От Бурунди до Нигер: Кои са най-бедните страни в света?

Класацията е по данни от МВФ за размера на брутния вътрешен продукт
23 яну 2022 17:18, Петя Славова
77
От Бурунди до Нигер: Кои са най-бедните страни в света?
Снимка: БГНЕС

От Бурунди до Нигер - и десетте най-бедни страни в света се намират в Африка. Класацията по данни от МВФ е направена на базата на размера на брутния вътрешен продукт, предава "Дойче Веле".

Икономическата криза, предизвикана от пандемията, засяга особено силно по-бедните страни по няколко причини: инвестициите от по-богатите държави намаляват, международните инвеститори изтеглят капиталите си. Самите по-бедни страни нямат възможност да влагат средства в програми за развитие, а емигрантите изпращат по-малко пари на близките си в родината. Всичко това би могло да има сериозни последствия, най-вече за най-бедните държави, предупреждава Световната банка в актуалния си доклад.

Но кои са най-бедните държави в света? Методите, чрез които се измерва бедността, са от най-различен характер. Някои проучвания се фокусират само върху финансовите данни. Други се базират на допитвания за усещанията на анкетираните или пък отчитат фактори като достъпа до храна, образование и облекло.

Тази класация измерва брутния вътрешен продукт (БВП) на глава от населението. Данните на МВФ са от 2020-а година, по-актуални от 2021-а още няма.

"Най-богата" от най-бедните е Нигер в Западна Африка, където БВП през 2020-а година е бил 568,49 долара на глава от населението. За сравнение - през същата година БВП на човек в Германия е възлизал на 46 216 долара.

Оттам нататък следват Малави, Конго, Сиера Леоне, Централноафриканската република, Мадагаскар, Мозамбик, Сомалия и Южен Судан, докато се стигне до "шампиона" - Бурунди. В тази държава БВП на глава от населението е бил едва 255,98 долара.

 

 


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До СП============Дълго, много дълго няма да видиш реална промяна, след огромния батак и крадене 12 години! Ако влезеш в една обрана, мизерна къща, със стопани, затънали в борчове, усвоени пари от някъде, но не видени от хората, КАКВО ЩЕ НАПРАВИШ ЗА 9 М??? М? Само 500 млн. лв. са дадени на АПИ ей тъй, на вятъра. Следи какво заборчляване е било. И с магия не можеш го оправи веднага.
56
1
 
2
 
! Отговори
Алекс преди 3 месеца
Африканците са доста мързеливи,така че тези данни не са изненадващи.
55
2
 
11
 
! Отговори
SS преди 3 месеца
Бедноста в Бг държава уж член на ЕС също е ужасяваща ! Нещо повече ,бели роби сме !
54
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
България в ЕС!
53
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тия поне не работят, а в България бачкаш и получаваш минимална заплата, а след 40 г. трудов стаж си с 300 лв. пенсия, тук е супер бедно и нито едно правителство не се справи с бизнесмените експлоататори и не спазващи никакви закони. Щом в Била си позволяват своеволия без молба за отпуск да пускат хората когато на някаква и скимнало или Шел да осигуряват на минимална и да дават някой лев в плик, за какво говорим. Къде са проверяващите.
52
2
 
6
 
! Отговори
СП преди 3 месеца
Като гледам промяната, която върлува из България последните 9 месеца, организирана под юмрука на прецедента и осъществена от просто киро, кокорестото, лорелови, черепа, мая, отровните, чалгаря, бойкикевия, прокопи, обвинениите червени олигарси и мустафато....очаквам след няколко месеца да ни включат в класацията, при това на предна позиция.
51
2
 
13
 
! Отговори
До Анонимен 30 преди 3 месеца
Понятие нямаш от много неща. По Черноморието рибарите със салове ли ловят риба? Защо имат улов всеки ден? За лов няма да те питам, едва ли знаеш конкретни неща в тази насока. Но не беше ли поне дете в първите години след промените, когато селото за кратко живна? Това беше резултата от инициативата на хиляди работливи българи дори и от градовете да отглеждат поне зеленчуци, за да спасят от глад семействата си. Защо се отказаха" Заради клечащите наоколо роми, които чакаха да узрее, за да крадат
50
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 36 - Африканците са в най-добрия случай като нашите роми, а често пъти са по-мързеливи и немарливи дори и от тях. Има изключения разбира се, но те са малък процент.
49
0
 
11
 
! Отговори
Няма да се учудя, преди 3 месеца
ако се окаже, че 12-е африканчета на снимката са деца на една и съща жена, която все още не е навършила 25 г. и че баща им е неин връстник, който никога не е работил и няма намерение да работи до края на живота си.Вероятно ядат и имат дрехи само заради това, че Ханс, Гюнтер и Клаус прилежно плащат членския си внос в църквата на тяхната енория, а също така всеки неделен ден след църковната служба слагат своята лепта върху дискоса за волни пожертвования.Те и тримата вероятно имат само по едно дете
48
9
 
4
 
! Отговори
Смешници преди 3 месеца
В Русия е същата работа.Мизерията е африканска .Извън няколко големи града ,всичко е леш.
47
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
България къде я забравихте където хора работили по 50 години мизерстват ве? Вашта .... американска за българия.
46
4
 
15
 
! Отговори
Кен еф преди 3 месеца
Нямя по-зле от българската ко чина
45
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ОТ БЪЛГАРУНДИ ПО БЕДНА НЯМА
44
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Аз съм бил към 4 мес. в Конакри, Гвинея и там системата няма нищо общо с нас. Заплата всеки месец, седмица или друг период е мираж. Работи се ден за ден, ако те вземат. Всичко се прави по най-първобитния начин, ако е допустимо ръчно, защото е по евтино. Там не знам дали има мотокар някъде. Жените готвят. Ако им позволят, носят ориз и сютлаж за продан на улицата. Най-важно там е да имаш са п.ун(защо го триете бе?), по-добре течен. Нямате идея колко пепел има. Това е към 2млн град и столица.
43
2
 
7
 
! Отговори
Негрите преди 3 месеца
Като се бичуват от рано са верни роби и слуги на господаря си!
42
4
 
3
 
! Отговори
до 43 ти преди 3 месеца
До Анонимен 43 Това са бг пенионери чакащи за мизерните си пенсии
41
0
 
1
 
! Отговори
до ХАМИД от Назарбав преди 3 месеца
Амуджа ,баща ти е и трябвало да ползва кондом .А не да създава *** като теб
40
7
 
11
 
! Отговори
Споко преди 3 месеца
България ще ги задмине севсем скоро.
39
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимно 44-"българките" като жена ти и дъщеря ти със сигурност
38
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
От американската губерния с харвардския падар по зле няма!

Спонсорирани публикации