След като бе изведен от конгреса на ККП: Къде е Ху Дзинтао?

Спекулациите около това какво се е случило с него са много
28 окт 2022 21:02, Нели Христова
70
След като бе изведен от конгреса на ККП: Къде е Ху Дзинтао?
Снимка: БГНЕС

Осем дни след най-важната политическа среща в Китай, на която беше потвърден третият мандат на автократичния лидер Си Дзинпин, препотвърдена войнствената външна политика, един въпрос вълнуваше всички: какво, за бога, се е случило с Ху Дзинтао и къде е той сега?

Драмата се разигра в събота сутринта. В кратък прозорец между допускането на чуждестранни медии в Голямата зала на Пекин и началото на последната публична среща на 20-ия конгрес на партията, бившият китайски лидер Ху беше физически отстранен от мястото си до своя приемник Си.

Още по темата

Това беше шокираща сцена от прословутата непрозрачна политическа среда на Китайската комунистическа партия на събитие, толкова контролирано, че дори пълненето на чаени чаши беше хореографирано. Това предизвика незабавни догадки, които продължиха през цялата седмица.

Лишени от обяснение, образите лесно се поддават на разказа за необикновената консолидация на властта на Си, изчистването на палубата от потенциални противници.

"Някои хора са изненадани от необичайното безразборно извеждане на Ху от събитие, което би трябвало да е много добре организирано", казва Сунг Уен-ти, политолог в Центъра за Китай на Австралийския национален университет, пред The Guardian. "Тази аномалия разпали спекулации."

Ху присъства на конгреса като член на президиума, комитет от партийни старейшини, който наблюдава ключови процеси и събития на конгреса.

Според наличните кадри Ху е бил ескортиран в Голямата зала в събота сутринта от член на персонала и е заел мястото си отляво на Си. Малко след като на чуждестранни медии беше позволено да влязат в залата, Ху погледна някои документи пред себе си на масата, но членът на Политбюро Ли Джаншу, отляво, се опита да го спре, като взе хартията и я върна в червена папка, избутвайки я извън обсега на Ху. Си изглежда извика охраната и двама служители го отведоха, като внимателно го повдигнаха от мястото му под мишниците. Един вдигна папката, а когато документите се отвориха за кратко, снимка от испански медии показа, че това са документи, свързани с дневните процедури, включително промените в Политбюро. През цялото време Ху изглеждаше объркан. Той направи кратък нечетлив коментар към Си и потупа напускащия китайския премиер Ли Къцян по рамото, докато излизаше.

Ху не е виждан публично оттогава, въпреки че синът му Ху Хайфън, изгряващ партиен служител, който беше в публиката от 2300 делегати, се появи на официални събития тази седмица.

На глобалната публика беше казано, че инцидентът е бил свързан със здравето му. Xinhua News, официалната държавна медия, написа в Twitter - който е забранен в Китай - че Ху е бил болен наскоро и е бил изведен от стаята от загрижен персонал, за да може да си почине. Посланикът на Китай в Корея каза, че медийните съобщения са били "напълно изкривени" и възрастният Ху просто "е трябвало да излезе навън за почивка".

Вътрешно на никого нищо не е казано. Няма информация за това при търсене в Baidu, Bilibili, WeChat или Weibo. Нито една държавна медия не съобщи за инцидента. В Weibo не могат да бъдат намерени скорошни публикации за Ху или неговия син, въпреки че някои видеоклипове и коментари бяха видими в Douyin – вътрешната версия на TikTok в Китай. Някои потребители приеха здравното обяснение ("чуждите медии тълкуват това погрешно", пише един от тях). Други бяха подозрителни ("Ако се почувства зле, други биха се погрижили за него, но те го спряха два пъти докато се опитваше да отвори червената папка – това е толкова съмнително", гласи друг коментар).

Инцидентът раздели наблюдателите в Китай, като някои са убедени, че са станали свидетели на политическо прочистване или поне на умишлено публично унижение на бившия президент и лидер на съперничещата на Си фракция на Комунистическата младежка лига. Редакторът на Foreign Policy Джеймс Палмър отбеляза, че много от бившите съюзници на Ху са поели по този път. Бил Бишоп, експерт по Китай и автор на бюлетина Sinocism, каза, че ако Ху наистина е бил изчистен от ККП, би било странно за държавната телевизия след това да включи Ху в новинарски кадри от събитието – което те направиха.

Други казват, че обясненията за безобидни здравословни проблеми, предложени от държавните медии, са по-вероятни. Ху е на 79 години и от известно време е във видимо влошено здраве.

Джереми Голдкорн, главен редактор на China Project, базиран в Ню Йорк новинарски уебсайт, смята, че най-вероятното обяснение са здравословни проблеми. "Единственото нещо, което някои китайски коментатори посочиха и в което можем да бъдем сигурни, е, че тези висши лидери, много от които дължаха кариерата си на Ху, не успяха да съберат никаква човечност, топлота или учтивост, за да покажат на Ху някакво уважение или внимание", каза Голдкорн.

За някои кадрите на Ху, който се опитва да прочете документите, които не бяха публикувани до няколко дни след събитието – предположиха, че лидерът на фракцията може да е протестирал или се е канил да протестира срещу отстраняването на последните му протежета от висшите партийни постове и е бил изгонен, за да се избегне сцена на скандал.

"Ако сте гледали видеото на CNA, показващо минутите преди той да бъде ескортиран, мисля, че обяснението "объркан и неразположен човек" все още има най-голям смисъл", пише Кайзер Куо, водещ на Sinica Podcast, в Twitter. "Цялата папка-бъркане. Като хлапето, което обръща теста си SAT, преди да бъде обявен стартът."

Сунг казва пред The Guardian, че не смята, че това би било стилът на Си. "Дори ако приемем идеята, че Си е очистил Ху, защото Ху е искал да повдигне възражения публично? Си щеше да направи това преди чуждестранната преса да бъде допусната в стаята", обяснява той. "Шумна чистка на Ху в критичен момент като 20-ия конгрес на партията показва наличието на несъгласие и идеята, че Си е най-малкото "предизвикателен". Нито едно от двете не е чудесно за образа на Си за непобедимост.“

Сунг каза, че видимостта на Ху Хайфън също противоречи на теорията за прочистването. "Когато ККП прочиства някого, те са склонни да прочистват цялото семейство, поне тези членове на семейството, които са в политиката."

Тъй като спекулациите продължават, анализатори казаха, че е малко вероятно да получим официално обяснение, може би в най-добрия случай много публично и одобрено от правителството появяване скоро. "Прекаленото обяснение показва слабост", казва Сунг. "Те ще оставят следващата публична поява на Ху да говори."

В анализ тази седмица Рори Труекс написа в Atlantic, че нечие тълкуване зависи отчасти от мнението му за политическата система на Китай."За съжаление, спекулациите и разпространяването на слухове за Ху са продукт на секретността на самата партия", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Днес" с тази интерпретация търсят под вола теле, много показателно за тяхната "увереност", какво става точно... ха, ха...Жалките ни медии, окаяни конформисти...
45
1
 
1
 
! Отговори
уточнение преди 1 година
и 61ви също е за 14ти, който сънува в блаженство сърп и чук
44
0
 
0
 
! Отговори
анонимна 2 преди 1 година
60ти коментар е за бълнуванията на 14, просто уточнение
43
0
 
0
 
! Отговори
анонимна преди 1 година
не е важно, колко са на брой, а каква е покупателната им способност..., а тя май е почти нулева...60
42
1
 
1
 
! Отговори
Тошо преди 1 година
и у нас когато беше така, нещата вървяха гладко в НС
41
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
e как къде ?? все още в Китай има "трудово учебни възпитателни интернати" ей го в уикипедия -
40
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ковид, беззсимптомен, амин.
39
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Понеже е предател и работи за запада, затова ли сте загрижени за него много? Мястото му е в гробищата, както и на Костов и всички други предатели по целия свят.
38
17
 
3
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 година
Гореща молба към Армията на Съединените Американски Щати ! Моля Ви,действувайте! В името на Свободата,Равенството,Братството...Любовта,разгонете фамилията на змиите диктатори и техните фараонски държави! Моля Ви, американци,извършете чудо и спасете Светът ни!
37
4
 
15
 
! Отговори
кво става преди 1 година
ще се намери ли Ху? И БайДън се загубил, излязъл от овалния кабинет...и се загубил.
36
1
 
7
 
! Отговори
браво преди 1 година
оправихте Китай, ха да видим кой ще оправи България. Знам че няма да сте вие, не защото не знаете, "знаете" ама не можете. И защо така се получава? Даа, сигурно някой пречи. Китайците ще да са тия пречещите.
35
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Политиката на Си изобщо НЕ войнстваща. Напротив! Трябва да сме доволни, че те взеха връх, защото другите бяха войнстващите марксисти. Ако те бяха успели, щеше да започне война между Китай и САЩ. Тази седмица Китай официално обяви, че е отворен за ползотворно сътрудничество със САЩ.
34
4
 
12
 
! Отговори
Да бе, да преди 1 година
Ху е на 79 години и от известно време е във видимо влошено здраве. --- Ако е жив, защо не допускат журналисти да вземат интервю от него и да потвърдят, че се касае за здравословен проблем, а не за политическо прочистване????
33
0
 
6
 
! Отговори
това е известно преди 1 година
Работи с документи и почива според указанията на лекуващите лекари.
32
3
 
7
 
! Отговори
жаго преди 1 година
в супата от патица в некой евтин ресторант....играе ролята на патицата.Нема човек нема пр.....
31
5
 
17
 
! Отговори
Последни Новини преди 1 година
а Мъжа на Нанси Пелоси са го нападнали и ПреБили с Чук, в Болница е, дори се предполага, че целта е била Атентата срещу самата Нанси Пелоси, тъй като цялата работа се разиграва в дома им! обаче, за това новина - не виждам!!
30
12
 
14
 
! Отговори
Чай Чой преди 1 година
Китай никога няма да е номер 1 икономика. Няма как икономика която само копира и краде технологии да е номер 1.
29
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дядото едвам се движеше, но е първа дружка със сатанистите от САЩ. Естествено, че нищо няма да му се случи - ще го поддържат с всичко и ще го оставят да умре след десетина години в презрение от целия народ както предателя Горбачов в Русия.
28
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом фейк.бг казва, че нещо е зле, значи сме нещата се движат в правилна посока!
27
1
 
1
 
! Отговори
Gjj преди 1 година
,,, да се доверяваме на разни источници а има една поговорка око да види ръка да наеме ,

Спонсорирани публикации