Земята е на прага на шеста вълна масово изчезване на видове

Изменението на климата може да причини хаос на планетата
64
Земята е на прага на шеста вълна масово изчезване на видове
Снимка: Pixabay

Земята е на прага на шеста вълна на масово изчезване. С такова предупреждение в интервю за „Дейли Мейл“ говори професорът от Станфордския университет Пол Ерлих, съобщава БГНЕС като цитира РИА Новости.

В края на декември Световният фонд за дивата природа предупреди, че Земята може да се сблъска с най-масовото изчезване на животни след изчезването на динозаврите през следващите десет години. Смята се, че милион видове флора и фауна са на ръба на изчезване.

„Масовото изчезване е само една от взаимосвързаните екзистенциални заплахи, пред които е изправена цивилизацията, други включват нарушаване на климата, глобално отравяне и възобновяване на надпреварата в ядрените оръжия“, каза Ерлих.

Наводнения, суши и горски пожари, причинени от изменението на климата, могат да причинят хаос на планетата, подобно на масивно вулканично изригване или гигантски астероид.

„Докато има известен дебат относно причините за предишните пет масови изчезвания, в научната общност не се говори за причината за продължаващото шесто – има твърде много хора и най-богатите от тях консумират твърде много и всичко това се усложнява от половото, расовото и икономическото неравенство“, добавя Ерлих.

Към днешна дата има пет масови изчезвания на Земята. Най-известният от тях е причинен от гигантски астероид, унищожил динозаврите преди 66 милиона години. Опустошението е историческо, тъй като 76 % от видовете в света са унищожени от астероиден удар и последствията от него.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още по темата: земявидове
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
2
 
6
 
! Отговори
Вирусолог Ташунко преди 2 години
стига с тази истерия, омръзнахте ни с прогнозите!
42
2
 
0
 
! Отговори
Аз преди 2 години
Урррааааа
41
1
 
5
 
! Отговори
ЦИНИК преди 2 години
Свето мой и дъ свърши балъците жа останат ! Туй е природен закон. На него съ крепи циливизацията ! Речено е още изтрепете балъците и тарикатите сами жа измрът ! От кат светува планетата едните дживеят на гърба на другите ! Та те така ! Абдалите висша сила ги пази !
40
3
 
13
 
! Отговори
Nostradamus преди 2 години
Две планети си говорят:- Абе, нападнаха ме едни гадинки - хомо сапиенс.- Спокойно, скоро ще изчезнат от само себе си.
39
1
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Ще оцелеят само Мъск, Гейтс, Зукърбърг и нашите олигарси!?
38
1
 
9
 
! Отговори
бай онзи преди 2 години
До художника адски арогантно е да мислим че можем да влияем на климата толкова, но другаде е заровено кучето - пари и власт както обикновенно
37
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За шестата вълна каква ще е ваксината и колко бустера ще са нужни???
36
2
 
0
 
! Отговори
преди 2 години
Можа ама може и да не може ...
35
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 46 - че кой те кара да сменяш? Моя телевизор е на 13 години, а телефонът ми е на 5-6. Имам бормашина и ъглошлайф на 17-18 години. Всичко работи отлично и ми върши работа. Докато работят, мога още толкова време да не ги сменя.
34
1
 
4
 
! Отговори
Василев преди 2 години
А Тиквата?
33
3
 
10
 
! Отговори
художника преди 2 години
Тоя проф. Пол Ерлих знае ли, че земята влиза в ледников период на всеки 100 000г. почти като по часовник. Ние сме излезли от последния ледников период преди 18 000г. Нормално е да се затопля климата и ако някой ми каже че това е заради хората и индустрията, която е на почти 150 г. е напълно луд. Плашат ни, за да печелят на наш гръб. Същото, като с Ковид-а.
32
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нормално е за 100-200 години да изчезне човечеството, но това няма да е заради затопляне на климата, а заради замърсяването с пласма - навсякъде и с отпадаци от най-разнообразна техника., В момента ни карат на всеки 2-3 години да си сменяме телевизори , телефони, хладилници и т.н. , а пласмасовите отпадаци растат драстично...
31
1
 
4
 
! Отговори
До 42 преди 2 години
Дали е писал или казал полово ?Все пак статията е писана от жена :)
30
1
 
10
 
! Отговори
Ако изчезнат пчелите преди 2 години
Сме свършени. Земеделието зависи изцяло от насекомите. Ефектът на пеперудата.
29
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пол Ерлих да си тегли куршума, а след това може да се надяваме и че всички екоталибани, ще последват примера му.
28
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поредната изповед на либерастки шаман-социопат, чиято голяма мечта е да избие човечеството, за да се освободи място за зайчета и тревички. Човек който плямпа подобни глупости от типа на "това се усложнява от половото, расовото и икономическото неравенство" е слабоумен, много далече от науката.
27
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това дори да беше вярно, не е толкова драматично колкото звучи. Ако не бяха изчезнали динозаврите, вероятно нямаше да ги има лъвовете, зебрите, кравите и хората.
26
21
 
9
 
! Отговори
Solar Power преди 2 години
Първия вид който ще изчезне това са антиваксърите и глу павите хора :) В България намалят средно месечно с по 100 на ден :)
25
5
 
7
 
! Отговори
. преди 2 години
Един от тези видове ще е Хомо Сапиенс (човекът).
24
7
 
3
 
! Отговори
програмист преди 2 години
Ко ми дреме па нема а спрем а копам койни

Спонсорирани публикации