Ким Чен Ун строи база близо до Китай за оръжия, способни да достигнат САЩ

Пхенян рискува нова ядрена криза в Източна Азия
10 фев 2022 21:07, Нели Христова
63
Ким Чен Ун строи база близо до Китай за оръжия, способни да достигнат САЩ
Снимка: БГНЕС

Северна Корея изгражда ракетна база близо до границата си с Китай, която е в състояние да съхранява оръжия с обсег за нанасяне на удари по Съединените щати, показват сателитни снимки.

Доклад на мозъчен тръст от Вашингтон описва подробно характеристиките на базата Hoejung-ni, чиито подсилени подземни бункери са само на 16 мили от китайската граница. В него се цитират "информирани източници", които вероятно са част от американското разузнаване. Те смятат, че най-мощните оръжия на Пхенян, потенциално способни да носят ядрени бойни глави, трябва да бъдат разположени в базата.

"Според информирани източници оперативната база Hoejung-ni вероятно ще разполага с единица с размер на полка, оборудвана с междуконтинентални балистични ракети (ICBM)", се казва в доклада на Центъра за стратегически и международни изследвания (CSIS) за Северна Корея, публикуван на уебсайта, Beyond Parallel.

"Когато това се случи, подразделението ще представлява жизненоважен компонент от това, което се предполага, че е развиващата се стратегия за балистични ракети на Северна Корея, разширявайки съществуващите способности за възпиране и нанасяне на удари на стратегическо ниво."

Входовете на Hoejung-ni са прикрити с дървета и друга растителност. Базата се състои от голям подземен бункер с дължина най-малко 375 метра и две проходни "бази за проверка на закалени ракети" - големи убежища, подсилени със слоеве бетон и почва и използвани за зареждане, въоръжаване и поддръжка на оръжия.

"Подслонът е с дължина приблизително 35 метра, има 25-метров отвор във всеки край и е покрит с пръст и скали с растителност, засадена отгоре", се казва в доклада. "Дължината и размерът на отворите са с достатъчни, за да поберат всички известни и вероятно планирани балистични ракети на Корейската народна армия."

По време на Корейската война от 1950-53 г. въздушните бомбардировки унищожават приблизително 85% от сградите в Северна Корея и оттогава режимът е построил до 8000 подземни бункера и тунели, в които са скрити стратегически активи, включително ракети.

Вместо да бъдат изстреляни от дълбоко заровени силози, балистичните ракети на Северна Корея са проектирани да бъдат заредени на превозни средства, известни като транспортно-монтиращи пускови установки, и бързо да се разпръснат в широка област, което затруднява врага да ги локализира и унищожи.

Освен тежки физически бариери, базата има и друга форма на защита - близостта й до Китай. Американските и южнокорейските командири биха се поколебали да използват например тактически ядрени оръжия срещу такъв обект, от страх, че могат да се заблудят на китайска територия, потенциално да въвлекат Пекин в конфликт.

Според доклада строителството в Hoejung-ni за първи път е започнало преди 20 години и това е една от 20-те бази, които никога не са били признати от Пхенян. Очевидно обаче строежът й е известен на американското разузнаване. Джоузеф Бермудес, водещ автор на доклада на CSIS, има опит в разузнаването.

Разкритията идват в момент, когато тревожността за ракетната програма на Северна Корея и нейните намерения за бъдещето нараства. Северна Корея е изстреляла повече ракети през 2022 г., отколкото през цялата миналата година.

Деветте теста включват балистични ракети със среден и малък обсег, крилати ракети и хиперзвукови балистични ракети, чиято висока скорост и маневреност затрудняват прихващането им с конвенционални противоракетни отбранителни щитове. Миналата седмица тестът на ракета със среден обсег беше от провинция Чаганг, където се намира Hoejung-ni.

Пхенян все още спазва доброволния мораториум върху изпитанията на ядрени бойни глави и ICBM. Въпреки това, миналия месец той намекна, че това може скоро да бъде минало - ход, който драстично ще увеличи международното напрежение и ще рискува от нова ядрена криза в Източна Азия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
1
 
2
 
! Отговори
. преди 2 години
Браво!
31
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прави ли ви впечатление, че про-путинските *** са се умълчали ... явно е дадена команда отбой.
30
6
 
4
 
! Отговори
Кукумун преди 2 години
Не се радвайте, утре и по България може да ги насочи, какво му пречи?
29
5
 
7
 
! Отговори
хахаха преди 2 години
Такива агресивни дебели скопци ги церят само евреите ,както ликвидираха ядрената програма на иран
28
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хаха поредното невярно твърдение защо строи бази близо до Китай. Строи ги там защото, ако краварите решат да ги унищожат с ракети китайците ще го приемат за нападение и ще отговорят защото няма да е ясно за къде са насочени.
27
15
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
северна корея не представлява заплаха за никой, за разлика от сащ.
26
0
 
9
 
! Отговори
само психопати ли преди 2 години
коментират?
25
3
 
3
 
! Отговори
Ха хавия помаЖки ме преди 2 години
лез получи екзалтация стоейки задКозата и мечтаейки за Yellowstone.
24
5
 
11
 
! Отговори
Ха-ха преди 2 години
Малкият Ким големи ракети вади! Току виж некой ден фърлил 1-2 до Фашингтон. Ама ако е е хитър, нема да цели столицата, а Жълтия камък. С един удар-цяла Америка отива, па и земята ще се охлади, да не ни мъчат с тия зелени сделки.
23
4
 
1
 
! Отговори
ВОЙНИТЕ преди 2 години
Лъжеца Дюма баща англофила и американфоб няма вина!ВОЙНАТА срещу АНГЛИЯ е започната от ЖУЛ ВЕРН твърдящ че Англия и Германия ще унищожат целият свят с тяхното крадливо еврейче Карл Маркс който няма никакво право да се нарича с думата "комунист" за нещо изцяло ФРЕНСКО НАЦИОНАЛИСТИЧЕСКО като КОМУНИЗМА!По късно му отговаря Артър Конан IGNATIUS Дойл че са подарили Статуята на Свободата на САЩ и твърди че Франция и Германия по традиция заедно ще унищожат целият свят!Германеца разбрал КЪСНО и Война
22
3
 
1
 
! Отговори
ФИФА ла ФРАНС 1 преди 2 години
Първият ФРЕНСКИ Папа управлявал след Първият германски Папа около 1001 година на Шехерезада когато Римските Папи обрали и долните *** на западноевропейците защото Исус Христос щял да дойде пак на Земятя!Обрания до шушка западняк чакал,чакал и Оня Горе изобщо не дошъл!1001 година се родила германофобията на ФРАНЦУЗИНА!КРЪСТОНОСНИТЕ походи от 1199 и после са ПЛАТЕНИ с ОГРАБЕНОТО от Папите на "Свещенния Рим" от мизерстващите след туй западноевропейци през 1001 година!
21
4
 
2
 
! Отговори
село ЗАГОРА староиме преди 2 години
Туркофобът албанец Георги Кастриоти си наумил да унищожи исляма като бягал на Апенините и САМИЧЪК набирал италиански и от папството КРЪСТОНОСНИ ХРИСТИЯНСКИ ВОЙНИ готови да изтребват турци и ислям!ТУРСКИЯТ ислямски СУЛТАН разбрал и се много ядосал!Събрал гръцките фанариоти и им казал:"Заповядвам Ви да създадете МАКЕДОНЦИТЕ или през БОСФОРА ще докарам всякаква ИРАНОИСЛЯМСКА *** да Ви изтреби!"После създал МОРСКАТА СТОЛИЦА КУРОРТ на албанския ислямо ПИРАТ:АРНАУТ МАМА:АРБАНАСИ във Велико Търново
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тука някакви много заблудени хора пишат като 17.
19
6
 
2
 
! Отговори
Макла Пикша преди 2 години
Нали знаете хората, които разполагат с малък инструмент как компенсират? С големи, бързи коли или с огромна заря/пиратки/фойерверки. Когато имаш малка биба се налага да доказваш мъжество чрез алтернативни методи.
18
0
 
4
 
! Отговори
Аз само да питам преди 2 години
Аз само да питам днеса дали случайно знае, че КНДР е на другия край на земното кълбо и това какво става там, почти не ни засяга, за разлика от неща, случващи се на наша територия. И в този ред на мисли, бих си позволил да задам въпроса.. Вие смятате ли, че би могло да има и по-подходяща статия, сложена като топ-новина на чело на вашият уебсайт? Питам, защото 98% от читателите Ви смятат, че има такива статии, които вие не публикувате, а са по-важни. От там и хейта към вашата медия. Замислете се.
17
1
 
1
 
! Отговори
КAДAФИ 888 ХAН преди 2 години
500 милионa живеят в Евросъюзa зaедно примерно с турските мюсюлмaни нa Ердогaн в Гермaния които зaплaшвaше гермaнците че Турция ще нaпaдне Гермaния в ПРЕВAНТИВНA войнa aко си позволът своеволието дa ЕВРОПЕИЗИРAТ турците живеещи в Гермaния чийто господaр и ШЕФ зa вечни временa е AНКAРA
16
2
 
4
 
! Отговори
До Aнонимен 14 преди 2 години
Кога последно си виждал бате Ким? Ще се изненадаш как излежда сега ако го видиш. По-малко ББС и Дойче Веле = повече IQ.
15
5
 
14
 
! Отговори
Eeex... преди 2 години
Кога ще ги стигнем корейците? Да имаме и ние такива ракети и САЩ и целия свят да се страхува от нас.
14
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде, подкараха и Сев. Корея. Почват от далеко и се стига до химически оръжия.
13
9
 
5
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 2 години
Кимчо има късмет че няма нефт, иначе отдавна щеше да е в Гуантанамо.

Спонсорирани публикации