Кризата удари и Ryanair: Край на ерата на полети от 10 евро

Майкъл О'Лиъри не съчувства на затрудненията по летищата
11 авг 2022 11:00, Нели Христова
48
Кризата удари и Ryanair: Край на ерата на полети от 10 евро
Снимка: БГНЕС

Тежката ситуация в света удари и нискобюджетната авиокомпания Ryanair. От ръководството й съобщиха, че тя вече няма да предлага полети на най-ниските цени.

Главният изпълнителен директор на Ryanair Майкъл О'Лиъри заяви, че ерата на билета от 10 евро е приключила.

Средната цена на билета на авиокомпанията скочи от около 40 евро през изминалата година до приблизително 50 евро през следващите пет години, каза той пред BBC.

"Няма съмнение, че в долния край на пазара, нашите наистина евтини промоционални тарифи – тарифите от едно евро, тарифите от €0,99, дори тарифите от €9,99 – мисля, че няма да видите тези тарифи през следващите няколко години", каза О'Лиъри пред BBC Radio 4.

Повишаването на разходите за гориво, което повишава цените на самолетните билети, също така повишава сметките за енергия на домакинствата, изяждайки разполагаемите доходи на хората. Но шефът на авиокомпанията каза, че въпреки това очаква клиентите да търсят по-евтини опции, вместо да намаляват полетите.

"Смятаме, че хората ще продължат да летят често. Но те ще станат много по-чувствителни към цените."

Тъй като самолетните билети станаха по-евтини през последните десетилетия, броят на извършените полети се увеличи, като повече хора правят кратки почивки в чужбина в допълнение към годишната почивка. Авиокомпании като Ryanair, Easyjet, Vueling и Wizz Air се състезават да предлагат евтини услуги без излишни разходи.

Търговските полети сега представляват около 2,4% от глобалните емисии на CO2 и секторът е изправен пред натиск да намали въздействието си върху климата, включително кампании за убеждаване на хората да преминат към железопътен и автомобилен транспорт.

О'Лиъри обаче твърди, че автомобилният транспорт и корабоплаването имат по-голям принос за CO2 като цяло и каза, че фокусът върху намаляването на емисиите от въздушния транспорт е "погрешно".

Той каза, че Ryanair инвестира в по-ефективни самолети, но че по-голямото намаляване на използването на изкопаеми горива ще дойде от преминаването от бензинови и дизелови към електрически пътни превозни средства.

В резултат на пандемията от COVID, която сериозно наруши международните пътувания, хората се оказаха нетърпеливи да се върнат на борда на самолетите.

Но тъй като търсенето на въздушни пътувания се възстанови, недостигът на персонал в авиокомпаниите и летищата доведе до закъснения и отменени полети по целия свят. Някои пътници са били принудени да чакат с часове или да пренасрочат пътуването си в последния момент.

О'Лиъри казва, че изпитва "много малко съчувствие" към летищата, тъй като те знаели графици от месеци  и че служителите по сигурността, които са отговорност на летищата, изискват по-малко обучение от пилотите.

Той обвини "Хийтроу", което е ограничило броя на пътниците, идващи на летището през лятото, в "лошо управление".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами, сега ще пътуват само платежоспособните.
17
4
 
14
 
! Отговори
Селския преди 1 година
Свърши, съ с еФтиното, кой ходил по света - ходил, кой спал - спал!!! Много обичах да обикалям по Европата, Египет, Израел през Септември до началото на Октомври..., евтения, батеее....., и самолетните билети, и хотелите, и никави тълпи туристи, направо си беше Нирвана! -))))) Мдаа..., остават спомените, снимките и видеото в лаптопа!
16
1
 
10
 
! Отговори
Коко преди 1 година
20 лв. е на километър в Слънчев бряг или 10 мин тротинетка. Дано оцелеят, защото имаме нужда от тях.
15
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Райънеър може да затворят още утре, има и други )))
14
1
 
30
 
! Отговори
s преди 1 година
Начи никакъв бизнес нюх, и желание за иновации: Правостоящи - 7.99, в багажното - 4.99 но и това не е всичко - на колесника само сега на сензационната цена 0.99
13
6
 
70
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ryanair трябва да лолучат награда за подпомагане на туризма и особено за откриването на нови неизвестни туристически дестинации. Направиха Европа една малка държава. Укенда можеш от София да прескочиш със семейството до Канания и да вечеряш събота вечер в прекрасен сицилиански ресторант. Кога го можело това? Винаги е било привилегия и лукс за богатите. Правителствата трябва да помагат на такива компании, защото те отварят очите на хорато за света.
12
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При тези цени на горивото, постоянно повишаващи се заплати на летищния персонал, та и на пилотите, повишаващи се летищни такси и какво ли още не, силно се съмнявам тези полети за по 10-20 евро да се върнат някога. Както се казва - партито свърши.
11
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Минава се като се каца на летища в полери с ниски летищни такси като се плащат ниски заплати на летателен състав и като се увеличи капацтета на авиона с повече седалки но по малко пространство на пътниците.но дет са вика за толкоз пари толкова.
10
4
 
13
 
! Отговори
Хахаха преди 1 година
20 лева ти е таксито в София. Човек ако няма 200 лева поне за самолетен билет, не знам как очаква за 10 евро да мине хиляди километри.
9
1
 
33
 
! Отговори
Смех преди 1 година
То щото в Германия многу плащат затва българите масово пътуват я с уизеър я с райънеър или с коли като турските гастарбайтери и се трепат по шосетата от недоспииване щото мноу богати разбииш ли в Германистаня
8
9
 
24
 
! Отговори
лошооо преди 1 година
отново неудобства за преуспелите забогатели нашенци дето идват да си правят зъбите тук .
7
4
 
4
 
! Отговори
хаха преди 1 година
чобан си беше чобан си остана. Помисли малко с тая кратуна дет я носиш на раменете си
6
13
 
27
 
! Отговори
Чо Банов преди 1 година
Хиляди "успели" в чужбина българи се фукат с благосъстояние, но следят зорко сайтовете на Райън и Уиз, за тънки цени, и пристигат в родината сгънати на четири в теснотията им:)))))))
5
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аууу, средната цена се качила с 10 евро, и светът се преобърнал... Да ви дам 20 лв да се почерпите мисирките...
4
12
 
2
 
! Отговори
Новофедоровка нюз преди 1 година
Английская разведка заявила что наш аеродром бил ударен гром. Люди задумались как так гром с ясное неба? После оказаль ето укровская система гром с дальност действия петсот киламетров.
3
3
 
28
 
! Отговори
Щерю преди 1 година
У наше село това не е проблем - ние самолетите на автостоп ги хващаме...
2
2
 
25
 
! Отговори
Не вярвам преди 1 година
Винаги ще има такива възможности. Компаниите сами ще ги предлагат ако не тези ще дойдат други които умеят да си правят сметките по добре. Причината да има толкова евтини полети е в това че понякога самолетите се пътуват празни в едната посока. Пускането на билети на символични цени е начин да се компенсира някаква част от загубите освен това се прави и реклама на компанията.
1
0
 
18
 
! Отговори
Споко преди 1 година
Споко, ще обявим търг за авиопревозвачи и ще ни дойдат некои други евтини авиопревозвачи и ще си пътуваме евтино на роматнични екскурзии по света и ще си живеем като оядени самодоволни западняци.

Спонсорирани публикации