В кризата българите продължават да взимат кредити, но и спестяват повече

Броят на депозити е намалял с 2,6% за година
26
В кризата българите продължават да взимат кредити, но и спестяват повече
Снимка: Dnes.bg, архив

В края на септември размерът на кредитите надмина 79 млн. лева, а на депозитите е близо 111,7 млрд. лв., отчита Българската народна банка.

Броят на кредитите на сектори нефинансови предприятия, финансови предприятия и на домакинствата към края на третото тримесечие на 2022 г. намалява на годишна база с 0,1 на сто, а общият им размер се увеличава с 13,6 на сто.

Кредитите на нефинансовите предприятия в края на септември са 150 000 броя, като се увеличават на годишна база с 6,7 на сто. Размерът на тези кредити е над 40,7 млрд. лева, като се отчита нарастване с 11,4 на сто на годишна база.

Трите отрасъла с най-големи дялове в общата сума на кредитите за сектора са търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети (27,9 на сто); преработваща промишленост (22,8 на сто) и операции с недвижими имоти (9,7 на сто). Към края на септември 2022 г. в общата сума на кредитите преобладават тези с размер над 1 млн. лв. с дял от 74,8 на сто.

Кредитите на финансови предприятия в края на третото тримесечие на 2022 година са 971 000 броя, като нарастват на годишна база с 12,8 на сто. Размерът на тези кредити е близо 5,9 млрд. лева, като се отчита нарастване с 20,2 на сто на годишна база. Спрямо края на предходното тримесечие броят на кредитите на финансовите предприятия нараства с 1,3 на сто, а размерът им - със 7,4 на сто. В общата сума на кредитите преобладават тези с размер над 1 млн. лв. с дял от 98,6 на сто.

Броят на кредитите на домакинствата намалява на годишна база с 0,5 на сто, като достига 2,827 млн. броя. Размерът им нараства на годишна база с 15,3 на сто, като достига близо 32,4 млрд. лева. В общата сума на кредитите преобладават тези с размер между 100 000 и 250 000 лв. с дял от 24,9 на сто.

Броят на депозитите на сектори нефинансови предприятия, финансови предприятия и на домакинствата към края на третото тримесечие на 2022 г. намалява на годишна база с 2,6 на сто, а размерът им се увеличава с 11,3 на сто.

Депозитите на нефинансови предприятия в края на септември са 617 000 броя, като се отчита ръст от 2,3 на сто спрямо края на същия месец на 2021 г. Размерът на тези депозити е над 38,9 млрд. лева като на годишна база той нараства с 23,1 на сто.

Депозитите на финансови предприятия в края на септември са 7111 броя, като се отчита ръст от 4,2 на сто спрямо края на същия месец на 2021 г. В края на третото тримесечие на 2022 г. размерът на тези депозити е близо 3,6 млрд. лева, като на годишна база той спада с 15 на сто. В общата сума на депозитите преобладават тези с размер над 1 млн. лв. с дял от 87,4 на сто.

В края на септември броят на депозитите на домакинствата е 8,852 млн., като намалява на годишна база с 2,9 на сто. Размерът на тези депозити в края на септември 2022 г. нараства на годишна база със 7,3 на сто и достига над 69,2 млрд. лева. В общата сума на депозитите преобладават тези с размер между 50 000 и 100 000 лв. с дял от 17,9 на сто.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още по темата: БНБдепозитикредити
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
13
 
! Отговори
кристина преди 1 година
добро утро на форума.. спестяват тия 'дето имат.. ей го на, урсула отпусна 2,5 милиарда евро на България.. и познайте колко нови милионери ще излязат следващия месец.. що не спестят онези с наводненията.. що не спестят майките с децата или пенсионерите с по 500 лв..или може би работещите бедни на едната заплата???? А колкото до лихвите, ние си ги знаем, арменското човече, душите ще вземе на .. 'полуграмотното' население.. и то с удовослтвие
19
3
 
9
 
! Отговори
Дедо преди 1 година
До 11 Ribata ....Лихвата я измислят САМО и ЕДИНСТВЕНО ЕВРЕИТЕ!Християните и католиците са ги гонели ПОГОЛОВНО из цяла Европа именно заради ЛИХВАРСТВОТО НА ЕВРЕИТЕ и трупането на имоти от това лихварство!Християните са давали пари САМО НА ЗАЕМ - без лихва!!Не ПРЕИНАЧАВАЙ ИСТОРИЯТА!Мюслите тук НЯМАТЕ НИЩО ОБЩО!Чел си малко, ама както Дявола чете Евангелието...
18
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Егати покачването на цените на имотите в София, на какво отгоре да не би да живея в Западна държавазаплатите и фирмите в София са плачевни
17
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Инфлацията топи спестяванията, а при заемите банката дига таксите и може да прибере и имота.
16
1
 
21
 
! Отговори
Банкер преди 1 година
Народът продължава да тегли кредити, но явно не следи какво се случва в САЩ, където средната лихва е вече близо 6%. Това е над два пъти по-високо от средната лихва във България в момента. Което означава, че скоро и тук лихвите ще се увеличат осезаемо, което ще доведе до значително увеличение и на вноските по кредитите. При тази несигурност трябва да си напълно невменяем да купиш апартамент с ипотечен кредит с цел инвестиция.
15
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В кризата българите продължават да взимат кредити, но и спестяват повече И ПРЕЗ НОВАТА ГОДИНА ЩЕ ЛЕТЯТ КАТО БРОЙЛЕРИ!
14
15
 
15
 
! Отговори
Ром"с преди 1 година
А СТИГА с тази криза..българския народ живее в момента най-добре в цялата си история от 681 година насам.. .Не работи много ,харчи много...и все му е малка заплата ,други пък въОбще не работят и си живуркат добре ..както е казал Адам Смит преди столетие ,че в началото на 21 век на човек ще му необхоимо да работи 4 дена в седмицата си по 6 часа за да покрие нуждите ..но не е отчел едно..алчността на българина)) Все му малко и все шефовете искат да го пре..цакт ,а той голямият специалист и труЯГА
13
2
 
17
 
! Отговори
Средния преди 1 година
Депозитите растат защото продавачите си слагат парите изтеглени от купувачите в банките. Никой ли не го забелязва ... майко мила, господ да ни е на помощ
12
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще взимат, животът продължава, това е добре и за банките.
11
2
 
22
 
! Отговори
Апокалипто преди 1 година
То целия свят работи на кредит, всичко е на банките, схемата се върти от 500 години, а хамстерите не спират да бягат в колелото...
10
4
 
27
 
! Отговори
Обикновения преди 1 година
Лихвите ще се вдигнат в небесата и тогава всичко ще се сгромоляса.Наивния българина ще е сред най-потърпевшите за жалост...
9
4
 
22
 
! Отговори
Riba haram преди 1 година
Лихвата затрива едно общество. Този, който няма пари тегли с лихва и започва да мизерства за да връща парите с лихвата, той не става богат. Богат става този, който дава кредита и чака първия да бачка и да му плаща с лихвата. Лихвата трябва да се забрани. Както е по шериат, както е била забранена на евреите и християните, но те са измислили вратичка за да я практикуват. Стоите далече от лихвата.
8
4
 
20
 
! Отговори
Маймуни долни преди 1 година
Докато не накарат българския народ да се влачи в калта и да просипросто няма да мирясат!
7
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стига с осредняването....някои взимат кредити, други имат милиони. Това е средно.
6
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този, който купува жилище взима кредит и го изплаща 20 години. Този, който продава жилището получава парите веднага и те отиват на депозит. Така кредитите увеличават депозитите.
5
4
 
31
 
! Отговори
Българин007 преди 1 година
Българина е супер задлъжнял, и скоро ще проличи много лошо.Спрете да теглите кредити за тухли.
4
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Язе кредит не взимам моа да ям само сух леб ама от дявола не взимам нищо после тъпкано си плащаш виж що клошари има от кредит
3
1
 
25
 
! Отговори
Насакото Яката преди 1 година
при двуцифрена инфлация хич не е лошо да вземаш кредит. инфлацията > лихва по кредита, само трябва да си наясно, че лихвите ще се качват и парите трябва да се връщат.
2
25
 
7
 
! Отговори
До 1 преди 1 година
Всъщност, взе ми думите от устата. В банката имам дребна сума от рода на 50к за спешни нужди, а всичко останало отива в инвестиции по фондове, акции, криптовалути. Добре де, ама родителите ми, макар и учени хора гонят 80, трупат ли трупат в банката, въпреки че им обяснявам колко е грешно. Най-накрая се усетиха и те да вложат в някой фонд с нисък риск, та докарват едни 4%.
1
5
 
10
 
! Отговори
Хаха преди 1 година
До Анонимен 1 Койтуй " имвестиции", а бе бате?