Ледник на Еверест, формирал се за 2000 години, се е стопил за 25 г.

Той е изтънял около 80 пъти по-бързо, отколкото се е образувал
6 фев 2022 21:35, Нели Христова
103
Ледник на Еверест, формирал се за 2000 години, се е стопил за 25 г.
Снимка: БГНЕС

Най-високият ледник на най-високата планина в света губи лед на стойност десетилетия всяка година поради климатичните промени, причинени от човека, показва ново проучване.

Констатациите служат като предупреждение, че бързото топене на ледниците в някои от най-високите точки на Земята може да доведе до влошаване на климатичните въздействия, включително по-чести лавини и пресъхване на водни източници, от които около 1,6 милиарда души в планинските вериги зависят за питейна вода, напояване и хидроенергия.

Ледът, на който са били необходими около 2000 години, за да се образува на ледника South Col, се е стопил за около 25 години, което означава, че е изтънял около 80 пъти по-бързо, отколкото се е образувал.

Докато топенето на ледниците е широко изследвано, малко научно внимание е обърнато на ледниците в най-високите точки на планетата, твърдят изследователите в изследването, публикувано в Nature Portfolio Journal Climate and Atmospheric Science.

Екип от учени и алпинисти, включително шестима от университета в Мейн, посетиха ледника през 2019 г. и събраха проби от ледено ядро ​​с дължина 10 метра. Те също така инсталираха двете най-високи автоматични метеорологични станции в света, за да събират данни и да отговорят на въпрос: повлияни ли са най-недостъпните ледници на Земята от свързаното с човека изменение на климата?

"Отговорът е категорично "да" и е много значим от края на 90-те години на миналия век", казва Пол Майевски, ръководител на експедицията и директор на Института по изменение на климата в Университета на Мейн.

Изследователите казват, че констатациите не само потвърждават, че изменението на климата, причинено от човека, е достигнало най-високите точки на Земята, но също така нарушава критичния баланс, който осигуряват покритите със сняг повърхности.

"Това е пълна промяна от преживяното в тази област, вероятно през целия период на окупация от хора в планините", казва Маевски пред CNN.

Изследването показа, че след като ледът на ледника се разкрие, той е загубил около 55 метра лед за четвърт век. Изследователите отбелязват, че ледникът се е превърнал от съставен от снежна покривка в предимно лед и тази промяна може би е започнала през 50-те години на миналия век. Но загубата на лед е най-интензивна от края на 90-те години.

Тази трансформация в лед означава, че ледникът вече не може да отразява радиацията от слънцето, което прави топенето му по-бързо.

Моделните симулации показват, че поради екстремното излагане на слънчева радиация, топенето или изпаряването в този регион може да се ускори с коефициент повече от 20, след като снежната покривка се трансформира в лед. Спад в нивата на относителна влажност и по-силните ветрове също са фактори.

В допълнение към всички въздействия върху тези, които зависят от водата от ледниците, сегашната скорост на топене също би направила експедициите на връх Еверест по-предизвикателни, тъй като снежната и ледената покривка се изтъняват още повече през следващите десетилетия.

"Полярните мечки са емблематичният символ за затоплянето на Арктика и загубата на морски лед", казва Маевски. "Надяваме се, че това, което се случи високо на Еверест, ще бъде още едно емблематично обаждане и демонстрация."

Експедицията през 2019 г. постави три световни рекорда на Гинес: най-високото ледено ядро, взето на 8 020 метра, най-високата микропластмаса, открита на сушата, която вероятно е от дрехи или палатки, намерена на 8 440 метра; и най-високата метеорологична станция на сушата, инсталирана на "Балкон", хребет, разположен на 8430 метра над морското равнище.

Станцията е първата, инсталирана в така наречената "зона на смъртта" заради опасните си условия за туризъм – това е зоната над 8000 метра, където няма достатъчно кислород, за да се поддържа живот извън кратки периоди от време.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А тя сладката вода като свърши,ще има масово измиране,нищо ново под слънцето.
14
1
 
9
 
! Отговори
Ясно е! преди 2 години
"поради климатичните промени, причинени от човека, показва ново проучване."- Нищо ново. Също както ледниковия период навремето, причинен от човека, е избил динозаврите. Но не се учим от Историята. Но сега поне има филантропи с пари за раздаване и неподкупни политици- за да спасим Планетата. С няколко по масивни еко-данъка за всички и с еко-уреди произвеждани в Китай чрез въглища и руски горива ще се оправи работата. А и ваксинки има вече за намаляване на СО2 отпечтъка
13
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
изтънял около 80 пъти по-бързо, отколкото се е образувал. Тези едно изречение не могат да съставят. Мъка мъка.
12
1
 
6
 
! Отговори
Обобщавам преди 2 години
Накратко преписвача на статии, вероятно смятащ се за журналист има предвид следното: всички въглищни централи (особено в източна Европа) да се спрат на секундата, да се наложи данък, който е два пъти по висок от стойността на колата, ако тя е над 15 г., да се застрелят всички хора, които се отопляват на дърва и въглища, да не се яде месо и да се хакне един допълнителен бустер (за всеки случай). И разбира се, трябва да се даде думата на противното за цял свят недоразумение Грета Тунберг...
11
1
 
4
 
! Отговори
Петъръ преди 2 години
Ако скоро не се отървем от зелената лудост, ще стане живота лош в ЕС.
10
3
 
6
 
! Отговори
Петъръ преди 2 години
Много народ се изхранват като постоянно ръсят публикации за "затоплянето на климата". Проблема за тези които плащат за това е че вече никой не вярва на тези заклинания.
9
5
 
6
 
! Отговори
Име преди 2 години
А колко други ледници са се образували?! Хайде тези учени да вземат да прочетат за циклите на Миланкович.
8
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щом фейк бг казва нещо, значи по-скоро не е вярно ;P
7
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе лошото,че ще умираме заедно с богатите.Ха ха ха ще се мре с усмивка на лицето.
6
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Учените доказват, че периодично е имало затопляне на климата на Земята, както и застудяване. Политиците и други "учени" твърдят обаче друго. Грета също. Тръмп постави под съмнение твърдения на "Гретите" и го сготвиха, така да се каже.
5
4
 
8
 
! Отговори
AAA преди 2 години
това че се е формирал за 2000, не значи че и за 2000 трябва да се стопи.... и да има изменение на климата е напълно нормално.... Но ест. зелените сделки пълнят джобове така че
4
4
 
5
 
! Отговори
До 8 преди 2 години
Да бе..кока кола и майкроссофт най вече са съсипали света.Лошото на интернет е, че дава възможност на такива като теб да се изхождат публично.Такива като теб ще съсипят света...
3
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В интересни времена живеем....
2
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какви електромобили бе! Колко в България могат да извадят 50 хилки за електромобил на който батерията ще е за *** след 5 години. Трябва да се върнем в ерата с каруците и конете ли.
1
14
 
4
 
! Отговори
до Евроатлантик преди 2 години
Провери си пак опорките...щото в западна Европа и САЩ хората вече масово преминават на електромобили, докато приятелите ви от Русия и Китай бухат въглища, газ и петрол като за последно. Ама те това и чакат - да се размрази Сибир и да кльопат и от там...

Спонсорирани публикации