Колаген - една съставка, множество ползи

Дерматолози разкриват как действа в козметиката
4
Колаген - една съставка, множество ползи
IStockphoto

Освен ретинолът, нито една съставка против стареене не е централна тема толкова често, колкото колагенът. Но той е нещо повече от модерна дума – колагенът се среща естествено в тялото и е отговорен за поддържането на стегната, плътна и млада кожа.

През последните години колагеновите кремове и оралните добавки се превърнаха в любими тенденции за грижа за кожата и уелнес процедурите. Тези продукти обещават да хидратират кожата и да възстановят производството на колаген, за да намалят до минимум фините линии, бръчките и загубата на еластичност. Но дали съставката наистина е вундеркинд в грижата за кожата, както е ретинолът?
 
Дерматологът д-р Дейвид Ким и естетикът д-р Роуън Хол-Фарис разкриват всичко за колагена и споделят дали съставката заслужава да бъде толкова известна.

Какво е колаген?
 
Колагенът е един от най-разпространените протеини в нашите тела и е основният компонент на свързващите тъкани, включително кожата. По-голямата част от него се намира в дермата. Той се състои от верига от аминокиселини, които изграждат протеина.
 
Протеинът е отговорен за поддържането на твърдостта и еластичността на кожата, но нашите тела естествено произвеждат по-малко колаген с напредването на възрастта, което води до фини линии, бръчки и увисване. „Започваме да губим колаген доста рано, навлизайки в средата на 20-те ни години, като той продължава да намалява до 50-те и 60-те“, казва д-р Ким пред InStyle.
 
В продуктите за локална грижа за кожата и оралните добавки колагенът е малко по-различен от този, който се намира естествено в телата ни. Той може да идва от животински източници, като пилета или прасета, или от морски като риба. Кинг споделя, че веган колагенът в продуктите идва от растителни източници.
 
Какви са ползите на колагена?
 
Продуктите за локално приложение целят изглаждане на фините линии и бръчките, повишаване на твърдостта и хидратиране на кожата чрез укрепване на съществуващия колаген и стартиране на производството на нов. Няма достатъчно изследвания за съставката, за да потвърдят тези твърдения, но най-малкото локалният колаген ще хидратира кожата, което от своя страна може да я направи да изглежда по-гладка и плътна.
 
Въпреки това, колагеновите пептиди имат по-малък молекулен размер и може да са в състояние да проникнат по-добре в кожата. „Те биха могли да направят разлика във фините линии и бръчките, но дали това ще направи драматична промяна? Вероятно не“, казва д-р Ким. Смята, че е полезно да се използват локални продукти, инфузирани с тези пептиди, така че да има градивни елементи, които клетките на кожата да използват и да произвеждат повече колаген.
 
Изводът? Включването на локален колагенов продукт във вашата рутина за грижа за кожата все още може да бъде от полза, за да поддържа хидратацията. „Колагенът е в състояние да работи като втора защитна бариера на кожата, като той се абсорбира в роговия слой, за да заключи и задържи хидратацията, която обикновено се губи заради стреса от околната среда“, обяснява Хол-Фарис пред InStyle.
 
Още по темата ще откриете в материала на Tialoto.bg 

Източник: Tialoto.bg  

4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
5
 
1
 
! Отговори
Живко от Варна преди 1 година
Никой не може да радва душите ви както аз!За да ви докажа това, значи ме издигнете да стана владетел на България!

Спонсорирани публикации