Кои са най-вкусните храни по света?

България също присъства в класацията на TasteAtlas
7 юни 2022 18:40, Нели Христова
17
Кои са най-вкусните храни по света?
Снимка: Pixabay/Oldmermaid

Taste Atlas публикува онлайн списък на 100-те най-добри традиционни кухни и ястия в света за 2022 г. Атласът се основава на повече от 63 000 местни класации.

TasteAtlas е глобален сайт, който предоставя информация за националните кухни от цял свят. Сайтът разполага с интерактивна карта, на която са показани традиционните ястия в различните страни.

На първо място, разбира се, е италианската кухня. Най-добри ястия: focaccia barese, gnocco fritto. Най-добри продукти: stracciatella, prosciutto Toscano, паста. На второ място е гръцката кухня, на трето - испанската, а на четвърто - румънската. Френската кухня е на пето място.

Първото място в класацията на 100-те най-добри ястия на планетата заема Cochinita pibil - мексиканско ястие от свинско месо от Юкатан. Свинското месо се маринова с паста от анато, сок от горчив портокал и чесън. То се пече бавно, след което се настъргва и се сервира с тортили, такос или самостоятелно с шалот, маринован лук, салса и различни печени зеленчуци.

На второ място е бразилската пиканя - прясно говеждо месо, което е особено популярно и високо ценено в Бразилия. В САЩ то се нарича "sirloin cap", а в Обединеното кралство - "rump". Използва се най-вече за churrasco - месото първо се пече на скара и след това се набучва на шиш (подобно на кебап). Месото в това парче съдържа много малко мазнина, затова трябва да е идеално сготвено, за да не стане твърдо.

Третото място е за руските кнедли, но приготвени в Полша. Тези меки кнедли с форма на полумесец се пълнят със смес от картофи и сирене, понякога с различни подправки или запържен лук. Руските кнедли обикновено се варят и бързо се пържат, докато придобият хрупкава текстура.

На четвърто място е италианската паста от Генуа. Trofi al pesto е едно от най-известните, ако не и най-известното ястие в италианския регион Лигурия. Ястието е комбинация от два елемента: трофие - лигурска паста, разточена на ръка от брашно и вода, и песто - известен зелен сос, съставен от седем елемента: босилек, чесън, зехтин, кедрови ядки, сол и два вида сирене.

България също присъства в Атласа. В него влизат ястия като баница, рибена чорба, филе Елена, Странджански дядо, пататник, Банска капама, каварама по Радомирски, пастърма, торта Гараш и, разбира се, йогурт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
3
 
! Отговори
Ели преди 1 година
Някой е използвал Гугъл превода и е превел полските пироги като руски кнедли направени в Полша ... иначе всичко, което се сервира в Щатите е класирано.
10
0
 
2
 
! Отговори
Dani преди 1 година
До АнонимеН да и по-точно Русе.
9
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А защо укрите не са на 1-во място, тея не знаят ли че всичко укренско е най добро.
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами тя такива работи си ядеше, ама доживя до 96 години, колко стара беше, 1,50 висока, гърбава, с черна забрадка...ееех колко ми липсвааааа, ама вече близо 30 години я няма
7
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Моята баба едно време правеше попара - вряла вода с трици, малко коприва, лук...беше чудесно!
6
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всеки народ си има характерна кухня и не може да се обобщава.
5
3
 
13
 
! Отговори
Taню преди 1 година
Изпаднах в недоумение като им видях класацията... Леле, една баница от бабата елате да пробвате, yбитаци...
4
1
 
29
 
! Отговори
ха-ха преди 1 година
йогурт звучи много българско
3
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тая класация е няква нагласена пак, нещо като евровизия. Разбира се, сложили са италианската на първо място, но гръцка, румънска... аре стига!
2
24
 
6
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
И НАЙ-ВКУСНОТО ЯСТИЕ Е ПРЕПЕЧЕН ПУТАНИСТ НА ШИШ - НЕ СЕ ЯДЕ НО Е НАСЛАДА ЗА СЕТИВАТА!
1
1
 
16
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
ТОРТА ГАРАШ БИЛА СЪЗДАДЕНА В БЪЛГАРИЯ ТАКА ПИШЕ!

Спонсорирани публикации