Северна Корея засне Земята от Космоса

Кадрите бяха заснети от ракетата Hwasong-12
31 яну 2022 19:00, Нели Христова
113
Северна Корея засне Земята от Космоса
Снимка: БГНЕС

Северна Корея публикува снимки от космоса, на които се вижда земното кълбо. Според КНДР кадрите са направени от най-мощното й изстрелване на ракета от пет години насам.

Необичайните снимки, направени от космоса, показват части от Корейския полуостров и околните райони.

Пхенян потвърди в понеделник, че е изпробвал балистична ракета със среден обсег (IRBM) Hwasong-12. С пълната си мощност тя може да пропътува хиляди мили, поставяйки области като американската територия Гуам на поразително разстояние.

Последният тест отново предизвика тревога сред международната общност.

Пхенян извърши рекорден брой от седем изстрелвания на ракети само през последния месец - интензивна активност, която беше остро осъдена от САЩ, Южна Корея, Япония и други държави.

ООН забрани на Северна Корея балистични и ядрени изпитания и налага на страната строги санкции. Но източноазиатската държава редовно се противопоставя на забраната.

Представители на САЩ в понеделник казаха, че скорошното засилване на дейността налага подновяване на преговорите с Пхенян.

Какво се случи при изстрелването на Hwasong-12?

Южна Корея и Япония бяха първите, които съобщиха за изстрелването в неделя, след като засякоха ракетата на своите противоракетни системи.

Те прецениха, че тя е прелетяла на умерено разстояние за IRBM, покривайки разстояние от около 800 км и достигайки височина от 2000 км, преди да кацне във водите край Япония. При пълна мощност и по стандартна траектория ракетата може да измине до 4000 км.

Изображения, публикувани от севернокорейската информационна агенция, показват изстрелването на ракетата и снимки, направени от ракетата в космоса

Северна Корея потвърди изстрелването на ракетата в понеделник чрез държавните медии. Тестовете в страната обикновено се разкриват от държавните медии ден след провеждането им.

Държавната информационна агенция KCNA съобщи, че ракетният тест е бил проведен, за да "провери точността на ракетата". Тя е бил умишлено наклонена, за да кацне "с оглед на сигурността на съседните страни".

Държавните медии също отпечатаха редки изображения, някои от които според тях са кадри, направени от камера, монтирана на бойната глава на ракетата.

Едно от изображенията показва момента на изстрелване, а друго очевидно показва ракетата по време на полет, заснета отгоре.

Лидерът Ким Чен Ун не присъства на теста, за разлика от предишните три седмици, когато снимки показаха присъствието му на изстрелването на хиперзвукова ракета - по-напреднал тип ракетна технология, предназначена да заобиколи системите за откриване на ракети. Подобни оръжия са били тествани от Северна Корея общо три пъти.

Защо Северна Корея изстреля ракетата?

Анализаторът на Северна Корея Анкит Панда е на мнение, че този тест е бил предназначен да потвърди, че ракетната система работи както трябва, а не да покаже нова технология.

Все пак това е първият път, когато Hwasong-12, ракета с ядрен капацитет със значителни размери, е изстреляна, откакто Северна Корея проведе преговори със САЩ при бившата администрация на американския президент Доналд Тръмп - което доведе до забавяне на ракетна дейност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 30====Иденце мамино! То било много лесно да пратиш ракета в близкия Космос! Щом поамериканченият южноафриканец изпрати четири богати кравари да погледнат Земята отгоре, значи наистина е лесно! Ние къде сме? Имаме и банани, и ароматизирана тОалетна (на руски се пише с У, а на български - с О!) хартия, но ракетни полети не предвиждаме - просто като да откриеш топлата вода! Ние сме по сложните работи!
50
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Човекът не просто си играе а знае какво прави. Дали пък не ни пръска с райски прашец наречен ков?
49
3
 
3
 
! Отговори
Й преди 2 години
Тези са 80-90 години назад от човечеството. Браво за успеха.
48
2
 
2
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ПРИНЦИПНО НАЙ-ВЕРОЯТНО ОБРАЗИТЕ НА ЗЕМЯТА ОТ КОСМОСА СА КРАДЕНИ, ЩОТО ТАЯ ПИКЛИВА РАКЕТА ОТ СНИМКАТА, НЯМА НУЖНИЯ КАПАЦИТЕТ ЗА ДА СТИГНЕ ДО КОСМОСА!
47
3
 
3
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
НЕВЕРОЯТНО!!! КОМУНИСТИТЕ НАЙ-ПОСЛЕ ПРИЗНАХА, ЧЕ ЗЕМЯТА НЕ Е ПЛОСКА! ЩЕ ИМ ГО НАПОМНЯМ АКО ЗАБРАВЯТ!
46
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При пълна мощност и по стандартна траектория Hwasong-12 може да измине до 4000 км., а това е напълно достатъчно да удари американските територии Гуам и Уналашка на Алеутските острови.
45
0
 
5
 
! Отговори
Тръмп ги наблюдаваше преди 2 години
... но Бъйздънко се е вторачил в Украйна (сина му там уфмде милйони), но и нещо да стане, и жена му няма да му каже, да не земе нещо да го хване...много е зле дядката
44
1
 
2
 
! Отговори
до 43 преди 2 години
Накратко- има как. Както в 48 е казано- отвори някой сайт с видеа и виж дрон и 100км височина. Има и 1000км, има и 2000. А има и широкоъгълни обективи.
43
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 41 "Ама нямат банани целогодишно" Те и ориз нямат целогодишно.
42
0
 
5
 
! Отговори
Корейските успехи преди 2 години
СА краварски неволи!
41
1
 
3
 
! Отговори
до 43 преди 2 години
Не искам да подценявам знанията ти на кръгла нула, но само отвори youtube и виж канала на Google Earth Studio. Дори от 100км височина на полет с дрон, се вижда че Земята е кръгла. А да не говорим, че от тези снимки от статията изобщо не се вижда цялата планета.
40
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до 34 Още по-трагикомично," ако си вярваш как руския голтак, който няма пари за храна", ступа "богатия запад" на война...
39
1
 
7
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
"С пълната си мощност тя може да пропътува хиляди мили, поставяйки области като американската територия Гуам на поразително разстояние."..................................................Чета и не вярвам на ушите си!Какви висоти е достигнало родното образование...Днес "поразително" разстояние,утре още по-големи бисери.
38
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От 2000 км височина няма как да виждаш цяла сфера с диаметър 12742 км! Що за абсурд. Те и на НАСА снимките са нелепи и невъзможни. Това е все едно да е възможно да видиш цял град с диаметър 10 метра от височина 1.5 метра...
37
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама нямат банани целогодишно
36
2
 
7
 
! Отговори
Пецата преди 2 години
Преди 50 г държавите от западния блок също са били на наше място докато НРБ цъфтеше, а ние глупаците си мечтаехме за лъскавите дрънкулки на запада, ето сега можем да имаме всички дрънкулки а 20% от хората не могат да си платят тока, за лекарства и стоки от първа необходимост не знам дали има смисъл да се говори, а гасните комунисти от сев корея си живеят даже пре охолноДа ви е.а и капитализма, как ни излъгаха ?!?
35
0
 
12
 
! Отговори
Бгг преди 2 години
Браво на Северна Корея. А пък при нас в ЕС спират уличното осветление, за икономия. За нови ракети не сме чували, само че нарязахме старите си. И на всичкото отгоре сме бързо намаляваща нация. Когато фактите говорят и троловете мълчат.
34
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А в България направиха чушкопек и взеха още 8 милиарда дълг за да изпратят космонавт с наса у космоса . Ама с наса е един друг космос . Насения космос :)))
33
8
 
2
 
! Отговори
до 34 преди 2 години
Тъжно, ако си вярваш как руския голтак, който няма пари за храна, ще води война...
32
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
24 Ти къде откри в тези две думи неграмотност?

Спонсорирани публикации