Кокосово масло - включете го в рутинната си грижа тази пролет

Грижи се за кожата и косата
15 мар 2022 19:15, Дарена Найденова
3
Кокосово масло - включете го в рутинната си грижа тази пролет
IStockphoto

Кокосовото масло отдавна е смятано за „лекарство против всичко“, но ако трябва да сме честни, това не е точно така. Разбира се, в един перфектен свят, ароматното масло би накарало кожни състояния като акне и екзема да изчезнат магически. Ще направи косата ви по-гъста и по-здрава. Но за съжаление, не може да направи всички тези неща.

Кокосовото масло е страхотен продукт за красота, който може да се използва за безброй неща, включително в грижата за кожата и косата. Това е чудесна овлажняваща съставка, използвана в много козметични продукти и рутинни процедури за красота, а също така работи много добре и самостоятелно. Но не е магическо лекарство, което ще реши всичките ви проблеми
 
Дерматологът Робърт Фини казва пред Allure, че макар маслото да не е чудното лекарство, за което някои го рекламират, то може да послужи като страхотен овлажнител, плюс някои от мастните киселини, съдържащи се в него, като лауриновата киселина, имат антимикробни ефекти, които могат да помогнат в борбата с бактериални, вирусни и гъбични патогени.
 
И има още една причина кокосовото масло да бъде толкова добър овлажнител, според козметичния химик Кели Добос. „При стайна температура то е твърдо, но се топи лесно, когато се затопли с ръце и се абсорбира лесно от кожата по време на масаж“, обяснява тя. Допълва, че продуктът е по-лесен за нанасяне, когато е в полутвърдо състояние, така че, ако искате да го използвате директно върху кожата си, най-добре го съхранявайте далеч от топлина.
 
Ето как да включите кокосовото масло в красотата си: 
 
1. Овлажнител за тяло
 
Тъй като кокосовото масло е доста комедогенно, много дерматолози всъщност не го препоръчват за употреба върху лицето, особено ако имате естествено склонна към петна кожа, но върху тялото е напълно позволено. „Вместо да го използвате за овлажняване на лицето, което може да причини пъпки, може да го използвате като овлажнител за тялото, защото е богато на мастни киселини и има както антибактериални, така и противовъзпалителни свойства“, казва дерматологът Джейс Парк пред Allure.
 
Кожата по лицето ви има повече мастни жлези от тази на тялото, което я прави по-податлива на омазняване. Освен това тя е и по-тънка, а степента на обмяна на клетките е по-бърза, което обяснява защо кожата на тялото ви може да бъде по-суха.
 
Козметичният химик Джинджър Кинг е съгласна с тази препоръка за употреба. Докато кокосовото масло е страхотен овлажнител като цяло, то може да причини комедогенни проблеми за хора, които са склонни към запушени пори или акне, като именно затова не се препоръчва да се използва върху кожата, ако страдате от подобни проблеми.
 
Мастните киселини в продукта помагат за защита и подхранване на кожата по два начина. Те осигуряват добър контрол на кожната бариера и помагат да се задържи влагата, което предотвратява сухотата.
 
2. Ексфолиант за тяло
 
Ако крайниците ви изглеждат и на допир са като шкурка, може да използвате кокосово масло, за да приготвите свой скраб за тяло, с който да ексфолирате за по-ярка и по-мека кожа. „Няма никаква вреда от него, а всъщност може да помогне за противодействие на дразненето от ексфолиране“, казва д-р Фини. Добавя, че това е идеален вариант за хора с чувствителна кожа. Фини обаче препоръчва да ексфолирате не повече от веднъж седмично в началото, за да сте сигурни, че кожата ви ще издържи.
 
Още по темата ще откриете в материала на Tialoto.bg 

Източник: Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
3
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
Идеално е за йебан ф тясна ***!
1
1
 
4
 
! Отговори
Щиглец преди 2 години
Кокосовото и палмовото масло са много близки по състав. Имат едни и същи полезни и вредни свойства. Естествено, тъй като едното е значително по-скъпо, хората погрешно считат, че кокосовото е полезно, а палмовото - вредно. Всъщност е все тая.

Спонсорирани публикации