Застой в цените на едро, но ръстът на дребно е 24% спрямо 2021 г.

Причината - страхове и негативни очаквания за повишени енергийни разходи
25
Застой в цените на едро, но ръстът на дребно е 24%  спрямо 2021 г.
Снимка: БГНЕС

След високия ценови пик от април, след месец май се наблюдава плато в цените на храните. Разликата в цените от потребителската кошница е 23-24% спрямо равнището от миналата година.

Още по темата
Това обясни пред БНР Владимир Иванов, председател на Държавната комисия за стоковите борси и тържищата.

По думите му след голямото нарастване между юли миналата година и април тази година сега има задържане на цените.

В търговията на едро вече трети месец е налице стабилитет и "почти никакво мърдане". На пазара на дребно обаче се наблюдава "пълзене" на цените или скокообразни цени, без това да е свързано с търговския процес, посочи Иванов.

Според него това е свързано със страхове и негативни очаквания за повишени енергийни разходи.

"Панически се описва ситуацията, която ще бъде през есента и зимата. Не бива да се говори на хипотези. Неяснотата на енергийния пазар води до лошо очакване на търговските субекти", отбеляза Иванов.

При нестабилен енергиен пазар няма как да не видим и нарастване на цените, допълни той.

Пазарът е в най-ниските си точки на потребление, подчерта председателят на Държавната комисия за стоковите борси и тържищата в предаването "Преди всички".

"Има доста храна, много свито търсене. Няма да видим драстични изменения", смята Владимир Иванов.
В никакъв случай няма да видим недостиг на храни, увери той. По думите му продоволствена криза, особено за района на Европа, няма да има.

"Има достатъчно производство, много добри реколти, добри производствени параметри“, каза той.

Пазарът е "най-добрият регулатор, въпреки идиотски намеси на геополитическо ниво", отбеляза в анализа си Иванов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още по темата: търговияценихрани
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ТОЗИ ХЛЯБ,КОЙТО МЕ УДОВЛЕТВОРЯВАШЕ,ЗАЩОТО ИСТИНСКИ ХЛЯБ НИКЪДЕ НЕ ПРОДАВАТ,ЗА 3-4 МЕСЕЦА СТАНА ОТ 0,89 НА 1,29 ЛВ/650 ГРАМА. СЛЕД ПРОСЛОВУТОТО НАМАЛЕНИЕ НА ДДС ПАДНА НА 1,19 ЛВ.СМЯТАЙТЕ ВИЕ ЩОТО АЗ НЕ ВИЖДАМ РАЗЛИКА ПРЕДИ И СЛЕД - ИНФЛАЦИЯ = 44 % .
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"хлябът беше поскъпнал също с 50% докато не взеха мерки." - Големи мерки - манаха му ДДС-то и сега влзиат по0малко пари в държавата.
18
0
 
3
 
! Отговори
Да преди 1 година
Споко, мафията в Корумпестан си знае работата. Забележете само, усетят ли че леко народа започва да се напряга и веднага замръзват цените за няколко дни. Обземе ли го народа отново робската психика, надуват отново. И.... така, с години.
17
2
 
5
 
! Отговори
ЛЕСНО Е преди 1 година
Трябва верига от държавни бензиностанции с печалба колкото да си платят разходите за заплати.Трябва и магазини за хранителни стоки на същия принцип.Капитализмът просто ще бъде ОТМИТ.
16
6
 
3
 
! Отговори
Стоян преди 1 година
В момента е рай за търговците на дребно. В България плебса всячески иска да докаже, че без Русия не може. Той неистово иска цените да растата в небесата за да каже "Видяхте ли? Без Русия не може". И ние им правим точно това - качваме им цените. И те весели, ухилени, сядат във фейса и пишат ли пишат. Със скъпите стоки не минава тоя номер. Там хората разбират какво се случва и не можеш да ги ментиш лесно.
15
1
 
8
 
! Отговори
@10 преди 1 година
Давам пример с продукт, който купувам и при който разликата е очевидна. Сирената също са поскъпнали, пилето е поскъпнало с поне 50%, хлябът беше поскъпнал също с 50% докато не взеха мерки. Ако ти се храниш с вода и скъпо вино, останалите хора консумираме продукти от нормалната потребителска кошница - хляб, млечени продукти, месо. Не знам цената на кравето кисело мляко, защото не купувам такова. Но съм сигурна че и там поскъпването е поне 50%. Купуваме от лидел само на намаления и е +30% сметката
14
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом на едро цените са в застой, защо на дребно са се поканили с 24%? Спекула и печалбарство явно.
13
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До до 10 - Той, народът, масово нагъва морски дарове, пие луксозно вино и вода VOSS. В потребителската кошница не се включват луксозни и скъпи храни. Инфлацията най-много засяга потреблението на хората със среден доход.
12
1
 
6
 
! Отговори
Българин преди 1 година
ЕС да ни компенсира незабавно! Нали сме лоялни членове и управляващите ни правят така че българския народ да страда за светло европейско бъдеще.
11
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Toва означава само едно - СПЕКУЛА НА АЛЧНИ ТЪРГОВЦИ! Всичко е изкуствено завишено с цел ПЕЧАЛБА ЗА АЛЧНИТЕ ТЪРГОВЦИ, а всякакви глупави оправдания с война и не знам какво си, са само за отбиване на номера! Докато някоя голяма клечка не влезе в затвора за спекула, така ще бъде
10
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
БЛАГОДАРИМ ТИ КИРЕ ЗА ВИСОКАТА ИНФЛАЦИЯ- НЕНАВИЖДАМЕ ТЕ СЪРЦАТО
9
2
 
9
 
! Отговори
до 10 преди 1 година
Бутилка вода VOSS 800ml беше 9лв и сега пак е 9лв. Инфлацията варира около 0% за мен. Не можеш да изчисляваш инфлация единствено по стоките, които ти лично пазаруваш. Нито морските дарове, нито кето продуктите, нито луксозното вино е поскъпнало. Трябва ли да твърдя, че инфлация няма от моята си камбанария?
8
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
24%? Козе кисело мляко миналата година беше левче, тази е 2. Как точно това са 24%? Инфлацията варира между 30% и 100% в момента. Не знам от къде ги измисляте тия цифри.
7
0
 
8
 
! Отговори
гост преди 1 година
застой има и в храните, онзи ден исках да купя от скъпия салам (24лв/кг) в една голяма немска верига,но погледах парчето срока му на годност,изтичаше след няколко дни ,а не беше намален та правя заключение,че има застой и в продажбите и оборотите сътветно
6
1
 
3
 
! Отговори
Доктор Глад лекува преди 1 година
щедро, на дребно, както на едро.
5
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Къде ги видяха тези 24 % тия пазаруват ли от магазините. Всички продукти са над 100 % надути освен тези дето са в служебните магазини откъдето пазаруват богопомазаните Ама в тях такива като вас дето гласуват за сеяндури не пускат. Трябва да имате служебна карта за достъп.
4
3
 
8
 
! Отговори
На гол тумбак чифте преди 1 година
банани!!
3
2
 
12
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 година
Очевидно е,че под властта на една разпределила си територии политическа и икономическа банда,чиито чменове в по-голямата си част не са дори етнически и генетически българи. Тридесетгодишна гавра! На оредишните избори направих изключение и гласувах за един лъжец...вързах му се на лъжите. На идните изжори няма да гласувам дори и пари да ми предлагат.Чистите българи не гласуват,аз също няма да гласувам. Гласува се когато има за кого.Няма за кого обаче. Всички са един дол дренки.А хората гладни.
2
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Застой в цените на едро, но ръстът на дребно е 24% спрямо 2021 г. Това значи, че има спекула.Коя държавна институция работи срещу спекулата? ако въобще има държава?
1
8
 
24
 
! Отговори
aZ-ът преди 1 година
Макрон каза днес - Свободата има цена и изисква жертви. Искахте да накажете Путин. Ми айде наказвайте го. Мръзнете, стойте на тъмно, гладувайте... Колко глупав трябва да си да вярваш , че наказваш някой като с гол г*з се друсаш върху оная му работа. Нека , нека да го боли , лош Путин.

Спонсорирани публикации