Защо световното по футбол в Катар е толкова спорно?

Има множество нарушения на човешките права
Обновена: 18 окт 2022 09:13 | 2 апр 2022 16:15, Нели Христова
19
Защо световното по футбол в Катар е толкова спорно?
Снимка: БГНЕС

Това е най-противоречивото Световно първенство някога, което повдигна въпроси за начина, по който Катар спечели правото то да се проведе на територията му, как се отнася към работниците, строящи стадионите, и дали  е подходящо място.

Отношението към чуждестранните работници

Катар построи седем стадиона за финалите, ново летище, ново метро и нови пътища.

Финалът ще се играе на стадион, на който се провеждат и още девет мача, който е в центъра цял нов град.

Държавата обаче привлече критики за отношението си към 30 000 работници мигранти, работещи по проектите.

През 2016 г. правозащитната организация Amnesty International обвини Катар в използване на принудителен труд. В него се казва, че много работници живеят в окаяни квартири, плащат огромни такси за работа, удържат им се заплати и се конфискуват паспорти.

От 2017 г. правителството въведе мерки за защита на работниците мигранти от работа при прекомерна топлина, ограничаване на работното им време и подобряване на условията в работническите лагери.

Въпреки това групата на кампанията Human Rights Watch заяви в доклад от 2021 г., че чуждестранните работници все още страдат от "наказателни и незаконни удръжки на заплати", както и "месеци неизплатени заплати за дълги часове изтощителна работа".

Amnesty International казва също, че въпреки премахването на системата "кафала" - или спонсорство, която забранява на работниците мигранти да напускат работните си места без съгласието на работодателя си, върху служителите все още се оказва натиск.

Говорител на правителството каза пред BBC: "Постигнат е значителен напредък, за да се гарантира, че реформите се прилагат ефективно". В него се казва, че броят на компаниите, нарушаващи правилата, "ще продължи да намалява, тъй като мерките за прилагане се налагат".

Колко работници са загинали?

През февруари 2021 г. "Гардиън" съобщи, че 6500 работници мигранти от Индия, Пакистан, Непал, Бангладеш и Шри Ланка са загинали в Катар, след като спечели кандидатурата си за Световно първенство.

Смъртните случаи, съобщени от властите в петте азиатски страни, не са категоризирани по професия, място или работа. Но групата за трудови права FairSquare заяви, че е вероятно много от загиналите да са работили по инфраструктурни проекти на Световната купа.

Правителството на Катар казва, че цифрите са надценени, защото включват хиляди чужденци, които са починали, след като са живели и работили там дълги години. В него се казва, че много от тях са работили на работни места, които не са свързани със строителната индустрия.

Катар казва, че между 2014 и 2020 г. е имало 37 смъртни случая сред работници, строящи стадиони за Световно първенство. Пише, че 34 от тях са "несвързани с работа".

Международната организация на труда (МОТ) казва, че Катар не е броил внезапните и неочаквани смъртни случаи сред работниците. В него се казва, че те включват фатални сърдечни пристъпи и дихателна недостатъчност, причинени от топлинен удар, регистрирани като "естествени причини", а не "свързани с работата".

МОТ е събрала свои собствени данни за смъртни случаи от държавни болници и линейки в Катар, обхващащи жертвите от всички проекти, свързани със Световното първенство по футбол.

В него се казва, че 50 работници са загинали и повече от 500 други са били сериозно ранени само през 2021 г. в Катар, а други 37 600 са получили леки до средни наранявания.

Основните причини за тези смъртни случаи и наранявания са падане от височина, пътнотранспортни произшествия и падащи предмети.

Как Катар стана домакин на Световното първенство?

Катар 2022 е спорен от момента, в който беше обявен от Световния управителен орган на футбола, ФИФА, през 2010 г.

Като много малка, но много богата държава с малка футболна история и без класиране за Световното първенство, беше шок за мнозина, когато Катар победи конкуренцията от САЩ, Австралия, Южна Корея и Япония.

Решението предизвика обвинения, че служители на ФИФА са били подкупени, за да присъдят Световното първенство на Катар, въпреки че независимо разследване, поръчано от ФИФА, по-късно не намери твърди доказателства за това.

Катар отрича обвиненията, че е купил гласовете на делегатите, но разследването за корупция от френските власти все още продължава и през 2020 г. САЩ обвиниха трима служители на ФИФА, че са получили плащания.

Защо Световното ще е през зимата?

Турнирът за Световната купа обикновено се провежда през юни и юли, но в Катар средните температури по това време на годината са около 41C и могат да достигнат 50C - твърде горещо, за да бъде безопасно навън, камо ли да играете поне 90 минути футбол.

По време на процеса на наддаване Катар обеща усъвършенствана технология за климатизация, която ще охлади стадионите, тренировъчните терени и зоните за фенове до 23C. През 2015 г. обаче беше взето решение от ФИФА турнирът да се проведе през зимата.

Световното първенство стартира на 21 ноември, а финалът е на 18 декември. Това означава, че попада точно в средата на  и нарушава клубния футболен сезон за много страни.

Английската Висша лига, например, няма да има изиграни мачове между 13 ноември и 26 декември.

За да навакса загубеното време, сезон 2022/2023 ще започне седмица по-рано от нормалното и ще приключи седмица по-късно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
2
 
! Отговори
fact преди 2 години
на 22-ри ноември ше е големото шоу. директен обстрел с ракети по стадионите от страна на саудицка арабия.
9
1
 
5
 
! Отговори
Под прикритието на преди 2 години
Борба с корупцията ЦРУ овладя ОК, ФИФА, УЕФА и ....Българското правителство
8
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пари може и да имат, но в главата не са мръднали и са на средновековно ниво.
7
2
 
15
 
! Отговори
Ко? Не. преди 2 години
Някой изобщо учудва ли се. Тия *** ако нямаха петрол, още щяха да живеят в колиби и да се сношават я с камили, я с кози. Манталитета им е от времето на феодално-общинния строй а жените им и чужденците не ги броят за хора. Нещо ми се върти в главата, че от тая пародия ще излязат на минус. Кой нормален цивилизован западняк ще иде в тоя Мордор!!!
6
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изобщо не смятам да си губя времето да гледам това първенство. Футболът отдавна е мафиотска територия, в която се въртят милиарди мръсни пари.
5
1
 
6
 
! Отговори
Жельо преди 2 години
Защото е с порно.
4
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия и Китай с кого са в група, че не гледах жребия?
3
3
 
5
 
! Отговори
До 4 преди 2 години
Ти и тук ли си бе мало умнико ! Ка кса те изпуснали от психиатрията !Позорен тип си ти!
2
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ръководителите дна фифа са взели маса пари за да изберат Катар.
1
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Смърди на КОРУПЦИЯ, отвсякъде!

Спонсорирани публикации