Сорос предупреждава: Китай е изправен пред икономическа криза

Инвеститорът е виден критик на Си Дзипин
2 фев 2022 21:03, Нели Христова
316
Сорос предупреждава: Китай е изправен пред икономическа криза
Снимка: БГНЕС

Kитай е изправен пред икономическа криза, след като бумът на недвижимите имоти приключи с гръм и трясък миналата година, според инвеститора Джордж Сорос.

Милиардерът каза в реч в института Хувър на Станфордския университет в понеделник, че президентът Си Дзинпин може да не успее да възстанови доверието в проблемната индустрия, която беше засегната от поредица от неизпълнение от страна на предприемачите и падащи цени на земята и апартаментите.

Бумът на недвижимите имоти в Китай се основава на "неустойчив" модел, който е в полза на местните власти и насърчава хората да инвестират по-голямата част от спестяванията си в имоти, заяви Сорос.

Правителствените политики, предназначени да ограничат бума, затрудняват задлъжнелия гигант за недвижими имоти Evergrande да изплаща дълговете си, добави той.

Разработчикът се колебае под повече от 300 милиарда долара общи задължения, включително около 19 милиарда долара в офшорни облигации, държани от международни мениджъри на активи и частни банки от името на техните клиенти. Evergrande се бори от месеци да събере пари за изплащане на кредиторите.

Държавни служители са изпратени в компанията, за да наблюдават преструктурирането, но има малко яснота за това какво следва. Evergrande поиска повече време, но изглежда, че някои кредитори не желаят да чакат. В неделя компанията заяви, че са назначени синдици върху парцел земя в Хонконг, който е заложила като обезпечение срещу заем от 520 милиона долара миналата година.

"Остава да се види как властите ще се справят с кризата", каза Сорос по време на панелна дискусия за събитията в Китай и как трябва да реагират Съединените щати. "Те може би са отлагали справянето с това твърде дълго, защото доверието на хората сега е разклатено."

През последните години Сорос се очертава като виден критик на Си и управляващата комунистическа партия в Китай. Легендарният инвеститор и председател на фондациите на Open Society заяви през септември, че мениджърът на активи BlackRock прави "трагична грешка", като се стреми към повече бизнес в Китай. Той разкритикува Пекин заради политиките му за наблюдение и репресиите срещу частния бизнес.

Китайският президент сега е изправен пред рискове от пазара на имоти, според Сорос, който говори само дни преди началото на Зимните олимпийски игри в Пекин.

Спадащите цени ще "настроят много от тези, които инвестираха по-голямата част от спестяванията си в недвижими имоти, срещу Си Дзинпин", каза Сорос и добави, че настоящата ситуация "не изглежда обещаваща".

"Си Дзинпин разполага с много инструменти за възстановяване на доверието – въпросът е дали той ще ги използва правилно", каза Сорос.

Анализаторите отдавна са обезпокоени, че сривът на Evergrande може да предизвика по-големи рискове за пазара на имоти в Китай, наранявайки собствениците на жилища и по-широката финансова система. Недвижимите имоти и свързаните с тях индустрии представляват цели 30% от БВП на страната.

Икономиката на Китай се разрасна с 8,1% миналата година, далеч надхвърляйки собствените цели на правителството. Но отслабването на растежа през последните месеци на 2021 г. предполага, че кризата с недвижимите имоти, подновените огнища от COVID и стриктният подход на Пекин към контрола на вируса оказват влияние.

Международният валутен фонд очаква икономическият растеж да се забави драстично до 4,8% през 2022 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


316
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
157
5
 
32
 
! Отговори
Додо преди 2 години
Китайците показаха на Сорос и метастазите му, че избират здрав етнонационализъм, пред упадъчен, глобо-хомо мулти-култи глобализъм и това не му се хареса! Защото Глобалисткото общество е посветено да служи на Сатаната, а етнонационалистическото - на народа си!
156
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 187. малък си
155
4
 
5
 
! Отговори
Кристална топка преди 2 години
прав е дъртия пръч - този път кризата ще ни залее от Китай. И от Запад и от Изток да удари, нас все ни чака дебелия прът
154
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 188 do Гладна журналист Статията е на вече 2 дена от CNN...Evergrande е с 330млрд. дългове, които растат с всеки изминал ден. . , НЕ информацията е от началот на септември 2021!
153
6
 
3
 
! Отговори
do Гладна журналист преди 2 години
Статията е на вече 2 дена от CNN...Evergrande е с 330млрд. дългове, които растат с всеки изминал ден. Напиши в гуглето 'evergrande empty houses' и гледай сеир :D
152
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само вижте какво стана на борсата. Аз такъв срив не помня.
151
0
 
20
 
! Отговори
Гладна журналист преди 2 години
По лъжлива и манипулативна статия не бях чел скоро!!! Дори я няма и в Соросовите медии които му лижат..... ежедневно! Да не би и тоя сайт да се умилква на "Легендарният инвеститор и председател на фондациите на Open Society" за да ги прибави край копанката?
150
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До180.Ми хляба вече ги надмина 3-то лева за килограм в БГ- тото и едва ли ще поефтинее.И се чудя що за ценообразуване има в БГ.Сега килограм свински сурови пърлени уши 6.50 лв.надминаха цената на свинското филе4.99 Сиренето вече гони15 лв.за килограм а един буркан(кило)трушия вече е 5лева.И ви говорят от екрана на телевизора,че инфлацията била само 5-6%.Аха,може ама друг път.Лъжат и ни балсмосват с пандемия и войни,докато ни морят от глад.
149
2
 
21
 
! Отговори
Мухаха преди 2 години
Баааго и дъртия прилеп- вампир ..... Ако СЗО още се чуди от кой прилеп е тръгнал коронавируса , ей го на . Я някой да провери дали на датата в която избухна епидемията Джорджи Шорош не е бил на неофициално посещение в Китай ?
148
0
 
14
 
! Отговори
Света се обърка преди 2 години
Ако щът да мрът и едните и другите ..... ние докато ги коментираме ХЛЯБЪТ ще стигне 3 ЛЕВА за 500гр.
147
0
 
13
 
! Отговори
?! преди 2 години
Аз се притеснявам повече , дали Сорошчо ще успее да види "рухналия" Китай и Си Дзинпин да кара на ориз ?!
146
2
 
3
 
! Отговори
:-D преди 2 години
До Хайде, хайде - Има решение : Ставаш Китаец - на хляб и туршия - това заради културата !!
145
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 169 - Че то това да не е проблем само на Китай бе пич ! То и ние дето сме един квартал на Пекин пък го имаме същия проблем , какво остава за Китай ! След всички кризи и пандемии е съвсем нормално - Банките не дават лесно кредити ( само на доверие и по симпатичност ) ако не са стабилно обезпечени , хората са несигурни за работата си и бъдещето - Това да не е феномен само за Китай ! Въпросът е КОЙ ще успее да се съвземе най-бързо след всичко това , ако не се случи нещо още по-страшно ?
144
5
 
19
 
! Отговори
Хайде, хайде преди 2 години
Вие китайците ни ги мислете. Там е различна култура. Врабчета ще ядат и няма да имат проблем /не, че не се е случвало/. Паничка ориз, малко соя и са тип-топ. Това е империя на 5000 + години, която никога не е превземана. Кво праим ако се срине западната финансова система? Ах, няма ток, няма интернет, няма евтино гориво за 5-литровия автомобил. Едни прости чипове разклатиха световното автомобилостроене.
143
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До А бе Картината на спящите под мостовете в САЩ бездомници не може да бъде изтрита от комунистическите ви глави.
142
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Истината Ще стане това което стана у нас през 1996 година. Масов фалит на банки и инфлация от 1000% годишно.
141
0
 
23
 
! Отговори
Питекантроп преди 2 години
Скоро световната финансова система няма да е тази, за която сме учили и свикнали. Банкнотите са просто една цеулоза без никаква хранителна стойност. Златото също. Криптовалутата ще изчезне при първите проблеми с недостига на електричество. Къща на село, прасе, кокошки, овошки, царевица, дърва за отопление. Май натам отиват нещата.
140
1
 
14
 
! Отговори
А бе преди 2 години
До АнонименСамо че китайците няма да останат на улицата като американците с просрочени ипотеки...
139
1
 
16
 
! Отговори
Истината преди 2 години
До АнонименКитайският дълг е доларов.Какво ще стане,ако доларът се срине?Обезценява се дългът.Американският дълг също ще се изгуби,но от богатството на нацията и помен няма да остане.
138
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До А бе Точно това се случва в момента в Китай. Прекалено раздуване на цените на имотите, прекалено голямо и излишно строителство на кредит и население с ниски доходи което не може да изкупи настроеното.

Спонсорирани публикации