Северна Корея финансира ракетите си с открадната криптовалута

КНДР е извършила 9 теста само през януари
7 фев 2022 21:45, Нели Христова
58
Северна Корея финансира ракетите си с открадната криптовалута
Снимка: БГНЕС

Севернокорейските хакери са извършили кибератаки за кражба на криптовалута на стойност милиони долари. По този начин КНДР е финансирала ракетните програми на страната, се казва в доклад на ООН.

Между 2020 г. и средата на 2021 г. хакерите са откраднали над 50 милиона долара цифрови активи, установиха разследващи. Такива атаки са "важен източник на приходи" за ядрената програма и програмата за балистични ракети на Пхенян, гласи докладът.

Съобщава се, че констатациите са били предадени на комитета по санкциите на ООН в петък.

Кибератаките са били насочени към поне три борси за криптовалути в Северна Америка, Европа и Азия.

Докладът също така се позовава на проучване, публикувано миналия месец от охранителната фирма Chainalysis, което предполага, че севернокорейските кибератаки биха могли да съберат цифрови активи на стойност до 400 милиона долара миналата година.

А през 2019 г. ООН съобщи, че Северна Корея е натрупала приблизително 2 милиарда долара за своите програми за оръжия за масово унищожение чрез използване на сложни кибератаки.

Съветът за сигурност на ООН забрани на Северна Корея да извършва ядрени опити и да изстрелва балистични ракети. Докладът на ООН обаче казва, че въпреки осакатяващите санкции, Северна Корея е в състояние да продължи да развива своята инфраструктура за ядрени и балистични ракети.

КНДР също така продължи да търси материали, технологии и ноу-хау в чужбина, включително чрез кибер средства и съвместни научни изследвания.

Наблюдателите на санкциите заявиха, че е имало "значително ускорение" на ракетните изпитания от Пхенян.

САЩ заявиха в петък, че Северна Корея е извършила девет ракетни теста само миналия месец. .

"КНДР демонстрира увеличени способности за бързо разгръщане, широка мобилност (включително по море) и подобрена устойчивост на своите ракетни сили", казаха наблюдателите на санкциите."В петък Китай и Русия отказаха да подпишат изявление, осъждащо разпространението на ракетни изстрелвания на Северна Корея."

В неделя САЩ обявиха, че техният специален представител за Северна Корея ще се срещне с японски и южнокорейски официални лица по-късно тази седмица, за да обсъдят ситуацията.

Докладът на ООН също така констатира, че хуманитарната ситуация в Северна Корея продължава да се влошава. Според него това вероятно е резултат от решението на страната да затвори границите си по време на пандемията.

Липсата на информация от Северна Корея означаваше, че е трудно да се определи колко страдание е причинено от международните санкции, се казва в него.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пълни глупости. Откраднали крипто валута. То някой силен ли е все е виновен.
43
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ПИШМАН СПЕЦИАЛИСТ! Абе *** неден, вземи пък разбери що е туй животно криптовалута, та да спреш да говориш/пишеш глупости! Това е трагично вече! Как може толкова време да не сте разбрали, че крипто не се краде, а се копа!
42
0
 
2
 
! Отговори
Niki13 преди 2 години
г-жо Христова, напънете се малко повече, не ви ли се струва странно, че с 50 млн успяват да направят 10 ракети. Илон Мъск трябва да трепери, ракети на толкова ниски цени ще променят света. И още един въпрос, как усвоява откраднатата крипто валута?
41
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде пак Гай *** възхвалява КНДР... Не знаете какво си пожелавате, не знаете какво говорите, наистина. И го казвам като човек бил 2 пъти там. Един път- на ски и един път на обикновена екскурзия. Всеки може да отиде- идете, убедете се.
40
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми да финансираме ние една АЕЦ с криптовалута. Не може, нали? Продължаваме грабежа... Джурналята DW, тез севернокорейци ги изкарахте най-умни и най-способни. Може би защото не чуват САЩ и са далече от ЕС.
39
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-злобните субекти на нашата планета са т. нар. ЗАПАДНИ ДЕМОКРАЦИИ. Всеки ден те фабрикуват всевъзможни лъжи за това как някой гладува, някой е агресор, някой е вампир и т.н. И колкото повече не им се обръща внимание и ги режат от тук от там те по-злобни стават. Готови са да разпалят световна война та да им се обърне внимание. НЕГОДНИЦИ!!!!!!!!!
38
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние пък си финансирахме чекмеджетата на Вожда с присвоените биткойни.
37
3
 
1
 
! Отговори
от рушките примати преди 2 години
взимат всичко......surprise!!!
36
3
 
13
 
! Отговори
Сравнение преди 2 години
КНДР изпрати ракета в Космоса да снима земята, РБ спира уличното осветление.
35
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Лъжи лъжи, Първо трябва да откраднат биткойните и после ги продават за долари и то за много милиони. Трябва да се свържат с колумбийската мафия и наркотици. После трябва да намерят друга мафия която търгува с ракети и платят с доларите на колумбийскаа мафия. Доста сложна схема и много неизвестни а и мафията не е луда да държи биткойни та Кимчун ще им ги краде а после ще им ги шитва за доларе. Приказки 1001 нощ/
34
7
 
18
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
В Брюксел и Вашингтон трескаво търсят външен враг, за да замажат вътрешните си провали.Факт.
33
5
 
22
 
! Отговори
Лъжи лъжи, преди 2 години
До преди 3 години разправяхте как умират от глад и ядат буболечки, пръст и корени, изведнъж станаха крипто и правят ядрени тестове, балистични ракети, финансират а-у. А нашите тЪ.пи гербенуги не можаха да направят дигитално правителство за 12 години. Как да ви вярва човек? Как?
32
0
 
16
 
! Отговори
Ха-ха преди 2 години
Брей, Малкият Ким бил много високотехнологичен!
31
3
 
10
 
! Отговори
Минавам преди 2 години
И казвам : Ами Браво
30
0
 
9
 
! Отговори
Мдаа преди 2 години
Ех пак тия лоши биткойни. Не си давайте парите - спонсорирате сега пък Ким. Колкото повече по вакси фашизоидните медии плюят нещо - действайтеКолкото повече хвалят нещо - бягайте далеч.
29
0
 
0
 
! Отговори
Ето преди 2 години
Доге 2 да Муун. И Ким знае.
28
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
продавам десет тона цифрови чушки, купувам 3 тона виртуални домати . заплащане- с криптовалута. само за трансхуманоиди с неаналогови стомаси. Аре.
27
3
 
9
 
! Отговори
FMC преди 2 години
Аз разрешавам на СК да извършва опити, защото това е единствената ни надежда за баланс!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ако мега воините се страхуват от чикджии с биткойни...*** армията, дето ще да е това :) Просто е. Забраенте биткойните, много хора ще са ви благодарни. Или ви тресе отвътре, че биткойна падна много и загубите са стотици милиарди? Сега някой ви бил откраднал биткойните, хаха. Мъск ви ги открадне бе, Тъпнари :)
26
2
 
12
 
! Отговори
FMC преди 2 години
Ай докажете го!!!!!!!!!!!!!!!! *** хакерите щше да са, ако бе така, досега да са ги вербували в Щатите :) Не се ли усещате, че пишете пълни глупости и фалшиви новини?
25
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
е нали оон-то пишело за 2 млрд откраднати през 2019-та. тва не е злато да го возиш. щракаш по клавиатурата и местиш авоари хахаа чиста работа. хвани ги, ако можеш. *** те се скрили в бункерите. уджазъ. а не може да гепят сички 100 трилиона щото ше ги гръмнат от вуле.

Спонсорирани публикации