689 дни в плен: Бежанците от лагера, в който бе държан Джокович

Според експерти правилата на страната са нечовешки
16 фев 2022 21:06, Нели Христова
39
689 дни в плен: Бежанците от лагера, в който бе държан Джокович
Снимка: Twitter

Human Rights Watch осъди политиката на Австралия за задържане на мигранти, като посочи, че страната сега държи търсещите убежище средно 689 дни - нов рекорд.

Групата изтъкна факта един месец след като Новак Джокович бе настанен в австралийски хотел за задържане. Неговият опит хвърли светлина върху политиките на Австралия, които според групите за защита на правата на човека са злоупотребяващи и нечовешки.

Активисти казват, че 32-ма бежанци и търсещи убежище все още остават в този хотел.

Джокович прекара пет дни в хотел за задържане в Мелбърн, след като визата му за участие на Australian Open беше отменена, защото не беше ваксиниран. Тази седмица той разкри пред BBC, че ще приеме пропускането на още турнири от Големия шлем, ако това означава, че трябва да получи ваксина срещу COVID.

За разлика от краткия престой на тенис звездата, 24-годишен ирански бежанец е задържан в същата сграда в продължение на две години без изгледи за дата на освобождаване.

"Жителите на тази сграда отчаяно се нуждаят от свобода", казва Мехди Али, арабин от Ахвази, преследвано малцинство в Иран, пред BBC.

Той бяга в Австралия, когато е на 15, но е задържан от имиграционните власти в продължение на девет години. Той казва, че преживява "кошмар в реалния живот" в хотела, а много други в сградата са имали склонности към самоубийство след години на неопределено задържане.

Human Rights Watch, която цитира цифрата от 689 дни от септемврийски правителствен доклад, заяви, че това е най-дългият период, регистриран някога. Смята се, че това е най-дългият период от време от западна нация.

Период на задържане на бежанци в Австралия - 689 дни
Средно време, задържано в имиграционни задържания:
55 дни имиграционно задържане в САЩ
14 дни имиграционно задържане в Канада

В сравнение с други нации, където властите позволяват на търсещите убежище да живеят сред обществото, докато молбите им за бежанци се оценяват, Австралия поставя пристигащите с лодки под задължително задържане.

В момента в системата има задържани 1459 души, като няма гаранции за това колко дълго могат да бъдат задържани хората.

Human Rights Watch изчисли, че Австралия е задържала 117 души за най-малко пет години, включително осем души, които са прекарали повече от десетилетие в лагери.

"Тези статистика показва колко самотна е Австралия сред страните с единомислие, по отношение на безсрочното задържане на търсещи убежище и бежанци в продължение на години", казва изследователят Софи Макнийл. "Съгласно международното право задържането на имиграцията не трябва да се използва като наказание, а по-скоро трябва да бъде изключителна крайна мярка за осъществяване на легитимна цел."

От 2013 г. Австралия задържа всички търсещи убежище, които се опитват да стигнат до нейните брегове с лодка, обещавайки, че никога няма да им бъде позволено да живеят постоянно в страната - дори ако бъде установено, че са законни бежанци.

Канбера отдавна оправдава жестоката си политика с аргумента, че тя служи като възпиране, за да бъдат обезкуражени хората да търсят убежище в Австралия. Той твърди, че "спирането на лодките" също така е помогнало за предотвратяване на смъртни случаи в морето.

Лекарите и адвокатите обаче от години посочват "психическите изтезания", понесени от тези, които са затворени за неопределен период от време по тази политика. През последното десетилетие в австралийски лагери за задържане са регистрирани поне половин дузина самоубийства. Правителството също така изплати милиони компенсации на задържаните, които доказаха, че са претърпели вреди.

Отхвърлянето на Австралия на хора, бягащи от преследване, нарушава условията на международните споразумения за бежанците, които страната се ангажира да спазва.

Правилата също се считат за "произволни" и незаконни от експертите по бежанското право, защото се отнасят само за търсещите убежище, които пристигат по море. Правителствените данни показват, че по-голямата част от нелегалните мигранти в Австралия са хора, които летят в страната и просрочват краткосрочните си визи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
7
 
3
 
! Отговори
до 34 преди 2 години
Ало, кажи им на емигрантите да ходят в СССР, или в Северна Корея, защото там са хуманни общества. Клоун.
24
3
 
14
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 2 години
За съжаление в тази фашистка държава всеки може да попадне в така ситуация. Те станаха по зле от Северна Кореа.
23
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Все пак Австралия,(както и Европа) не е длъжна да прибира хора от цялото кълбо. Излиза, че като са едно устроено общество са длъжни на всички останали. И когато набезите на другите станат нетърпими и чашата прелее, започват да обвиняват съответното общество в нехуманност(или както обичат нашите антиваксери ведната да лепват етикет "фашизъм")
22
3
 
11
 
! Отговори
Мислещ преди 2 години
а домашният арест за милиони човешки същества чрез т.нар локдауни уж за борба с Ковид-а ?
21
0
 
10
 
! Отговори
Петров преди 2 години
Мехди и Абдула сами са дошли в бившата робовладелска страна Австралия и какво очакват от тези расисти? Веднага да изпаднат във възторг и да им дадат милЯрди евро, кюлчета злато и мис Бикини за ....
20
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всъщност те нямат никакъв проблем да напуснат острова и да се върнат от където са дошли. Задържането е по отношение на влизането в Автралия. Не разбирам защо не се откажат от безплатния хотел и да се върнат в страните си, щом се чувстват толкова зле там.
19
1
 
15
 
! Отговори
Handel преди 2 години
Абе трябва да направим като русия - да прекратим достъпа на българската секция на DW до България.
18
1
 
18
 
! Отговори
Handel преди 2 години
Ох горките бежанци. Представяте ли си - трябвало да живеят в хотел! А разни глyпаци, които наричат себе си "туристи" си плащат за да живеят в хотел.
17
2
 
17
 
! Отговори
християнин преди 2 години
Как да не ги задържа,като мигрантите в огромната си част са мюсюлмани.От тази *** човек не може да очаква добро.Крайно време е християнския свят да спре на 100% достъпа на мюсюлмани.За добро ще е.
16
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фашистка Австралия. А и те не се намират на планетата земя Австралия.
15
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Явно от бежанците разпръснати по светът, само в България които са настанени се опитват да избягат.
14
0
 
0
 
! Отговори
ОХХХХХХХХХХХХХХХХХХХ преди 2 години
До МАЙ НЕ ОСЪЗНАВАШ КАКВО ГОВОРИШ
13
0
 
16
 
! Отговори
ТЕЛК-а преди 2 години
Не е шега. Обмислям някакво леко престъпление за което се полага затвор. Нистина не се шегувам. 212 лева ми е пенсията без добавките. Легло, отопление, май това ми трябва. Книги за четене ми стигат, не ми трябва интернет и телефон.
12
4
 
23
 
! Отговори
Отегчен преди 2 години
Закуска, обяд, вечеря - безплатни. Отопление и ток - безплатни. Здравни и стоматологични услуги - безплатни. Пране и чистене на стаите - безплатни. ТВ и интернет - безплатни. Фитнес в раьона на хотела - безплатен. Честно, искам и аз!
11
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много хубаво правят, на който не му харесва да се връща от откъдето е дошъл
10
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тея тарамбики живеят в колиби по родните си, ама те що живели на хотел в Австралия, остави това, но и някой успели да осъждат държавата за обезщетения за милиони!!! Наглост!В статията нищо не се споменава, че огромна част от мигрантите са без док. са самоличност и отказват да назова държавата от която идват, само за да не ги върнат обратно.
9
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
е как са бежанци от войната? минали са 10000 километра за да додрапат за дебелият социал.Що не бегат в Иран? Отидоха в Саудитска арабия ама там им счупиха тиквите от бой и ги изпратиха обратно.И те къде да отидат къде да отидат и хоп на дебелият социал на другият лрай на планетата.ясно е че са най-обикновени измамници.
8
7
 
22
 
! Отговори
доко преди 2 години
Иначе го раздават,,Така Наречения'' свободен и демократичен свят...................
7
1
 
25
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
БЕЖАНЦИТЕ В БЪЛГАРИЯ ПОЛУЧАВАТ С ГОДИНИ ГЛЕДАНЕ , ХРАНЕНЕ И ДЖОБНИ И ДОМ ! А БЕЗДОМНИТЕ БЪЛГАРИ ПОЛУЧАВАТ УБЕЖИЩЕ ЗА 3 МЕСЕЦА АКО ИЗОБЩО ГИ ОДОБРЯТ ЗА ТОВА! И НЕ СА БЕЖАНЦИ ОТ ДЪРЖАВИ СЪСЕДКИ А НЕЛЕГАЛНИ ИМИГРАНТИ
6
7
 
28
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Тези "бежанци" вместо да работят в собствените си държави,отиват в Австралия и живеят за сметка на местния данъкоплатец.Лежане по цял ден с осигурени храна и подслон.

Спонсорирани публикации