Германия е хлабава брънка, изпитваща симпатии към Москва?

Берлин не е готов решително да се противопостави на агресивната политика на Кремъл
29 яну 2022 14:24, Елка Василева
254
Германия е хлабава брънка, изпитваща симпатии към Москва?
Снимка: архив, БГНЕС

Цял свят научи как Германия помага на Украйна: с 5000 каски. И други изяви подхранват подозрението, че Германия е хлабава брънка. И че изпитва симпатии към Москва. Защо Берлин не се противопоставя на агресията на Кремъл?

Не можехме да повярваме на очите и на ушите си, пише Дойче веле, като цитира "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг". Дали не гледахме британския комик Джон Клийз, който навремето фантастично пародираше „the Germans“? Или пък някой киевски авангардист беше направил сатиричен видео монтаж, за да се подиграе на германската позиция в украинската криза? Не, пред очите ни беше действително началникът на германския ВМФ, влязъл в ролята на кръчмарски стратег, който обяснява как Путин заслужавал респект, пък проблемът бил не християнска Русия, а Китай.

Още по темата

Това изобщо не прави чест на Германия

С тази своя изява шефът на флота увреди не само собствения си авторитет. Това бързо осъзна и министърката на отбраната, която веднага го прати в пенсия. Със своите размишления вицеадмиралът подхрани у съюзниците вече отдавна покълналото подозрение, че Германия е хлабава брънка, която изпитва симпатии към Москва и не е готова решително да се противопостави срещу агресивната политика на Кремъл.

Германия няма какво да се оплаква от това си лошо име. То се дължи не само на Шрьодер и на тръбопроводите. И в сегашната криза около Украйна Германия се държи по начин, който изобщо не ѝ прави чест. Да, правителството на канцлера Шолц не се скъпи на гръмогласни заклинания за ненакърнимостта на границите в Европа и за солидарност с Украйна. Но когато се стигне до въпроса какви ще са практическите измерения на тези заклинания, тогава всички партии в Берлин си подвиват опашката, а изявленията им стават колебливи и неясни.

При това конфронтационният курс на Путин създава заплаха не само за териториалната цялост и суверенитета на Украйна. Той разклаща цялата мирна конструкция в Европа и подкопава принципите ѝ. Путин иска да си огради един заден двор, откъдето са прогонени демокрацията и върховенството на закона. Защото тъкмо демокрацията и върховенството на закона създават заплаха за неговия режим, а не десетина танка на НАТО в балтийските страни.

В германската политика - и то далеч не само в редовете на Лявата партия, все още се спряга твърдението, че след разпадането на Съветския съюз Западът излъгал и унизил руснаците. Че, видите ли (както го каза и вицеадмиралът по отношение на Путин), те всъщност искали само да им се признае тяхната обективна тежест като велика сила. А пък великите сили си имат сфери на влияние, нали така, какво толкоз се цупят тези украинци…

В Германия пропагандата на Кремъл попада на особено благодатна почва. Върху тукашния дебат сериозно влияние оказват такива дълбоко вкоренени чувства като вината (заради Втората световна война) и благодарността (заради Обединението). Тъкмо с миналото оправдава и германското правителство своето решение да не доставя оръжие на Украйна и дори да пречи на други държави да го правят. Да, едно правителство винаги трябва внимателно да преценява на кого доставя оръжие и с каква цел. Но да казваш, че няма да доставиш оръжие за противопоставяне срещу един агресор и за евентуална военна защита срещу него, припомняйки просто, че навремето Германия е окупирала и опустошила Украйна - е, това с право гневи украинците.

Ала старите рефлекси са прекалено жилави. Показват го и гласовете, които се чуват от различни партии в Берлин. Защото не само социалдемократите са се вкопчили в и до днес оспорими концепции като „промяна чрез търговия“. А то с просто око се вижда, че Путин не иска промяна. Или поне не иска промяна, която води към демократизация и либерализация на Русия.

Но как да се попречи на Путин да разшири на запад територията на своя деспотизъм, когато за разлика от него ние не искаме да посягаме към военните средства? Западът избра двойната стратегия на моркова и камшика, а Германия пък - една особено подсладена нейна версия. Но колкото и да заплашваме Путин с някаква „висока цена“, поне до момента това изобщо не му пречи да продължи да подсилва нападателната си армия. А специално офертата, която досега е поставила Германия на масата, звучи крайно неубедително. Нима заплахите със санкции ще направят впечатление на Кремъл, след като дори в самата Германия тяхната ефикасност се поставя под съмнение и непрекъснато се повтаря, че те са болезнени и за нас самите? Казаха го и лидерите на ХДС и ХСС. И сега очакваме Путин да се уплаши от такъв „камшик“?

Такова поведение само затвърждава възгледите на Путин

Кой иска да умира, за да спаси Киев? В Германия не искат дори да студуват в името на свободата и правото на самоопределение на Украйна. Да, санкциите ще засегнат и самия Запад. Но спазването на определени принципи винаги си има цена. Тази цена обаче днес или по-късно може да достигне чудовищни висини, ако свободна Европа продължи да подхранва убеждението на Путин, че демокрациите са слаби, изпокарани, наивни и бягат от конфликти. А германското поведение в украинската криза едва ли ще го накара да се усъмни в това свое убеждение.


 


254
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
215
1
 
5
 
! Отговори
Bai Asen преди 10 месеца
Англо-саксонската пропаганда върви с пълна сила, естествено заедно и с евреите, то без тях не може - имат да си връщат на Германия. Кой мислите, че вкара толкова много африканци и араби в Германия. Най-лесно се унищожава един народ като му подмениш генома. Дано белите немци да се усетят преди да са изчезнали
214
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Не е слаба брънка Германия, за разлика от други, с Русия са патиои в не една война.
213
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
По-наивен материал не нях чел от времето на соца. Ще се разплача.
212
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
DW медията на вината продължава с наратива си. И в Германия и в Русия още има живи хора които помнят ВСВ. Споменът е твърде пресен и ужасен. Ако се появи немски войник на руската граница Путин, а и всеки руснак, ще подивее.
211
1
 
1
 
! Отговори
ГЕРМАНИЯ преди 10 месеца
СЕ МЪЧИ ДА СИ ГЛЕДА ИНТЕРЕСА, НАПУК НА НЯКОИ МЕКИ ГЛАВИ ВЪВ ВАШИНГТОН
210
6
 
10
 
! Отговори
Истанбул преди 10 месеца
Троянският кон на краварите в Гeйpoпa да внимава, щото вкупом пак ще изядат шамарите на медведа, както е било и винаги ще бъде. Русия войни не започва, Русия ги завършва.
209
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
След като с десетилетия насаждаш розова либерастия, няма как някой да се респектира от теб. Каква война? Европа война не може да води, защото няма кой да воюва. Да ние сме слаби, защото избрахма този път, възпитаме децата си, че да си слаб и свръхчувствителен е супер. За жалост твърдението, че сме слаби и наивни е доста точно, ако не е закрилата на САЩ, Путин и/или Китай ще не разкъсат.
208
9
 
11
 
! Отговори
До Алекс преди 10 месеца
Колко лошо да гази, Германия даде на източният фронт по малко от 5 милиона жертви, а победилата рассия 27 милиона, при положение че Германия освен с рассия воюваше още и с половината останал свят ... след войната на Германия и трябваха 10 години за да стане пак водеща сила в икономиката и стандарта на живот на населението си, а рассия се крепи единствено на природните си ресурси и касичката на бензиноколонката си, а стандарта на населението и е като на страна от Третия свят ... !!!
207
12
 
8
 
! Отговори
Алекс преди 10 месеца
Брънката е хлабава защото Германия знае,че руската мечка гази лошо.Мъдро решение.
206
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
германия е посмешище- нека вземат нашите роми че да се махнат от тук и да намалee ромизацията на бг, друга полза от германия няма
205
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"Германия и Русия са били съдружници още от края на 19 век!"--------------------------------- Даже не от края, а от началото на 19 век. През 1815 г., след приемането на капитулацията на Наполеон в Париж, император Алексадр I на път за Русия, спира за няколко месеца във Виена. В столицата на Австро-Унгарската империя руският император председателства конгреса, разработил и приел Виенската конвенция. Също във Виена Руската, Пруската и Австро-Унгарската империи учредяват Свещения Имперски Съюз.
204
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 214 Анонимен . . . . . Бива да си неук, но чак до неграмотен трябва талант, който имаш в изобилие! Не съм чул германците да имат космическа станция, дори и да не се казва Мир! Вместо да си налягаш парцалите, с извинение, даваш съвети! Каквото квалифицира за това - липсата на логическо мислене или фалшиви учебници или учители! Взаимовръзката между ПСВ и ВСВ е търсене на пазари за засилващата се германска икономика/индустрия и не само има и много други причини, но е безмислено да ти се обяснява
203
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Днешна Германия е посмешище което се е обвързало като свински черва с руската управляваща мафия. Във всички големи руски компании дялове имат и немски фирми. Все едно немците, да даряват оръжие на хора тръгнали да воюват с немските бизнес-партньори!
202
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Германия има работеща индустрия, която се захранва с енергия. Едните - у_шанките, ползват наготово прир. богатства (газ), а другите - немската инженерна нация - създава блага, които подобравяъ качеството на живот на хората. Германците помнят, че ВСВ е вследствие на ПСВ, а ПСВ е война за ресурси - желязо и въглища, от които е имала нужда немската съзидателна икономика. Историята е учителка на народите и Германия си е научила урока - затова е по-обрана към перченето на другаря московски диктатор.
201
3
 
3
 
! Отговори
ТИ ДА ВИДИШ! преди 10 месеца
До ЧичоТой вече я поиска! Сега се кандърдисват на руска или украйнска територия да се случи!
200
14
 
17
 
! Отговори
кикимора преди 10 месеца
Най-добре за европейските държави е САЩ да напуснат Европа. Всеки сам да решава с кого иска да търгува, а не с американско дуло на слепоочието. Германия знае това, но както казва още първият шеф на НАТО: Америка да е вътре, т.е. шеф на Европа, Русия да е вън, а Германия подчинена (долу). Трябва да си мазохист европеец, за да ти харесва.
199
5
 
8
 
! Отговори
Чичо преди 10 месеца
Как ще реагира Бай Джо ако Зеленски клекне и поиска среща с Путин.?
198
3
 
6
 
! Отговори
Реве им се преди 10 месеца
Американците ги бият със техите правила. Е как е, харесва ли ви 'меката' сила? 'изтънчените войни' нали не били характерни за руснаците - коментари?
197
5
 
21
 
! Отговори
факт преди 10 месеца
Германският икономически възход се дължи и на сътрудничеството с Русия(СССР преди това).Немските концерни нямаше да издържат конкуренцията на американските,ако не бяха евтините руски суровини.Дългосрочните договори за газа донесоха на Германия(а и Европа) стабилност.Под американски натиск от ЕС поискаха Русия да продава на свободния пазар.И стана тя каквато стана!Впрочем,руснаците си изпълняват всички договори и цените заложени в тях.Не са длъжни нищо повече,освен това намериха и други пазари.
196
3
 
7
 
! Отговори
11 преди 10 месеца
Стигнах до дойче с Кисело зеле и бях дотам.

Спонсорирани публикации