Витамин D - как да познаете дали прекалявате с него?

Той се натрупва по-бавно
4 фев 2022 20:08, Екип на Tialoto.bg
3
Витамин D - как да познаете дали прекалявате с него?
IStockphoto

Витамин D, известен още като „слънчевия“ витамин, играе важна роля в грижата за цялостното ни здраве. Той не само осигурява правилното функциониране на нашата имунна система, но също така се грижи за развитието на нашите мускулни клетки.

Излагането на слънчева светлина е най-добрият и най-естественият начин да увеличите нивата на витамин D в тялото си. Въпреки това, яденето на силно питателни храни и/или приемането на добавки също може да ви помогне да постигнете необходимото количество витамин D в организма.
 
Знаците за недостиг на витамин D в организма ви
 
Витамин D ви предоставя много ползи, поради което трябва да си го набавяте в необходимите дози, особено през зимата, когато слънцето е много по-малко, съответно производството на витамина. При наличие на дефицит на витамин D, може да изпитате различни здравословни проблеми като постоянна умора и слабост, болки в костите, мускулна слабост, мускулни болки или мускулни крампи, заедно с екстремни промени.
 
Кога трябва да вземате витамин D като добавка
 
Витамин D е много различен от другите витамини. Твърди се, че е вид хормон, всъщност стероиден хормон, секретиран от кожата, когато е изложена на слънчева светлина.
 
Като се има предвид, че много малко храни могат да ви осигурят това основно хранително вещество, при липса на достатъчно слънчева светлина, в студено зимно време, може да стане трудно да получите достатъчно витамин D, което да доведе до неговия дефицит в организма. Тогава започва и приемът на добавките.
 
Кога този витамин става токсичен за тялото и трябва да спрете да го приемате
 
Токсичността на витамин D или хипервитаминоза D е много рядко състояние, което сигнализира за повишени нива на витамин D в организма. Обикновено това е резултат от прекомерен прием на добавки с витамин D в комбинация с усилено излагане на слънце или консумация на храни, богати на витамин D.
 
Още по темата ще откриете в материала на Tialoto.bg 

Източник: Tialoto.bg  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари