Украйна удари щаба на "Вагнер", бил издаден от блогър?

Твърди се, че олигархът Пригожин е загинал
15 авг 2022 16:00, Нели Христова
340
Украйна удари щаба на "Вагнер", бил издаден от блогър?
Снимка: Twitter

Заради нелепа грешка от страна на руски влогър Украйна удари военната база "Вагнер". Пропагандаторът Сергей Среда, наричан в Русия "военен репортер", публикува онлайн снимки миналата седмица на себе си в базата, на които се ръкува с олигарха Евгений Пригожин, собственик на “Вагнер”. Зад тях се забелязва табела, от която става ясно, че адресът на базата е Мироновская 12, Попасна.

Твърди се, че Пригожин е загинал в атаката.

За атаката в Попасна съобщи Сергей Хайдай - украински губернатор на Луганска област. Ударът е потвърден и от няколко прокремълски военни репортери.

Броят на жертвите не е ясен и подробностите остават оскъдни. Снимки, за които се твърди, че показват щетите, бяха публикувани в Telegram.

Групата "Вагнер" е свързвана с редица военни престъпления. Тя беше разположена в Крим и района на Донбас в Украйна през 2014 г., когато подкрепяните от Кремъл сили изтласкаха украинските войски от райони, които по-късно обявиха за част от Русия.

Части на "Вагнер" са изпратени и в Сирия, Либия, Мали и Централноафриканската република.

Кремъл не признава съществуването на Вагнер, но западното разузнаване свързва групата с Евгений Пригожин - наричан "главният готвач на Путин", тъй като неговият кетъринг бизнес отдавна е помагал на президента Владимир Путин и въоръжените сили.

Пригожин, подобно на много други руски служители, е под западни санкции.

Вагнер е известен като ЧВК - частна военна компания. Но войниците са спонсорирани от държавата наемници, които действат в интерес на Кремъл, твърдят западни експерти. Те са обвинени в многократни военни престъпления и нарушения на човешките права.

В Telegram губернатор Хайдай написа, че украинските сили са "ударили вражески щаб, чието местонахождение  е установено благодарение на руски журналист".

"Този ​​път успешният удар разруши вчера щаба на ЧВК "Вагнер" в Попасна", съобщи той. Той добави, че "броят на загиналите се изяснява".

Попасна се намира точно на юг от Северодонецк в Луганска област, която руските сили сега изцяло контролират след месеци на ожесточени битки и огромни разрушения.

Друг прокремълски военен репортер, наречен Котенок, написа в Telegram: "Беше нанесен удар по една от локациите на ЧВК "Вагнер" в Попасна. Източници в Донбас потвърждават това. Вероятно "Химарс". Украински източници съобщават за смъртта на Пригожин – ние не потвърждаваме това."

Украинските сили вече разполагат с няколко американски Химари (артилерийска ракетна система с висока мобилност), които изстрелват ракети, способни да поразят руски цели далеч зад фронтовите линии.

Украинският депутат Олексий Гончаренко написа във Facebook: "Няма вече щаб на Вагнер в Попасна. Благодаря ви, HIMARS и въоръжените сили на Украйна!"

Някои украински доклади замесват Вагнер в пожара в затвора Оленивка на 29 юли, който уби десетки украински военнопленници. Русия обвини украинските сили, като каза, че те са обстреляли затвора, на около 20 километра от Донецк. Обстоятелствата около ада остават неясни.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


340
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това сигурно е единственито точно попадение на тъпата украинска армия от началото на специалната операция.
36
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 36 "Тук е български форум. Славим само България!" Русофила лъже сутрин, на обяд, и вечер. А, и докато спи.
35
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да не се стреснете като ги видите в Артьомоск :)
34
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пирова победа. Очаквано все пак САЩ и Запада такива пари и оръжие дадоха на Зеленски. Цялата Соррос пропаганда работи за него и той да каже нещо по въпроса. Руснаците са в тупик но и те ще се съвземат. Хубавото тепърва предстои.
33
8
 
19
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Хахахахаааа, пак ли "Их там нет"? Ще ядат още много бой крепостните :))))))))))))))))
32
12
 
23
 
! Отговори
ГруZ-200 преди 1 година
Направили са ги на кайма, но такава съдба очаква всеки русо-фашистки окупант. А репортьорчето сигурно вече си стяга багажа за дългогодишна каторга в Сибир или е бил изпратен на фронта.
31
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Яко. скоро Америка ще им дари и ядренни бобмби да ударят Кремъл.
30
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И-то с точка знаеш къде да си го завреш укроп сплескан
29
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каква Попадна бе това е стар филм. Оркестърът свири в Бахмут сега.
28
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 26 Това дали Пригожин е бил там е предположение, затова и уркаинците не го потвърждават като факт, но удара на щаба е факт и е бил активен. ВСУ го наблюдава от сателити.
27
9
 
10
 
! Отговори
Бончо преди 1 година
И един мармот завива шоколада в станиол...
26
9
 
15
 
! Отговори
Баба Ванга преди 1 година
До Анонимен 22 "Украйна Америка и Англия ще плачат с глас" Много хора ке плачат покрай конфликта разпален от Просия, за да открадне природните ресурси на Украйна, но НАЙ-МНОГО ке плаче Просия.
25
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ахаха Попасна от преди месец не е на фронта. Та са ударили бивш щаб. Обикновено видеота от фронта се качват със закъснение именно да се избргне такъв удар. А и Пирожин да е бил там е вече върха на абсурда. Колко наивен трябва да си да поверваш на това.
24
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали ви писах да гледате Руски и Украински телевизии от спътника. Така ще разберете истината а не да се доверявате на една жена ми каза на пазара. Утре ще ви кажа каква е истината.
23
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пак налазиха *** военни спецове - как трябвало да се заходи, с каква тактика, с какви оръжия, как Вова трябвало да пържи хора и тн. Подобни филмари видяхме пред ***, с реплики на военни униформи и някакви парцали като уж нашивки. Тия живеят в някакъв мега филм. Жалка работа.
22
3
 
6
 
! Отговори
до 20 преди 1 година
Химарсите е ясно, че не са дрон... Но могат да се унищожават с дрон... Това се има предвид в коментара на 15.
21
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
споку диванници, щом войната дойде в кумшиите, скоро и на вашите улици ще дойде с всичката мизерия, смърт и цинизъм. никого няма да пропусне тази напаст. та сваляйте си табелите овреме хахахаха
20
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйна Америка и Англия ще плачат с глас просто го виждам не че го искам.
19
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 20:Имам по-добра идея.Ти да си ходиш в Украйна на фронта,че ни дразниш тука само.
18
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 15. Химарс не стреля с дрон!

Спонсорирани публикации