване. Д-р Стърн съветва да избягвате продукти, които се рекламират като лечение за нокътя, но изискват лакочистител, за да бъдат премахнати. Това може да влоши още повече увреждането на ноктите.
 
Други причини за проблема включват увреждане, причинено от наранявания, като агресивно полиране на ноктите или премахване на кожичките. Генетичните предразположения също могат да играят роля за здравето на ноктите. „Има генетичен компонент за чупливи нокти и пряка връзка със стареенето“, казва д-р Стърн. Ноктите извличат своите хранителни вещества и кислород от кръвния поток. Въпреки това, ако сте предразположени към лоша периферна циркулация, ноктите ви могат да бъдат лишени от хранителните вещества, от които се нуждаят, за да бъдат здрави.
 
Освен това, прекомерната употреба на изкуствени продукти, като лак за нокти, гел или акрил, прави ноктите чупливи и дехидратирани. Процесът по създаване и премахване на този вид маникюр може също да премахне слоевете от вашите естествени нокти.
 
Какви са признаците на нездравите нокти, четете в материала на Tialoto.bg 

Източник: Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари