Грижа за ноктите - как да станат по-здрави?

Забравете за ацетона, съветва специалист
1
Грижа за ноктите - как да станат по-здрави?
IStockphoto

Може би сте си взели почивка от акрила по време на изолацията заради пандемията и сте открили, че харесвате естествените си нокти, или пък може би искате да направите един от маникюрите у дома, които от дълго време гледате в Instagram. Какъвто и сценарий да ви вдъхновява да си пуснете малко по-дълги нокти, има няколко съвета и трика, които можете да направите, за да им помогнете да станат здрави и силни.

Въпреки това, като израстването на бретон или боб, дългите нокти не се случват за една нощ. „Темповете на растеж на ноктите са подробно проучени и затова знаем точно колко време ще отнеме“, казва дерматологът д-р Дана Стърн пред InStyle. Тя е специализирана точно в здравето на ноктите. За ноктите на ръцете, времето за израстване е около шест седмици, а за тези на краката – 12-18 седмици.
 
Ако сте готови да възприемете редовна рутинна грижа за ноктите и да бъдете търпеливи, експертите дават няколко ценни съвета за това как да го правите.
 
Трикове за по-здрави и силни нокти: 
 
1. Използвайте масло за кожички
 
Здравата бариера на кутикула е от съществено значение за оптимизиране растежа на ноктите. Това е така, защото новият нокът се развива точно под кожата на кутикулата. Поради тази причина д-р Стърн препоръчва да избягвате рязането на кутикула, независимо дали става дума за течен препарат за отстраняване на кожички или ножици.
 
Рита Ремарк препоръчва да използвате масло за кожички всеки ден, за да поддържате кожата подхранена. Стърн се съгласява, добавяйки да се използва масло, а не крем, защото то се абсорбира по-бързо.

2. Забравете за ацетона
 
Докато лакочистителите с ацетон може да са по-бързи при премахването на лак, те могат да дехидратират нокътната плоча и заобикалящата я кожа, включително кутикулата. Съдържащият ацетон лакочистител е много дехидратиращ и изсушава нокътя и продължителното накисване може да доведе до чупливост, отделяне и по-бавен растеж.
 
Вместо това изберете средство за отстраняване на лака, което не съдържа ацетон. Изберете продукт с подхранващи съставки като витамин Е, алое или шипка, за да успокоите, укрепите и хидратирате ноктите. 

Още по темата четете в материала на Tialoto.bg 

Източник: Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бутайте ноктите у дупките и ще стане