НАТО: Не можем да подпишем, че разширяването на пакта ще спре

Алиансът готов да разговаря с Москва, но и за най-лошото
16 фев 2022 15:50, Елка Василева
353
НАТО: Не можем да подпишем, че разширяването на пакта ще спре
Снимка: архив, БГНЕС

НАТО не може да подпише правен документ с Русия, че няма да има бъдещо разширяване на алианса. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг пред журналисти преди началото на двудневната среща на министрите на отбраната на страните от пакта в централата на организацията в Брюксел.

По неговите думи става въпрос за принципи, залегнали в международни документи, подписани и от Русия. Чухме изявления от Москва за готовност Русия да продължи дипломатическите усилия, но все още на място не виждаме успокоение на обстановката. Изглежда струпването на военна мощ продължава, добави той.

Още по темата

Столтенберг отбеляза, че Москва все още не е отговорила на писмото на НАТО от 26 януари, в което алиансът очертава рамка за преговори.

Готови сме да разговаряме с Москва, но сме подготвени и за най-лошото. Ако Русия отново нахлуе в Украйна, ще плати тежка цена, заяви генералният секретар.

Наистина се надяваме Русия да участва в смислен диалог и да избере дипломацията. Готови сме за постигане на политическо решение, допълни той.

В отговор на въпроси Столтенберг уточни, че Русия продължава да изпраща войски към границата с Украйна. Ако наистина видим изтегляне на силите, ще го приветстваме, заяви Столтенберг. Това, че наблюдаваме движение на сили, не е доказателство за изтегляне, уточни той.

Призоваваме Русия да направи това, което заявява. Все още има възможност за удар по Украйна без предупреждение, но вярваме и че има причини за предпазлив оптимизъм, допълни генералният секретар.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


353
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
4
 
8
 
! Отговори
до анонимен преди 2 години
"""А и НАТО някога нахлувал ли е в Украйна?""""" ----- Неофициално НАТО вече е в Окраина! В Сградата на окраинското СБУ има два етажа само за служители на ЦРУ, воени инструктори и учебни центрове от САЩ, Британия, Франция и други държави членки на НАТО, Тонове натовско въоръжение, запланирано е и строителството на воено-морски и сухопътни бази.
33
0
 
6
 
! Отговори
Ле ле преди 2 години
Тези скоро ще приключат!
32
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НАТО било безсилно пред русия ХАХАХАХАХАХАХАХ. То затова НАТО е на руската граница, щото е безсилно :)
31
1
 
11
 
! Отговори
До 39 преди 2 години
Те никога не са спирали да готвят, ама това може да се случи само ако намерят продажници отвътре - като Горбачов и Елцин. Докато има начело някой от калибъра на Путин, ще трябва да свикват да си седят на задниците. :)
30
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми НАТО си е вкъщи, в Украйна...
29
2
 
14
 
! Отговори
българин преди 2 години
НАТО е безсилно срещу Русия! И айде моля,нема нужда цял свят,да е към НАТО! Време е НАТО да си ходи в къщи! Скоро ще имаме Европейска армия!-:))
28
1
 
11
 
! Отговори
Крети преди 2 години
Тия от НАТО да не са си изкопали Гробовите , че били готови за войната без победител?
27
2
 
16
 
! Отговори
ххх преди 2 години
РАЗШИРЯВАНЕТО НА НАТО УВЕЛИЧАВА МИШЕНИТЕ НА РУСИЯ !!!
26
2
 
16
 
! Отговори
Можете, можете... преди 2 години
...да подпишете - като ви понаведат още малко руснаците - одма подписвате!Апропо - какво стана с началото на войната на днешната дата? Защо думичка не се открива написана за нея из демократизираните медии? Защо не откриваме и един звук за нея в устата на това героично умниченеце, което точно днес е превключило на преговори и подписвания?
25
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Ако Русия отново нахлуе в Украйна..."? Русия някога нахлувала ли е в Украйна? А и НАТО някога нахлувал ли е в Украйна?
24
2
 
14
 
! Отговори
до Безпристрастен преди 2 години
Щатите никога няма да влязат в пряк самоубийствен военен конфликт с Русия, но не забравяй, че Запада устрои Две Революции в Русия в рамките на Един Век, готвят им Трета...
23
2
 
23
 
! Отговори
СС преди 2 години
Варшавският съюз се разпадна от кой ни пази НАТО ??? До сега нито една държва не е имала референдум за НАТО !!! НАТО е търговец на оръжия !!!
22
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Украинският посланик: "Ако се наложи няма да влизаме в НАТО, само да няма война". Бай Дън: "Брееей какви егоисти, да нямало война. А ние от какво ще живеем?"
21
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ония се изтеглят а на тоя му се привижда струпване.
20
18
 
4
 
! Отговори
СМИСЛЕН ДИАЛОГ! преди 2 години
Напразни са надеждите на Столтенберг за смислен диалог с кремълските тирани и за да има такива надежди, това означава, че Столтенберг си няма никаква представа силите на злото. Войната е неизбежна и тя ще пламне по волята на Кремъл, за да изгрее Нова демократична Русия и 1000-годишния мир.
19
3
 
24
 
! Отговори
Иван преди 2 години
Ключовата дума е На изток !!!Не се правете на на глупави и спрете да мислите,че ние всички не разбираме какво става и не виждаме срещу кого е това разширение на НАТО само и единствено в Европа!
18
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НАТО ВЪН!
17
3
 
27
 
! Отговори
Безпристрастен преди 2 години
Истината е, че НАТО (разбирай САЩ) не може да направи нищо на Русия във военен план освен да й се "кани". Ако можеха, отдавна да са сложили ръка на Русия с военен конфликт както правят с всяка по-малко страна, която им се опълчва. Както Русия си взе Крим така може да си вземе и Украйна и реакцията на Западът ще единствено под формата на "призоваваме" и "не признаваме" и толкова.
16
5
 
19
 
! Отговори
кат не можете преди 2 години
Донецк и Луганск скоро ще са руска територия..
15
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ТОЗИ НА СНИМКАТА Е ЕДИН НАЙ-ОБИКНОВЕН НОРВЕЖКИ ЖУРНАЛИСТ-КОМЕНТАТОР.ПРОЧЕТЕТЕ БИОГРАФИЯТА МУ-ТЯ Е ПОВЕЧЕ ОТ СЕМПЛА,ДОРИ СКУЧНА!

Спонсорирани публикации