Как се шофира в Европа и кои са най-лошите шофьори?

Проучване: 97% от водачите се гордеят с уменията си зад волана
Обновена: 11 яну 2023 11:15 | 5 юни 2022 07:38, Елка Василева
63
Как се шофира в Европа и кои са най-лошите шофьори?
Снимка: Pixabay

Френската компания Vinci Autoroutes, която управлява магистралите в страната, проведе проучване сред 12 400 европейски шофьори. То показва, че 79% от тях имат негативно отношение към своите колеги на пътя, а 97% се гордеят с уменията си зад волана. В проучването са участвали по минимум 1000 души от 11 европейски държави, като резултатите са доста любопитни, пише Automedia.bg.

Например 42% от поляците казват, че шофирането е „всеки за себе си“ (при испанците този показател 7%). Около 1/4 от британците смятат, че пешеходец, седнал зад волана, става съвсем различен човек като поведение. Едва 16% от италианците смятат, че сънародниците им са учтиви и внимателни шофьори, докато 14% от французите твърдят, че са подложени на огромен стрес зад волана.

Британците са на мнение, че 69% от техните шофьори са спокойни, докато германците твърдят, че 30% от тях са много агресивни на пътя.

Гръцките водачи определено се оказват най-недисциплинирани. 50% от тях признават за ругатни, ръкомахане, сигнализиране и дори слизане от колата, за да се разправят с друг шофьор.

Гърция също така е начело в списъка по брой на водачите – 59%, които са готови да изблъскат друга кола от пътя. Също така 77% шофьорите от южната ни съседка признават, че използват мобилните си телефони за разговор, докато шофиране, а 83% сърфират в смартфона си, докато карат.

Едва 20% от гърците са казали нещо положително за шофьорите от други държави, докато и тук лидер са британците – 50% от тях са настроени положително към колегите си на пътя от други страни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
1
 
! Отговори
777 преди 1 година
Начинът на шофиране отразява душата на човека зад волана! Ако си спокоен, добър и държанието ти на пътя ще е такова спрямо другите участници.
49
0
 
3
 
! Отговори
До Анонимен 44, преди 1 година
"Из Европата има различен вид..." - като всяко обобщението и твоето е крайнопогрешно. Във Франция точно сме се влачили след трактор по пътя за Лоара половин час, понеже имаше забрана за изпреварване и никой не си позволи да я наруши. ... У нас е зле положението защото няма постоянен и обективен контрол, раздават се книжки, пътищата са в окаяно състояние и хората много често имат комплекси, които трепят с висока скорост и неспазване на правила и предимства.
48
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Шофьр, който кара след употреба на алкохол, с превишена скорост и не познава и/или не спазва предимства, си е зле като шофьор, колкото и да не му е удобно да си го признае. Също така не са добри шофьори тези, които не умеят дапаркират и заемат място за повече от един автомобил; нервните и псуващите. Такива за жалост у нас има доста.
47
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-зле се кара кола в Румъния, Албания и България. Пътищата са най-зле в последните две. И те са част от причините, но не само.
46
2
 
2
 
! Отговори
Аз викам... преди 1 година
...да се свали скоростта по луноходната пътека София - Бургас ( някой го наричат и магистрала А1 ) на 50 км/ч и да се пуснат само електро велосипеди. Да се построят на политици мегахотели тип соц действителност - панелен блок с входове от А до Я, на всеки 30 километра и едно ходене оъ София до Бургас да отнема около месец. Да се забранят изцяло колите с ДВГ и тези на ток ( шото няма кой да си купи последните, понеже още няма афтърмаркет за тех ) и още да се поставят за велосипедистите тол будки!
45
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е толкова въпрос на умения колкото на манталитет, казано е - за да разбереш един човек, виж го как шофира и какъв е като е пиян.
44
18
 
5
 
! Отговори
Khopesh преди 1 година
Добрия шофьор и на пет коняка пак е добър. Лошия и на една лимонада не става.
43
4
 
22
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Да си го признаем, слаби шофьори сме. Всеки фучи, псува, бърза, нарушава правилника. Че условията са лоши, така е, но поведението ни на пътя е покъртително. Нека сме по-спокойни и по-съобразителни, не става въпрос за мерене на полови органи, а за безопасност и човешки животи. Подтискащ е броят на паметниците по пътя...
42
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Из Европата има различен вид ***, ама са навсякъде. В Германия например дисциплина има. Но толкова, че тоя който има предимство ще мине през теб дори и да е очевидно че не можеш да се дръпнеш ако ще и с влак да си. Зад един трактор могат да се влачат 10 коли с часове. Във Франция пък е обратното - там предимство има по нахалния, но пък са много гъвкави и карат умно. На Балканите пък предимство имат големите черни коли щото от тях не се очаква да знаят правилата.
41
2
 
3
 
! Отговори
Чужденец преди 1 година
До ПорЦелан: Изпусна най-важното: с този глупав и агресивен начин на каране. Малкоумно вървите с *** газ към червен светофар, наример; колко трябва да т***n за да караш така!?
40
3
 
18
 
! Отговори
ПорЦелан преди 1 година
Работих в Израел 17 години. Израелци били в България, твърдят че българите са страшни шофоьри. Не могат да разберат как не се блъскаме пистоянно с тази липса на маркировка, странно планиране на пътищата и никакъв контрол.
39
3
 
12
 
! Отговори
EUнонимен преди 1 година
До Анонимен ... А какво те кара да си мислиш че такива "неандарталци" има само и единствено в България ? Пътувал съм из цяла Европа през последните 18г. и съм бил свидетел на такива "чудеса" по европейските пътища за каквито българските неандарталци няма дори да се сетят поне още 30г. Така че *** джигити си има във всяка страна . България не е изключение.
38
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Управлението на 2 тона железа с висока скорост изисква точен анализ на ситуацията, трезва преценка, отлична пространствена ориентация и бързи рефлекси. Добре е да има и малка доза страх. Сега си представете колко недоразвити, безсмъртни неандерталци има в България и си отговорете на въпроса "къде са най-лошите шофьори?"
37
1
 
9
 
! Отговори
Света се обърка преди 1 година
Стъкмистики като тази са много доходоносен бизнес. Както и в Европа , така и в България такива търтеи дето се водят Агенции по някакви си проучвания срещу сериозни суми вадят полуизмислени статистики за да си оправдаят съществуването и да си докарат по някое евро. За един цял континент хиляда души от страна си е направо нищо. Че то в едно средностатистическо европейско село има по 3-4 хил души.На 85 мил колкото са в Германия хиляда души са НИЩОЖНО МАЛКО за някакъв обобщен резултат . СТЪКМИСТИКА.
36
2
 
3
 
! Отговори
Кух преди 1 година
За най-опасните шофьори Джейвълин или Стингер.
35
1
 
21
 
! Отговори
Кух преди 1 година
Сулю и пулю взима книжка, съпроводено с липса на образование, чалга култура, липса на контрол и мутреене до там се стига.
34
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колко процента от шофьорските книжки в България са истински ?!:))))
33
5
 
18
 
! Отговори
Аз преди 1 година
Добре, че българите не са включени, че ще задминат гърците
32
14
 
5
 
! Отговори
Хоясан преди 1 година
До АнонименПостоянно ги виждам... живите мъртви, любимото ми е като седне някой дедак на 80 в Жигулата си комби...
31
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако нещо ще се променя то трябва да се започне от автошколите. Ако сте гледали курсове от цивилизованите държави или сте карали курс там сте видяли, че се учат неща които тук дори не се и споменават като "defensive driving", икономично шофиране и прочее.

Спонсорирани публикации