Западът праща оръжия на Украйна, но те няма да й помогнат срещу Русия

Ракетите, които тя получава, са с прекалено малък обсег
Обновена: 21 яну 2022 13:34 | 21 яну 2022 13:08, Нели Христова
232
Западът праща оръжия на Украйна, но те няма да й помогнат срещу Русия
Снимка: БГНЕС

Великобритания и САЩ изпратиха леки противотанкови оръжия в Украйна, за да помогнат за отблъскването на това, което западните лидери смятат за предстояща инвазия на Русия.

Русия е събрала повече от 100 000 свои войници - подкрепени от танкове и тежка артилерия - за да обгради Украйна на пет ключови фронта.

Президентът на САЩ Джо Байдън каза на пресконференция в сряда, че очаква неизбежна инвазия, въпреки че Русия отрече, че планира да нахлуе, да атакува или да "прави каквото и да е" с Украйна.

И САЩ, и Обединеното кралство изпратиха усъвършенствани противотанкови оръжия в Украйна, които да бъдат използвани в отбрана в случай на руска инвазия. Даренията идват след години на обща подкрепа за модернизация от страна на страните от НАТО за Украйна, която беше жестоко ударена от Русия в отцепилите се региони Донбас и Крим през 2014 г.

Възможна мотивация за руска инвазия е опасенията относно задълбочаването на връзките между Украйна, която е бивша съветска държава, и НАТО. Руският президент Владимир Путин каза, че Русия няма да толерира по-близки отношения между двете, въпреки отричането от страна на алианса, че Украйна ще стане член.

Голяма част от НАТО - включително Германия - се колебае да снабди Украйна с модерни оръжия от страх да не провокира Путин.

Преди това САЩ доставяха много модерни противотанкови ракети Javelin, докато Обединеното кралство в момента изпраща по-леки противотанкови ракети NLAW. Но с обхват от около 2500 метра за Javelin и 600 метра за NLAW, тези оръжия с относително малък обсег, макар и ефективни срещу танкове, бронирани превозни средства и дори ниско летящи хеликоптери, вероятно ще имат малко въздействие.

Руските военни ще могат да атакуват военните на Украйна с ракети и тежка артилерия, разположени дори на стотици мили от всяко потенциално бойно поле, казват водещи експерти пред VICE.

Тази седмица министърът на отбраната на Обединеното кралство Бен Уолъс каза пред парламента, че стотици отбранителни противотанкови оръжия – по-късно идентифицирани като NLAW - лека противобронирана ракета, разработена от Обединеното кралство и Швеция – се изпращат с полет към Украйна. Те ще допълнят доставените от САЩ повече от 200 ракети с по-голям обсег и по-сложни противобронени ракети Javelin, които вече са в страната.

"Взехме решение да снабдим Украйна с леки противобронени отбранителни оръжейни системи", каза Уолъс в понеделник. "Те са с малък обсег... но въпреки това това ще накара хората да спрат и да си помислят какво правят и ако танковете влязат в Украйна, нахлуят в нея, тогава те ще бъдат част от защитния механизъм на страната."

Анализатор на разузнаването на НАТО в Брюксел, който не е упълномощен да говори с медиите, поставя под съмнение това.

"Това би било вярно, ако не съществуваше факта че руснаците ще убиват украинците експоненциално по-далеч от ограничения обхват на тези системи", казаха те.

Смята се, че NLAW има ефективен обхват от около 600 метра, който може да бъде изтласкан до 1000 метра от квалифициран оператор. Системата Javelin, която е направлявана и много точна, има приблизителен обхват от около 2500 метра и би нанесла значителни щети на руската броня, ако е в обсега.

Но проблемът според анализатора Роб Лий, бивш морски пехотинец на САЩ, който изучава отблизо руските въоръжени сили, е, че Русия е малко вероятно да участва в битки под толкова близко разстояние.

"Javelin са добри в удрянето на танкове, но мисля, че Русия ще се опита да избегне градските райони, където биха били най-ефективни, и вероятно ще използват много тежка артилерия преди всякакви настъпления, които могат да ранят или убият украински войници", казва Лий. "Javelin и NLAW могат да унищожат руски танкове, но не мисля, че биха променили значително хода конфликта, ако Русия ескалира."

Руските сили, според анализатори и изтекли доклади на американското разузнаване, са организирани в около 120 или повече батальонни тактически групи (BTG) от около 800 войници всяка. Тези групи се поддържат от ракети с голям обсег и артилерия.

BM-30 Smerch е една такава система. Тя изстрелва 12 300 мм ракети наведнъж с обхват от около 90 км.

Бивш войник от специалните сили на Обединеното кралство, който в момента служи като съветник по сигурността в региона, се съгласи, че е малко вероятно западните оръжия да причинят много щети.

"Освен ако Русия не влезе в градовете, системата NLAW няма да направи много, защото момчетата, които ще се опитват да ги изстрелят, ще бъдат мъртви, ранени или разпръснати от ракети с голям обсег и артилерия, без да се отчита огромното предимство на Русия във въздушната сила", обяснява той, пожелавайки анонимност. "Руснаците вече са планирали да избегнат подобни близки ангажименти."

По-лошо за украинците е способността на Русия да унищожи военната инфраструктура, комуникационни и логистични системи чрез крилати ракети и системи за балистични ракети. Те вече са в игра.

"Крилатите ракети "Калибр" (обхват 1500-2500 км) и балистичните ракети с малък обсег "Искандер-М" (500 км) са с по-голям обсег от всичко, което Украйна има, и могат да поразяват цели в Украйна, докато Украйна не може да направи същото срещу Русия", обяснява Лий.

Такива оръжия могат лесно да унищожат способността на Украйна да координира отбраната, да маневрира силите си или дори да снабдява ангажираните части с храна и боеприпаси, без да излага на риск нито един руски войник.

"До края на първата седмица частите на Украйна ще бъдат сами и всичко, което не е унищожено, ще трябва да се обърне към тактиката на бунтовниците", казва бившият британски войник.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


232
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До: 140 Ама ти наистина ли си вЕрваш?
116
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Историк 127. Приятелю, наистина си толкова историк, колкото и всичко останало. Русия не е нападала Грузия, а точно обратното. Цял свят го осъзна и призна, само някои "историци" като теб си знаят своето. Щом я е нападнала, защо нея превзе? Имаше тази възможност.
115
5
 
6
 
! Отговори
Правилното е: преди 2 години
До Krom: РЕФЕРЕНДУМ какъв го дири България в НАТО! А ти се вайкай наоколо!
114
2
 
6
 
! Отговори
Krom преди 2 години
До РЕФЕРНДУМ ЗА НАТО - точно това попитах! Подскажи "правилното"? И не ми казвай, че "правилното" е да чакаш кротко още 500 години Дядя Иван да ти помогне?!
113
5
 
17
 
! Отговори
Така ще стане преди 2 години
До българин - натовец: "в Украйна го чака партизанска война!" Ко речи? ПОЛОВИНАТА украинска войска на мига ще мине на руска страна , когато всичко почне! Там благодарение на запада вече няма какво да ядат! От останалата половина, половината ще хукнат да бягат. От останалите бандери - някаква част ще наторят плодородните украински простори, другата ще станат комунисти :):) и всичко ще свърши за два дни.
112
4
 
19
 
! Отговори
Иван преди 2 години
ЕС и США ще воюват с Русия до последния украински войник ! Тия украинците са по-прости и от нас !
111
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Българин. И други твърдят, че Украйна ще смачка Русия. Но как, интересно, ще го направи, щом като вече 8 години не може да смачка някакви опълченци?
110
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не воюват оръжията, воюват хората.Ако украинската войска повтори номера на афганистанската?Волята им да се бият ли ще надделее или мерака да се пишат бежанци в Западна Европа?Тях поляците едва ли ще ги отблъскват толкова упорито както мигрантите от Беларус?
109
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да извадят няколко милиарда, да направят стотина топ инвестиции в Украина- заводи и да произвеждат с високи заплати! Така ще го зачукат на руснаците! Така наливаха в Югославия навремето милиарди! Няма как сега безплатни да стане!
108
2
 
4
 
! Отговори
РЕФЕРНДУМ ЗА НАТО преди 2 години
Кромчо - ако това дето пишеш има и половин грам истина, не се бой! Ще изберем правилното!
107
10
 
3
 
! Отговори
българин преди 2 години
Абе такова... хм, аз не знам защо списващите подобни статии пропускат да отбележат, че Украйна разполага с ракети с голям обхват на действие, като например четири батареи от зенитно-ракетните комплекси С-300, останали от времето на СССР.Както и много други разбира се, със среден и по-малък обхват на действие, артилерия.Имат обаче и много силни гранични войски снабдени с Хъмвита и всякакви други машини, БТР-и и прочие.Путин трудно ще мине границата, а в Украйна го чака партизанска война!
106
4
 
14
 
! Отговори
Смятай! преди 2 години
Украинските тецове щели да горят слама и ***! Смятайте докъде са цъфнали със новите си "приятели" урките! А новите приятели искат да подметнат трупа на Украйна в двора на Русия за да я обвинят в убийството! - Колко изгодно!
105
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вече на световно ниво се регулират цените на всичко! Но не и заплатите. Вие си правете изводи какво ще следва.. Пълно господство. И Там Русия и Китай не искат. Тях накрая ще накарат да подпишат.
104
7
 
7
 
! Отговори
Krom преди 2 години
Другари, другари, моля малко по спокойно с "Референдума за напускане на НАТО"! Така и не схванахте, че извън НАТО България е късче апетитно месце на софрата на Ердоган. Кой ще ви помогне, Другаре? Товарищ Путин? Или ще се подиграе с вас, както постъпи с наивните арменци? Защото в момента е другарче с Товариш Ердоган. Българската армия Дрогаре в момента е формализъм а най боеспособната българска част е Ловно Рибарския Съюз. Та, накъде Дрогаре извън НАТО? Кажете да се посмеем!
103
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Историк - ти си толкова историк колкото аз съм президента на кравария. почети преди да задаваш глупави въпроси!
102
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ИсторикНека видим какво ще стане с Украйна. Целият свят е в опасност. Вече видяхме какво стана след майдана. Външният им дълг е над 90 млрд долара, като лихвите са много високи. Само миналата година трябваше на платят около 15 млрд, но тъй като не могат да го връщат, а продължават да взимат, вие си правете изводи защо има война. На кого дължат тези пари, на МВФ, Световната банка. Но не на Русия.
101
4
 
4
 
! Отговори
Само ти не разбрал преди 2 години
До Анонимен: "кога ще почва войната не казаха ли ?" - да към 2025-2027 когато и Китай ще си връща Тайван. И САЩ ще бяга от всякъде. Наистина ще е голяма продукция!
100
8
 
7
 
! Отговори
Историк преди 2 години
До Путин 106Най накрая човек който вижда реално нещата. За съжаление много ''фенове'' на Путин го мислят за някакво божество което ще спаси света от лошата Америка и лошата Западна Европа. Абсолютно невежи хора дето и представа си нямат за какво става въпрос. В Русия ако кажеш нещо срещу Путин на другия ден се събуждаш в някой Сибирски лагер. Защо беше нужно преди няколко години Русия да напада бедната Грузия??? Това много бързо се забрави. Колко невинни хора измряха заради тоя психопат.
99
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 121. Ти самият вярваш ли си? Това в кой фантастичен филм го гледа?
98
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Смях 108. Ако руснаците, както казваш, бяха унищожили Полша, защо после я създадоха? Може би за да се намират на работа? А известно ли ти е, че преди това Полша се канеше да нападне в гръб и унищожи Чехия?

Спонсорирани публикации