Йотова иска повече пари за наука и култура в новия бюджет

Вицепрезидентът откри националната изложба "Българска археология 2021"
34
Йотова иска повече пари за наука и култура в новия бюджет
Снимка: Президентство

Вицепрезидентът Илияна Йотова заяви, че повече средства за наука и култура не са прищявка, а необходимост.

"Надявам се, че мнозинството в парламента и правителството са просветени хора, убедени колко важна е подкрепата за българската наука и култура, защото те създават облика на народа и държавата", посочи вицепрезидентът на откриването на 15-ата Национална археологическа изложба "Българска археология 2021" в Националния археологически институт с музей при Българската академия на науките. Експозицията представя най-интересните открития и проучвания от изминалия активен археологически сезон, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Още по темата
"Важно е да отправим това послание точно оттук към всички онези, които имат амбицията да се нарекат държавници, да насочим вниманието им към проблемите на българската наука и култура. Надежда ми дават уверенията, че при второто четене на националния бюджет ще има повече средства за Българската академия на науките, за българските музеи“, посочи Йотова и отбеляза, че е добре запозната с протестното писмо на музейните специалисти.

"Няма друга държава в Европа, която да отделя толкова малко средства за музейно дело", изтъкна тя.

Йотова поздрави всички музеи в България и отново призова за реализирането на т.нар. културен туризъм, който да обвърже чрез общи проекти музеите в цялата страна.

Вицепрезидентът подчерта, че българските археолози са етикет за висок стандарт не само в Европа, но и в целия свят, а Националният исторически институт с музей при БАН е лидер в археологическите изследвания в Югоизточна Европа.

В изказването си Илияна Йотова акцентира и върху опитите за пренаписване на историята, като даде пример с Кирило-Методиевите маршрути, от които България е изключена. "Не спирам да работя по тази тема и вярвам, че заедно можем да поправим този нелеп пропуск", обърна се вицепрезидентът към учените.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
1
 
! Отговори
много преди 2 години
загрижени комунистите бе, от малки са си такива!
16
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази охранена кобила може ли да не я.давате повече,повръща ми се от такива нищоправещи като нея....
15
1
 
2
 
! Отговори
въпросче преди 2 години
абе йотова да те попитам : за това ли бкп изби интелигенцията на България , защото те създават облика на народа и държавата , а на бкп и трябваха овци ?
14
2
 
5
 
! Отговори
БАН преди 2 години
Академиците не са постигнали нищо съществено,а някои направо са изтрещели.Не е зле пенсиите им да бъдат минимализирани,а титлите отнети!Жив пример е артефакта Петруноф,например!
13
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Йотова кой ще връща тези милиарди които изтеглихте и ще теглите още?
12
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Февруари мина, тия още мъдрят бюджет. ОСТАВКА!
11
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Идиотова достатъчно раздухте бюджета с това раздаване на пари и за безплатни детски градини и дефицита в бюджета вече е огромен. После защо има инфлация?
10
3
 
6
 
! Отговори
Те управляващите са преди 2 години
много загрижени за всички области на живота у нас.Обещават повече пари за здравеопазване,образование,отбрана,заплати,пенсии,култура,инфраструктура и всичко,за което можете да се сетите.Има само един проблем-откъде ще дойдат тези пари?Профукаха за нула време 9 млрд.Разбирате ли защо не се борят с инфлацията и скъпотията?Обезценяват парите,така хем прибират спестяванията на хората,хем си изпълняват обещанията с пари с намалена покупателна стойност.
9
0
 
4
 
! Отговори
" селянин " преди 2 години
Подлиз, подмаз на крадците. Няма край на лъжите. Повече пари за хубавците. " Насила наука не става." Наука се прави с желание , а не с подаяния и пожелания. Изчистете корупционните схеми , които се простират и на запад. За да им дадете повече пари вие ги крадете от мен. Лишихте ме от всякакви видове помощи, ТЕЛК-ове. ВЕЛК-ове, енергийни и хранителни помощи.Комунисти нещастни. Нямате никакво въображение. Кокошкари жалки.Наука с крадени кокошки не се прави.С подкупи и рушвети наука не се прави.
8
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пример за учен от БАН е академик Минчо Хаджийски, който е информатик, има близо 50 внедрени проекта в чужбина, които се оценяват на стойност от 3 милиона евро. Създател е на 15 нови технологии, неговият "Хромо-проект бот ау" се използва като програмен ресурс в Китай и Япония. Човекът е над 80-годишен, но му сече яко пипето...Старите учени на БАН са си най-най, но и те не виждат смисъл да произвеждат наука, защото тя е скъпа, и България като не може, търсят финансиране от чужбина.
7
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пари хвърлени за наука и култура са пари хвърлени на вятъра.Ако са кадърни нашите учени сами ще си изкарат, същото важи и за културата.
6
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И аз искам БАН да открият лекарство срещу депресията, КОВИД и рака...ама не успяват, дори и не опитват! Няма никаква НАУКА!
5
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дайте пари за култура ,но министъра - културоген май няма да знае какво да ги прави освен за заплати .
4
1
 
2
 
! Отговори
Пускаме печатницата преди 2 години
Печатим, печатим
3
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докато хората разработват, с държавни пари, тип 4 ядрени реактори, нашия *** се сърди че управляващите искат повече пари за наука. Плост народ, слаба държава.
2
0
 
7
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Асан нема пари за салам за халтура ше плаща :)))
1
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кога е празен долапа никой не му е до култура а за наука да не говорим

Спонсорирани публикации