Пролетна красота - коктейл от съставки в грижата за кожата

Ето какви продуктида ползвате този сезон
11 апр 2022 23:00, Дарена Найденова
1
Пролетна красота - коктейл от съставки в грижата за кожата
IStockphoto

Рутините за грижа за кожата са свързани с две неща – вашите физически нужди и лични предпочитания. Някои приемат минималистичен подход, ограничавайки запасите си до три или четири продукта. След това има максималисти, които използват цял шкаф с кремове, серуми и киселини по два пъти на ден за сияещата кожа, за която жадуват.

 
Който и подход да изберете, едно е сигурно – в наши дни хората са много по-наясно със съставките в продуктите за грижа за кожата от всякога.
 
Това е развитие, за което можете да благодарите на социалните медии. „Те позволиха на потребителите да увеличат познанията си в грижата за кожата. Сега пациентите идват на консултация и са по-наясно със силата на съставките“, казва дерматологът Васим Тактук пред Allure. Допълва, че получава въпроси за серамиди и ниацинамид, като допреди няколко години никой дори не е знаел за тези думи, камо ли какво означават.
 
И сега, когато хората се ориентират към това какво наистина да правят с тези съставки, те търсят начини как да ги комбинират, за да създадат оптимална рутина за красота чрез практика, наречена коктейл за грижа за кожата.
 
Какво е коктейл за грижа за кожата?
 
За разлика от вкусната напитка, към която мозъкът ви веднага се насочи, съставките във вашия коктейл за грижа за кожата не трябва да се смесват преди нанасяне. Това може да наруши тяхната цялост и дори да причини дразнене, обезсмисляйки цялата практика.
 
Вместо това, коктейлът за грижа за кожата е процес на наслояване и/или комбиниране на множество продукти във вашата рутина, за да атакувате различни проблеми. Той дава възможност на всеки човек да персонализира своя режим по начин, който работи най-добре за кожата му. „Коктейлирането позволява на потребителя да има допълнителни предимства от използването на множество продукти, вместо да използва само един“, казва козметичният химик Рон Робинсън пред Allure.
 
След като започнете да нанасяте слоеве, трябва да прилагате всеки продукт в текстурен ред. Започнете с тонер или серум и завършете с най-мазните или най-силно текстурирани продукти.
 
Най-добрите съставки за комбиниране
 
Като ориз и боб или шоколад и фъстъчено масло, има съставки за грижа за кожата, които просто вървят ръка за ръка. Д-р Нина Десаи казва, че е голям фен на продуктите с активни съставки, които се допълват взаимно. Тук говорим за козметика с алфа-арбутин или транексамова киселина, която работи много добре с козметика, която има ексфолиращи съставки като гликолова киселина.
 
Дерматологът д-р Линдзи Зубрицк казва, че нейните любими комбинации са от антиоксидантни съставки като витамин С със слънцезащитен крем. Тази техника повишава защитата срещу оксидативен стрес и UV увреждане. Тя също така препоръчва наслояване на ретиноиди с овлажнители за допълнителна хидратация, тъй като само ретинолът може да изсуши кожата ви. Друга добра комбинация е ниацинамид с хиалуронова киселина за овлажняване на кожата.
 
Въпреки тези експертни съвети, винаги се консултирайте с вашия лекар или дерматолог относно комбинациите от продукти, които биха работили най-добре за вашата кожа.
 
Съставки, които не трябва да смесвате
 
Точно както има съставки, които се съчетават добре, има и такива, които не си пасват. „Не препоръчвам наслояване на силни активни съставки, защото това може да доведе до дразнене. Тук включвам комбинирането на ретинол с алфа- или бета-хидрокси киселини“, казва д-р Десаи пред Allure. Според нея, тази комбинация може да е твърде изсушаваща и да дразни кожата.
 
Също така внимавайте при използването на бензоил пероксид с други активни вещества във вашите овлажнители или серуми. Десаи казва, че тези видове съставки рядко работят добре заедно.
 
Още по темата ще откриете в материала на Tialoto.bg 

Източник: Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Спонсорирани публикации