Грижа за кожата - как действа ретинолът?

Ето защо да го ползвате по-често
Обновена: 19 фев 2022 20:20 | 19 фев 2022 20:19, Дарена Найденова
4
Грижа за кожата - как действа ретинолът?
IStockphoto

Като една от най-почитаните и изследвани съставки за грижа за кожата, ретинолът (известен и като витамин А) често се счита за съществена стъпка във всяка солидна разкрасителна процедура. Смята се, че той може да лекува редица проблеми – от акне до фини линии и бръчки. 

Докато фокусът е върху доказаните ползи от използването на ретинол върху лицето ви, се оказва, че съставката може да бъде също толкова ефикасна и за кожата по цялото тяло.
 
„Ретиноидите действат, като се свързват с рецепторите на ретиноевата киселина, които след това могат да действат като транскрипционни фактори и да повлияят на генната експресия. Това ги прави много мощни и способни да предизвикват значителни промени в кожата“, казва д-р Хадли Кинг пред InStyle. Допълва, че те увеличават оборота на кожните клетки, намаляват склонността на клетките и кератиновите остатъци да се слепват и да запушват порите, увеличават производството на колаген и намаляват обезцветяването.
 
Тъй като ретинолът може да се справи и с проблемите на кожата по цялото тяло, като неравномерна текстура и хиперпигментация, все повече и повече марки за грижа за кожата включват съставката във формулите си за лосиони за тяло.
 
Но имайте предвид, че когато добавяте лосион за тяло с ретинол към рутината си след душ, е възможно да изпитате същите странични ефекти, както при въвеждането му в разкрасителните процедури за лице.
 
„Ретинизацията е периодът на приспособяване, през който кожата се адаптира към използването на локални ретиноиди. През това време тя може да се раздразни, което да доведе до сухота, лющене, зачервяване или парене“, обяснява д-р Кинг. Докато тези симптоми обикновено намаляват до четвъртата седмица на употреба, хората с чувствителни кожни състояния като екзема или розацея може да не са в състояние да понесат съставката.
 
Още за ползите от ретинола ще откриете в материала на Tialoto.bg 

Източник: Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
2
 
! Отговори
Дар от БОГ ТАНГРА преди 2 години
Ако желаете България да е добре , както никога до сега, тогава се запознайте с мен и ме издигнете да бъда владетел на България ! Няма да бъда лош ! Изборът е изцяло ваш !

Спонсорирани публикации