Първи фастинг за годината - какво трябва да знаете?

Ето как да стартирате периодично гладуване за по-добра форма
13 яну 2022 23:15, Дарена Найденова
23
Първи фастинг за годината - какво трябва да знаете?
IStockphoto

Периодичното гладуване е гореща тенденция от години, като феновете се кълнат, че прави всичко от това да им помогне да отслабнат до това да им помогне да останат здрави. Има и изследвания, които подкрепят ползите от периодичното гладуване.

Нов научен преглед, публикуван в Annual Review of Nutrition, анализира 25 проучвания за периодичното гладуване и установява, че хората губят от 1 до 8% от изходното си тегло при този хранителен план. Той също така може да има положително въздействие върху много метаболитни здравни маркери, като кръвно налягане и нива на холестерола, а споменатата загуба на килограми, особено ако добавите добър режим на упражнения, може да доведе до намаляване на рисковете от заболявания, свързани с теглото.
 
Разбира се, има редица опции на периодично гладуване и типът, който изберете, в крайна сметка зависи от вас. Една от най-популярните форми е ограниченото във времето хранене. С този тип гладувате за определен период от деня и имате определен прозорец за хранене. Например, можете да не ядете 18 часа и да се храните през другите шест. Други опции включват гладуване с алтернативни дати, което превключва между гладуване (където се опитвате да се ограничите до 500 калории или по-малко на ден) и ден на хранене, както и диета 5:2, която включва два дни на гладуване и пет дни на хранене на седмица.
 
Без значение какъв тип периодично гладуване изберете, този хранителен план изисква дисциплина и малко основни познания преди да скочите в него с двата крака. Ето защо от Women's Health разговарят с няколко дами, които споделят своите съвети как да започнете диетата и да се придържате към нея, така че да имате най-добрите резултати.
 
Забележка: Ако сте бременна, имате хронично заболяване, с поднормено тегло сте или имате нездравословна връзка с храната, трябва да се консултирате с лекар, преди да започнете фастинг.
 
1. Започнете бавно
 
46-годишната Лори е на периодично гладуване от февруари 2020 година. Казва, че е загубила приблизително 18 килограма и успява да поддържа теглото си. Нейният съвет към начинаещите е да започнат бавно. Може например да започнете с 12-часово гладуване и да имате до 12-часов прозорец за хранене.
 
След това изградете график 16:8, където гладувате 16 часа и имате осемчасов прозорец за хранене. Оттам може да преминете към по-малък прозорец за хранене, ако се чувствате готови. Лори казва, че е преминала към по-малко хранения на ден четири до пет месеца след започването на фастинга.

2. Протеиново барче
 
59-годишната Елис поддържа фастинг от декември 2020 година. Тя обикновено гладува от 16 до 18 часа на ден. Споделя, че е станала доста добра в поддържането на режима, но понякога остава будна до по-късно заради работата си и не може да издържи на глада. Когато тези моменти се случат, Елис има до себе си протеиново барче, с което да подмами тялото, че все още гладува. Това дава на организма необходимата доза засищане, за да не се чувства в опасност, но все пак получавате ползите от гладуването.
 
Още по темата вижте в материала на Tialoto.bg 

Източник: Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
4
 
! Отговори
мъка преди 2 години
ми е за "българския" журнализъм, да се смееш ли да ревеш ли
15
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да не четем "статии" от "журналисти", които вместо да преведат някоя дума за по-лесно я изписват с български букви. Пост, постене, бе, интелектуалчета мили!
14
0
 
6
 
! Отговори
Аз казах преди 2 години
Имаме си наша бума за това бе , башибозуци
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Във връзка с кризата отново стана много популярен лечебния глад. ПП ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПОСКЪПВАНЕТО откакто вкара комунистите и БСП във властта - на пазара се е появил дефицит за фризери и се е продал целия тираж на книгата "Лечебният глад".
12
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе какъв е тоя фастинг бе? Нямаме ли си дума за това- постене??
11
0
 
5
 
! Отговори
Иван преди 2 години
И аз съм го правил, без да знам . От 22:30 до 6:30 не ям - около 8часа и отслабвам очевидно с една трета.
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лори може ли батко да ти го напука ААА какво ще кажем и не се сравнявай със мен ок дран дран Бла бла
9
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Fasting означава постене.
8
0
 
10
 
! Отговори
 престанете преди 2 години
стига с тия *** чуждици- фастинг на майк.. ви хур... казва се ПОСТ на български
7
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При тези дефицити по български на т.н. журналистика тука, не знам дали е правилно написано или имат в предвид нещо друго?
6
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
...Фиsтинг.
5
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В първата секунда прочетох "***". Хаха.
4
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ааааа, тук се прилага този режим по неволя, няма нищо ново за българина. Пенсионера с измислената пенсия или тези с минималните заплати и да искат не могат да ядат много.
3
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не з аех, че неприемането на храна се нарича "фастинг". Ти да видиш! Почти като ***! хаха. Иначе е много ефективно. Тази седмица смятам да направя 5 дена сух пост, че има нужда след празниците. Не за отслабване, а за прочистване! :-)
2
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе кви са тия лигавщини 12 часа гладуване? На мен само заради това, че не закусвам ми се събират повече! За това време ако се чувстваш, че "гладуваш" със сигурност нещо не ти е наред!
1
6
 
4
 
! Отговори
Асан преди 2 години
1 това е наша семейна традиция :)))

Спонсорирани публикации