Париж може да е сред първите, останал на тъмно тази зима

Франция е по-уязвима от Германия от спиране на тока
29 юли 2022 11:36, Анисия Иванова
199
Париж може да е сред първите, останал на тъмно тази зима
Снимка: Bloomberg

В европейската енергийна криза цялото внимание е насочено към Германия и газа от Русия. Но Франция и нейният флот от ядрени реактори, които се борят с непрестанни проблеми, са поне толкова важни. Наистина, първият европейски град, който ще види спиране на електрозахранването, след като температурите паднат към края на годината, вероятно ще е Париж, а не Берлин, пише Хавиер Блас в свой коментар за Bloomberg.

С наближаването на зимата перспективите във Франция стават все по-лоши. Electricite de France SA, държавната компания, работи само с 26 от своите 57 реактора, като повече от половината от тях са подложени на спешни ремонти след откриването на спукани тръби. С атомни реактори, генериращи най-ниския дял от електроенергията в страната от 30 години, Франция е изправена пред електрическо „Ватерло“.

Спадът в наличността на ядрена енергия принуждава Франция да разчита повече от всякога на централи, работещи с газ, периодични вятърни и водни източници, както и на внос. Това повишава цената на електроенергията на пазара на едро за цяла Европа, като френските форуърдни цени скочиха до почти 1000% повече от средната им стойност за десетилетие до 2020 г.
В средата на лятото, когато търсенето на електроенергия във Франция се движи около 45 гигавата на час, това не е непреодолим проблем. Но в студена зимна вечер, когато френските домакинства могат да увеличат потреблението над 80 или 90 гигавата, това може да бъде катастрофално скъпо. Въпреки че френската икономика е по-малка от германската, търсенето на електроенергия във Франция надвишава това на съседите през зимата, тъй като домакинствата там разчитат повече на електричество за отопление и топла вода.

Въпреки че EDF обеща, че поне някои от нейните реактори ще бъдат отново пуснати навреме за по-студените месеци, компанията има неприятния навик да обещава прекалено много и да изпълнява недостатъчно. Сериозността на зимата може да бъде ключова: с всеки градус по Целзий под нормалното, търсенето на електроенергия във Франция нараства с около 2,5 гигавата на час - еквивалентно на мощността на две атомни електроцентрали.

По време на късно застудяване миналия април френската мрежа беше принудена да издаде рядко оранжево предупреждение - второто най-високо - изисквайки домакинствата и компаниите да преминат към "умерено" потребление. Тези сигнали ще се превърнат в основен продукт през предстоящата зима и много вероятно ще ескалират до „червени сигнали“, които показват риск от спиране на тока, освен ако семействата и фирмите не намалят търсенето.

Търговците на електроенергия приемат риска сериозно. На пазара на едро референтният едногодишен френски договор за базова мощност скочи до рекордните 507 евро ($512) за мегаватчас, доста над германските цени от 350 до 370 евро за паралелния договор. Френските потребители на дребно засега са защитени благодарение на тавана на цените, но предприятията са напълно изложени на тях.

С настъпването на зимата ще стане много по-зле. За декември базовата френска електроенергия се търгува над 1000 евро, почти двойно по-висока от цената в Германия, докато пиковата мощност - обикновено вечер, когато семействата се събират за вечеря и отоплението е включено - сменя собствениците си на повече от 2000 евро. На практика това означава, че търговците очакват, че търсенето на електроенергия във Франция може да е толкова високо спрямо предлагането, че така наречените почасови цени ще се сблъскат с лимита от 4000 евро, определен от борсата, много пъти през декември. Пазарът, наясно с това, което идва, се опитва да убие потреблението преждевременно в опит да предотврати спирането на тока. Това е скъп начин да се опитате да принудите енергоемки компании, като например топилни заводи, да планират затваряне през декември.

Френският проблем се разпространява в останалата част от Европа, включително Обединеното кралство. EDF, отдавна източник на национална гордост, както и износ на евтина електроенергия, трябва да купува енергия, за да посрещне ежедневните нужди. По-рано този месец френската мрежа отправи спешно искане към британската мрежа за допълнителна мощност - и това беше през лятото, когато търсенето е ниско.

В миналото EDF е внасяла електроенергия на нетна основа само за няколко дни в годината, ако изобщо е внасяла. Например между 2014 г. и 2016 г. Франция не е внасяла енергия нито един ден. Но с нарастването на ядрените проблеми, тя разчита все повече на вноса. Миналата година купуваше електроенергия от чужбина в 78 дни. Досега тази година е била принудена да го прави в рекордните 102 дни.

Целият анализ на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


199
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре я втасаха европгейците, то и руснаците и познайте кой печели, един демент на ви ви надви.
58
3
 
5
 
! Отговори
Нет Рубля, Нет Газь преди 1 година
Така е при Развитият Комунизъм! ПолитБюро на ЦК, т.е. ЕвроКомисията на КПЕС, Комунистическата Партия на ЕС, Централното ли Планиране и Планира...
57
1
 
5
 
! Отговори
истината преди 1 година
И какво от това?
56
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако България беше построила втора и трета атомна централа както беше по план още преди 20 години сега щяхме да спечелим десетки милиарди от кризата. При тези цени на тока за няколко години избиваме инвестициите. Да не говорим че можеше да се построи и съоръжение за обогатяване на уран и който се пак да се добива от нашите мини. Така ставаме напълно независими. Но като няма акъл и няма топки това е положението. Сега ще плащаме!
55
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да го дохат френците като се правят на приятели на нискотехнологипна германия.Германците им саботираха цялата атомна индустрия.Защо ли никъде освен в Франция няма проблеми с Аец нито в Корея нито в Китай освен с новите френски реактори нито в Индия нито в Япония нито в Сащ нито в Русия.Франция е тсигански катун васал на германия.
54
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще слагаме ли френските знаменца във Фейса?
53
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Христо Христов Тези събития се дължат на опитите да се мине на ядрено гориво от Уестингхаус вместо руско за каквото са строени реакторите. Ако наистина си мислиш че експертите не могат да сменят гориво, то щеше да има много подобни случаи с други видове реактори.
52
2
 
11
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
До Анонимен/70"Даже ще се харчи повече" - засега цените са само х4. Но на борсата в Амстердам от завчера са х10. Така че никой няма да харчи повече, а ще псува зимата на Урсулата!
51
6
 
7
 
! Отговори
Всичко преди 1 година
е сделка между Русия и Запада! Сега световната емиграция ще се пренасочи към Русия!
50
3
 
15
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
До Анонимен/69"Мне, не е все едно и това го казват експерти по ядрена безопасност" - експертите по ядрена безопасност от франция за малко да гръмнат централа в Унгария при рутинна подмяна на горивото. В Чехия пък реакторите аварийно спряха, когато смениха горивото, неочаквано за експертите които цитираш.
49
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Празни дрънканици . Никой няма нито да намали нито да спре тока или отоплението си . Даже ще се харчи повече
48
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Все пак наказват Путин, нали така?
47
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не знам кой ще е първи проблема е, че няма да е само Париж и през зимата ЕС ще заприлича на фризер в дискотека.
46
4
 
11
 
! Отговори
Вече преди 1 година
се обърках! Руски газ и райски газ, едно и също ли е?
45
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това са глупости във Франция имат атомни централи и не са показвали никакви знаци че ще се отказват от атомната енергия. Докато в Германия открито казваха че искат да се откажат изцяло от атомната енергия че не била зелена. Освен това във Франция се разработва и нов тип топлоядрен реактор ИТЕР, който няма да е готов скоро но все пак се разработва.
44
0
 
4
 
! Отговори
До До 53 преди 1 година
Що, на тебе по-малко ли ти плащат!? :)))))))))
43
1
 
11
 
! Отговори
Космонавт преди 1 година
Е, поне имат много жълти жилетки - могат да ги горят и да си правят ток ! Или пък вместо да ядат жабите си , по-добре да ги горят и да си правят ток от тях. Изобщо , могат и да си съберат всички гейове и чери "французи" и да ги накарат да въртят вятърните генефатори цяла зима ! Толкова много възможности за франсетата !
42
2
 
7
 
! Отговори
SWAN преди 1 година
Маймуните трябва да прегърнат ЗЕЛЕНАТА СДЕЛКА, което означава да приемат в пълнота мизерия и да спрат да раждат деца! Скоро и в ЕС ще забранят абортите :)))))))))))))))
41
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 69 "Това е все едно да сложиш нафта в резервоара на кола с бензинов двигател." Мне, не е все едно и това го казват експерти по ядрена безопасност, а не "Киро". Или ти разбираш повече по въпроса от тях?
40
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Слава "И да ви кажа че и ние не сме тясно свързани със Русия" Ти ЛИЧНО как си "свързан с Русия"? Кажи едно нещо, което на лично ниво да те свързва с Русия? Празнуваш Нова година когато те празнуват ли? Говориш един и същи език ли? Ядеш една и съща храна ли? Учил си в Русия? Ползваш руска техника? Кажи.

Спонсорирани публикации