Рецептата Dnes: Агнешки бут с подправки за Великден

Вкусно ястие
20 апр 2022 08:37, Михаела Лазарова
25
Рецептата Dnes: Агнешки бут с подправки за Великден
Снимка: Istock

Продукти:

1 агнешки бут (2-3 кг)
4 скилидки чесън, нарязан на ситно
Няколко стръка пресен розмарин
Сол и черен пипер на вкус

Приготвяне:

Направете прорези в месото през няколко сантиметра, достатъчно дълбоки, за да поставите във всеки прорез парче чесън. Намажете щедро със сол и пипер. Поставете няколко стръка пресен розмарин отгоре. Печете на 180 градуса за около час и половина или докато агнешкото стане крехко и разпадащо се от кокала.

Още рецепти може да намерите в кулинарната рубрика на Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
2
 
3
 
! Отговори
Щерю преди 2 години
- Брях! То колкото няма пари - отвсякъде все рецепти с вкусотии ни предлагат...
19
5
 
14
 
! Отговори
бай хой преди 2 години
Само да прпомня на всички любители на опазването на традициите, в това число и на кулинарните, че според нашият източноправославен християнски канон, на Великден се коли кокошка и това е първият прием на месо след четиридесетдневният период на Великите Пости и е най-леко. А агне се коли за Гергьовден, който е чак през месец Май (6-ти Май, ако някой не знае). До тогава е грехота. Агънцата са все още много малки.Туй са все пак отколешни традиции, от едни времена, когато не е имало турски внос.
18
4
 
18
 
! Отговори
Филан Кишията преди 2 години
Никога цяло бутче нама да изпечете за 1,5 ч.Пригответе се за над 3 часа
17
3
 
6
 
! Отговори
Владе преди 2 години
Тоя розмарин го хакате на всичко. Май много телевизия гледате....
16
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Миризмата е специфична, тя винаги остава, без значение в какви маринати киснете месото.
15
0
 
8
 
! Отговори
Личи си... преди 2 години
...че тук за козето/ярешко/ месо коментират хора, дето не разбират или са жертва на предразсъдаци и гевезелъци. Лично аз не съм усетил неприятна миризма нито в козето, нито в агнешкото месо. Но ако има нещо подобно, то рецептите предлагат много начини да се отстранят миризмите. Изпитани са през вековете от готвачите на царе и патриарси. Всяко месо, приготвено с търпение и майсторлък, е вкусно. Баба имаше един лаф "къпан заек", когато го сготви друг. Яжте всичко.
14
11
 
4
 
! Отговори
до 15 преди 2 години
Не че се заяждам, ама 20кг си е жива коза... И аз подкрепям човека- ярешкото месо го ядат само по западналите провинции и е отвратително. Козата се гледа за мляко.
13
3
 
3
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Айшето не яде коч значи печена кокошка за 10 лв. :)))
12
2
 
9
 
! Отговори
Йух преди 2 години
Начиии... черен пипер, сол, чесън и розмарин имам. Но агнешки бут нямам. Не ми се дават 20 лв. за кило смесено с кокаляци.
11
10
 
5
 
! Отговори
до 12 преди 2 години
Освен да повърна от коза, друго няма да стане. Само козе сирене и то френско, защото си има майсторлък да се махне вонята на коза.
10
0
 
5
 
! Отговори
до 11 преди 2 години
Купувам парче свински врат от месарницата. Около 10лв. на килограм е. Взимам от една малка месарница на път за вилата- цените нормални, а месото разкошно от месокомбинат в Кътина. Прясно и качествено, сравнимо с това от Бредас. Мариновам за 3 дни със соев сос, мед, горчица, зехтин, подправки на вкус в плик за мариноване. Слагам цялото парче около 1.5-2кг в Air Fryer първо на 200 градуса. После намалявам на 150. Става брутална домашна шунка. А който иска, нека си хапва салам Орехите за 20лв./кг
9
1
 
7
 
! Отговори
до 7 преди 2 години
Аз бих те попитал защо си купуваш фалшив салам, който струва над двойно на качествено свинско месо от магазина? Сам не можеш ли да си направиш шунка? Нямаш пари за агнешко, а имаш за фалшив салам за сума пари?! Винаги съм казвал- пари имате, акъл нямате.
8
1
 
5
 
! Отговори
до 8 преди 2 години
Заекът е страхотен. Агнешко купуваме по-скоро заради празника, иначе не обичаме много, много. Иначе правим телешко, свинско. На вилата съседът през 2 къщи гледа зайчета и ни дава 2-3 пъти годишно. Е наистина си прав, че такава вкусотия няма, особено ако е приготвено на селска пещ.
7
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Купих от една отбрана ферма агнешко за 22лв./кг. Българско- разкошно и прясно. Бута го мариновам с провансалски подправки поне 3 дни. След което бавно печен или на пещ (не знам дали ще ми се пали тази година), или на фурна. Първо на 200 градуса, после смъквам на 140-150 и така поне 4 часа. Топи се в устата. Взел съм и агнешки рак- там с хрупкава коричка и отново провансалски билки.
6
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако агнешкото Ви е скъпо пробвайте със заек .Заешкото е добра алтернатива и е в пъти по-полезно и за мен лично вкусно .Един цял заек в големите вериги излиза до 15 лева ,ако е внос от Испания даже може и по ниска цена .Овкусява се със сол,масло,черен ,червен пипер,пълните го с заешките дреболии,ориз и праз или пресен лук,зашивате и печете под фолио,после запичате докато се зачерви,и ще си оближете пръстите .Ние имаме и възможност за агнешко но купихме 2 заека на страхотна цена .
5
2
 
4
 
! Отговори
Аз, мъжа. преди 2 години
Опитайте тоя номер:Направете марината от бяло вино, подправките и билките и оставете известно време месото да поеме. При печенето поливайте месото с бульон и марината за да е сочно. Накрая запечете да се получи коричката. Пробвахме и рецепта месото върху плато от зеленийки, аспержи, спанак и лопуш. Не е лошо.
4
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
на картинката е трапезата докато Борисов управляваше, сега сме модерни, айти 5-та индустриална революция , храна-мираж
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"коментар" 1 ЯСНО ПОКАЗВА какво представлява тоя nponaднал сайт!!!
2
1
 
8
 
! Отговори
Пенсионер преди 2 години
Даже няма да излизам да се редя да чакам ред за пенсията в пощата. Ще си релоудвам тази картинка цял Великден. Благодаря ви, днес.бг.
1
9
 
1
 
! Отговори
В ход е терор преди 2 години
Програма за изтезания на хора под егидата на Главният Прокурор Иван Гешев - използват полицаи, прокурори, съдии, мутри - програма за изтезания "Перник"!

Спонсорирани публикации