Готви ли се Ким Чен Ун да изстреля ракета чудовище?

Изстрелванията ще бъдат посрещнати с нови санкции
14 мар 2022 21:34, Нели Христова
117
Готви ли се Ким Чен Ун да изстреля ракета чудовище?
Снимка: БГНЕС

Според анализатори Северна Корея е използвала спътник като претекст, за да изпробва части от така наречената „ракета чудовище", подготвяйки се за изстрелване преди ключова годишнина в страната.

Досега Пхенян е провел рекордните девет оръжейни изпитания през тази година, което експертите разглеждат като усилие да се справи със списъка със стратегически оръжия, изготвен от лидера Ким Чен Ун.

Един от основните приоритети е междуконтинентална балистична ракета (МБР), която може да носи няколко бойни глави - Hwasong-17, наричана "ракета чудовище" и представена за първи път на парад през октомври 2020 г. Тя никога не е била изстрелвана, но Вашингтон заяви в четвъртък, че Пхенян наскоро е тествал части от нея, маскирани като сателит.

Северна Корея спазва самоналожения мораториум върху тестването на далекобойни и ядрени оръжия, но след като преговорите са в застой, а санкциите все още са в сила, изглежда е близо до неговото нарушаване.

"Смятам, че мораториумът е почти приключил. Трябва да очакваме завръщане към изпитанията на междуконтинентални балистични ракети", каза анализаторът по сигурността Анкит Панда.

Тестовете на предполагаеми компоненти на "разузнавателен спътник" на 27 февруари и 5 март вероятно са били Hwasong-17, технология за "носене и доставяне на множество бойни глави", каза той. "Северна Корея не е демонстрирала окончателните си възможности досега, въпреки че три пъти е тествала междуконтинентални балистични ракети, способни да одостигнат Съединените щати", каза той.

Подновяването на решимостта на Северна Корея да тества МБР идва в деликатен момент в региона, тъй като в Южна Корея ще управлява нов, по-ястребов президент - консерваторът Юн Сук-йол. Юн, който заплаши Пхенян с превантивен удар и обеща да каже на "грубияна" Ким, изглежда ще заеме твърда позиция спрямо Севера след пет години управление на либералния президент Мун Дже-ин. Но този подход вероятно ще доведе до цикъл на ескалация, който ще засили напрежението, заяви пред АФП Янг Му-джин, професор в Университета за севернокорейски изследвания.

Изстрелванията ще бъдат посрещнати с нови санкции, на които "Пхенян вероятно ще отговори с изпробване на още оръжия".

„Северна Корея спря тестовете си, за да направи място за дипломация и да избегне по-нататъшни санкции, но винаги е продължавала да работи върху разнообразяването на ракетите си“, каза Лейф-Ерик Исли, професор в университета Ewha в Сеул.

Маскирането им като тестове на спътници може да им помогне да "спечелят време", за да разработят необходимото за изстрелване на МБР, каза за АФП Ан Чан-Ил, учен от Северна Корея.

А Пхенян има и ясен краен срок: Северна Корея ще отбележи 110-годишнината от рождението на лидера-основател и дядо на Ким Ир Сен през април и обича да отбелязва ключови годишнини с военни паради или изстрелвания.

"Много е вероятно Северна Корея да извърши изпитание на междуконтинентална балистична ракета на 15 април за рождения ден на Ким Ир Сен", каза Ан.

Вашингтон и Сеул отправят ясно предупреждение към Пхенян да не продължава, каза Хонг Мин, изследовател в Корейския институт за национално обединение. Но ако Пхенян иска "да овладее технологията за връщане в атмосферата", той трябва да проведе множество тестове, каза той.

„Като използва прикритието на "космическите ракети", той се надява да сведе до минимум ответната реакция на международната общност", каза той и добави, че е съгласен, че следващото ключово изстрелване ще бъде около 15 април и че може да последват още тестове.

Днес бе съобщено, че Ким е посетил севернокорейския център за изпитания на сателити и е призовал той да бъде модернизиран и разширен.

Някои анализатори обаче заявиха, че САЩ и Южна Корея правят „от мухата слон“ от последните тестове, тъй като Пхенян има право да развива мирна сателитна технология.

"Ако ви е забранено да имате кухненски нож само заради риска да го използвате, за да убиете някого, какво ще правите в кухнята, когато трябва да готвите?", каза Чонг Сонг-чанг от Центъра за изследване на Северна Корея към института Седжонг.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ииииииии, като е изтрелят какво ще стане
16
1
 
8
 
! Отговори
ф преди 2 години
Знам един адрес, на който да падне ракетата, но никой не ме пита.
15
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Технологичните монополи много бързо падат и все повече народи ще започнат да пращат хора в космоса . Българския народ ще е последен . Веднага след Борунди :))) вече всичко се произвежда от машини . Не е проблем ако си купят някоя машинка да си направят читава космическа програма . Въпрос на време и пари.
14
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щели да го наказват с нови санкции,в тоя ред на мисли се питам останаха ли такива?
13
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А "чудовището" мисли ли да изпълни мисията?
12
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ким гледа към Америка ,друга цел няма.
11
3
 
9
 
! Отговори
Trump 2024! преди 2 години
Тръмп ще спаси света от този пълен хаос!
10
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако Ким успее да издумка гнездото на всеобщата поквара Холивуд, ще спаси света от най-голямото сборище на изкукали педoфили, ЛГБТ и пропагандата на САЩ.
9
2
 
7
 
! Отговори
The Rocketman преди 2 години
Няма си друга работа, сега и той ще стрелял ракета.
8
3
 
6
 
! Отговори
ПРО СИА преди 2 години
ТОВА ТЕРМИНАТОРА ЛИ Е?? ХАХАХХАХАХАХХААААА възхода на СЕВЕРНА КОРЕЯ аххахахахахааааа
7
8
 
8
 
! Отговори
Гадняр преди 2 години
Поредния психопат, който си мисли, че в реални военни условия ще успее да изстреля ядрена балистична ракета извън територията на държавата си...
6
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Булгаргаз" поиска поскъпване на природния газ с 58% от април. Ако бъде одобрено, ще има и промяна в цените на тока и топлоенергията
5
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Още един трън в дирника на говедарите!
4
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На северно корейският *** ще му стане тясно, когато руският му спонсор банкрутира.
3
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И този психохат реши да напомни за себе си.
2
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
браво Ким малък малък ама голяма ракета извади
1
1
 
19
 
! Отговори
ОТКАЧЕН Чем Ир преди 2 години
Влиза в битката на народите.

Спонсорирани публикации