България остана без медал в Пекин, как се представихме?

Алберт Попов се класира най-добре от нашите спортисти
18 фев 2022 17:00, Красимир Ангелов
45
България остана без медал в Пекин, как се представихме?
Снимка: БГНЕС

България не спечели медал на Олимпиадата в Пекин, която приключва в неделя. Макар да остават още 2 дни до закриването на игрите, Александра Фейгин преди ден бе последната наша спортистка в китайската столица.

Все пак страната ни продължи традицията на седми поредни Игри с поне едно престижно класиране в топ 10. Началото даде забележителната биатлонистка Екатерина Дафовска, която донесе единствената титла за страната в историята на най-големия зимен спортен форум в Нагано през 1998 година.

За последно всички български представители останаха извън десетката в своите дисциплини в Лилехамер през 1994 година, когато Ива Шкодрева-Карагьозова записа най-добро постижение с 11-о място в спринта на 7,5 километра в биатлона, припомня в своя анализ БТА.

С квоти за 16 състезатели в 7 вида спорт в китайската столица в крайна сметка пристигнаха 15 родни национали, тъй като от делегацията заради заболяване с КОВИД-19 отпадна ски бегачът Симеон Деянов.

Звездата в българския отбор в Китай безспорно беше алпиецът Алберт Попов. 36 стотни от секундата не достигнаха на 24-годишния софиянец за мечтания олимпийски медал в слалома. Той все пак записа най-силен резултат от родните състеатели в Пекин с деветата позиция, което е второ най-предно национално класиране в алпийските ски след шестите места на Петър Попангелов в слаломите в Лейк Плесид 1980 и в Сараево 1984. Попов също така завърши 17-и в гигантския слалом - рекорд за българин в дисциплината на Олимпиада.

Също толкова - 36 стотни, се оказаха решаващи за отпадането на сноубордиста Радослав Янков на осминафиналите в паралелния гигантски слалом от показалия страхотна форма австриец Бенямин Карл, който в последствие триумфира със златото. В третото си участие на Олимпийски игри Янков все пак успя за първи път да преодолее квалификациите и записа най-добър личен резултат на най-големи зимен форум с 15-о място.

Биатлонистите също имаха своите проблясъци, макар да започнаха доста неубедително. Милена Тодорова се нареди 17-а в спринта на 7,5 километра, като един пропуск я лиши от място в топ 10. Тодорова направи много силен старт и в женската щафета, като предаде първия пост на нашия отбор на забележителното четвърто място.

В четвърта Олимпиада в кариерата си Владимир Илиев пък направи добро бягане в преследването на 12,5 километра в мъжкия биатлон и в крайна сметка финишира 25-и, въпреки допуснатите цели седем грешки на огневия рубеж, записвайки втория си най-силен индивидуален резултат на зимни Игри.

Владимир Зографски се класира 22-о място в ски скока от малката шанца, също негово второ най-силно постижение в третата му Олимпиада след 14-ата позиция на малката шанца в Пьончан 2018. Зографски се оплакваше от проблеми със скоростта си на засилване, но въпреки това беше конкурентен, като само по 2-3 метра повече в двата скока го пращаха в десетката.

Така, въпреки няколкото заслужаващи внимание резултати, българите не успяха да стигнат до почетната стълбичка на четвърти поредни зимни Игри, а последният от общо шестте медала за страната остана среброто на Евгения Раданова в шорттрека на 500 метра от Торино 2006.

(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен. По времето на Тато се даваха доста пари за спорта и печелихме медали в над 10, стигахме и до 12 спорта, а във вдигането на тежести, борбите, бокса, художествената гимнастика нерядко вземахме златни медали. Сега златото е в нощното шкафче на бившия бодигард на Т.Живков, парите се прибират от ближните му и се влагат в палатите на Роско от Гоце Делчев, а спортистите ни са за окайване. Хелем пък зимните спортове
31
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като няма борба и бокс да ни отсрамят нашите жени така е. На миналата олимпияда имаше медали.
30
0
 
9
 
! Отговори
Батко ви преди 2 години
Аз лично съм учуден. Очаквах поне по 5 медала от всеки вид и класиране в шестицата по медали. Но явно снегът пак ни изненада. :))))
29
0
 
6
 
! Отговори
Смях в залата. преди 2 години
Как ли.Последни дупки сме.Важно е участието.
28
0
 
9
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 2 години
Всяка държава е изправена пред два избора. Единия е наливане на пари в спортни съоръжения и условия за масов спорт. Другия път е наливане на десетократно повече пари в болници, лекари и лекарства. По времето на Живков бяхме избрали първия път. Сега избора ни е друг и вървим по другия път. Резултатите са жестоко и пределно ясни кой път е правилния.
27
1
 
13
 
! Отговори
No comment преди 2 години
Мисля че никой не е очаквал медали така че това не е новина
26
1
 
1
 
! Отговори
До 31 преди 2 години
Само да не напълниш гащите, когато трябва да скочиш от голяма шанца. И пак да не напълниш гащите, когато на шейничка тръгнеш по улея.
25
0
 
8
 
! Отговори
един преди 2 години
То така да се представя и аз мога. Даже без да тренирам ще съм последен, както нашите спортисти, дето само тренират, че даже им плащат. Моля на следващата олимпиада да ме изпратите - може и за спортист, може и като член на някоя федерация.
24
3
 
5
 
! Отговори
Krass преди 2 години
Без препарати, няма резултати!
23
2
 
1
 
! Отговори
Човек за реализации преди 2 години
Драги хора бъдете така добри да се запознаете с мен и да ме издигните да бъда владетел на България !България не е овца, а лъв !А аз произлизам от типично българско семе и трябва да намеря своето истинско място в кръговратът на живота !Замъка в село Дръндар, никой не живее в него, а това означава че той замък ЧАКА своят оригинален и умен цар ! Щом като лъвът е орисан да бъди цар на животните, това означава , че остинската орисия на България е да бъди царство !Бъдете умни лъвици и лъвове !
22
2
 
14
 
! Отговори
евтино преди 2 години
България се предаде, вече е колония, какви шампиони очаквате от колония, държава-донор
21
0
 
13
 
! Отговори
Ха Ха преди 2 години
Сега прасето Краско Кралчето дали ще поеме отговорност за това падение? Или поема изцяло когато момичетата с техни пари се готвиха и се лишаваха от какво ли не през последните години... Чакам нагънатия врат да се изкаже. Прасе гадно!
20
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде малко да се приземиме.Колко юноши и младежи се занимават със зимни спортове та да искаме медали?! Направо пък е смешно да имаме представител на ски-скокове,след като в България няма и 1(една)шанца!!!
19
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 20През 1980 год. Иван Лебанов печели бронз на 30км.бягане.
18
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отлично, закривай!
17
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В биатлона-от четирима -по двама около и след 80 място.Дафовска да се маха!
16
0
 
9
 
! Отговори
E преди 2 години
Важното е да сме живи и здрави.
15
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
geshev, v. 24 chasa pravi fake news. barzo nakazanie!
14
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Споко! По-зле ще става! :) Важното е, че има банани целогодишно и че сме верни партньори на Запада.
13
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като за туристи добре се представихме. Толкова си можем. А при соца бяхме назобани с допинг и затова бяхме шампиони!