Човечеството достигна границата от осем милиарда души, много ли сме?

По-големият проблем е прекаленото потребление на ресурси
15 ное 2022 18:30, Петя Славова
129
Човечеството достигна границата от осем милиарда души, много ли сме?
Снимка: БГНЕС

Според прогнозите на Организацията на обединените нации бебе, родено някъде във вторник, ще бъде осеммилиардното в света.

"Този важен момент е повод да отпразнуваме разнообразието и напредъка, като същевременно отчитаме споделената отговорност на човечеството за планетата", заяви в изявление генералният секретар на ООН Антонио Гутериш.

ООН обяснява този ръст с човешкото развитие, като хората живеят по-дълго благодарение на подобренията в общественото здраве, храненето, личната хигиена и медицината.

Той е резултат и от по-високата раждаемост, особено в най-бедните страни в света - повечето от които са в Африка на юг от Сахара - което излага на риск техните цели за развитие.

Колко е твърде много?

Нарастването на населението също така увеличава въздействието на икономическото развитие върху околната среда.

Но докато някои се тревожат, че осем милиарда души са твърде много за планетата Земя, повечето експерти твърдят, че по-големият проблем е прекомерното потребление на ресурси от най-богатите хора.

"Някои изразяват загриженост, че светът ни е пренаселен", казва ръководителят на Фонда на ООН за населението Наталия Канем. "Аз съм тук, за да кажа ясно, че самият брой на човешките животи не е причина за страх".

Джоел Коен от Лабораторията за популации към Университета Рокфелер заяви пред АФП, че въпросът колко хора може да издържа Земята има две страни: природни ограничения и човешки избор.

Нашият избор води до това, че хората консумират много повече биологични ресурси, като гори и земя, отколкото планетата може да възстанови всяка година.

Прекомерното потребление на изкопаеми горива например води до повече емисии на въглероден диоксид, които са причина за глобалното затопляне.

"Ние сме глупави. Липсва ни далновидност. Ние сме алчни. Не използваме информацията, с която разполагаме. Именно в това се крият изборът и проблемите", казва Коен.

Той обаче отхвърля идеята, че хората са проклятие за планетата, като казва, че на хората трябва да се даде по-добър избор.

Забавяне на растежа

Сегашното население е повече от три пъти по-голямо от 2,5 милиарда души в света през 1950 г.

Въпреки това след пика в началото на 60-те години на миналия век темпът на нарастване на световното население рязко се е забавил, казва пред АФП Рейчъл Сноу от Фонда на ООН за населението.

Годишният ръст е спаднал от високите 2,1 % между 1962 и 1965 г. до под 1 % през 2020 г.

Той може да спадне още повече до около 0,5 % до 2050 г. поради продължаващото намаляване на раждаемостта, прогнозира ООН.

Според прогнозите на ООН населението ще продължи да нараства до около 8,5 млрд. души през 2030 г., 9,7 млрд. души през 2050 г. и ще достигне своя връх около 10,4 млрд. души през 80-те години на ХХ век.

Други групи обаче са изчислили различни цифри.

Базираният в САЩ Институт за здравни показатели и оценки (IHME) в свое проучване за 2020 г. изчисли, че световното население ще достигне своя максимум до 2064 г., без да достигне 10 милиарда, и ще намалее до 8,8 милиарда до 2100 г.

Черната смърт

От появата на първите хора в Африка преди повече от два милиона години световното население се разраства балонно, като има само мимолетни паузи в увеличаването на броя на хората, споделящи Земята.

Нашите предци са били ловци-събирачи, които са имали малко деца в сравнение с по-късните уседнали популации, за да поддържат номадския си начин на живот.

Въвеждането на земеделието през неолитната епоха, около 10 000 г. пр.н.е., довежда до първия известен голям скок на населението.

Със земеделието се появяват уседналостта и възможността за съхранение на храна, което води до рязко повишаване на раждаемостта.

Според Френския институт за демографски изследвания от около шест милиона души през 10 000 г. пр.н.е. световното население скача на 100 милиона през 2000 г. пр.н.е. и след това на 250 милиона през първи век от н.е.

В резултат на "черната смърт" между 1300 и 1400 г. човешката популация намалява от 429 на 374 милиона души.

Други събития, като Юстиниановата чума, засегнала Средиземноморието в продължение на два века от 541 до 767 г., и войните през ранното Средновековие в Западна Европа, също са причинили временни спадове в броя на хората на Земята.

От XIX в. нататък населението започва да се увеличава до голяма степен благодарение на развитието на съвременната медицина и индустриализацията на селското стопанство, които увеличават световните доставки на храна.

От 1800 г. насам населението на света е скочило осем пъти - от около един милиард на осем милиарда души.

Разработването на ваксини е от ключово значение, като особено важна е ваксината срещу дребна шарка, която помага за унищожаването на един от най-големите убийци в историята.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някои пишат: че от елитът искали редукция, ама има една приказка: не прави това, което не искаш да ти направят! Те имат по 8-10 деца, а другите по 1-2!, е да почнат редукция първо от себе си!
57
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Твърде много. Пренаселено от неграмотни бачкатори, които 1000 ще се избият за място на шофьор или складов работник без да осъзнават, че трудът им е тотално заменим от робот. Високите нива на средната класа в 99% от случаите са с много по-високо IQ от останалите и се "борят" по 0.7 души за работно място. Целта на КОВИД беше малко да разчисти ненужната на 90% ниска класа слуги и частично успя, особено в България, която води еднолично класацията по бедност, нисък интелект и плозкоземие.
56
2
 
3
 
! Отговори
Някой преди 1 година
Днес в автобуса чух Украйнка избягала от Киев да говори за чувството за безнаказаност хаха това го говорим в България доста отдавна и си го знаем. Само да кажа, че все повече хора започват да го усещат това чувство в Германия, че дори и германци. Смятайте тук се завъртя простотията на българската политика..... Никак няма как да излезе сметката с толкова изпростели, алчни, надменни, изискващи и мързеливи хора..... Всички задружно с години назад. Предстоят фалити и борба за работа.
55
8
 
0
 
! Отговори
SuCkMyD1ck преди 1 година
И точно затова си карам рейнджа и не ми дреме! Който иска да ми завижда, аз съм си добре и винаги ще бъда!
54
1
 
5
 
! Отговори
До Сук м д преди 1 година
Ами айде ,заличавай,б...к.
53
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И какво да направим,да залеем с боя някоя картина или да четем библията.Аз предпочитам второто.
52
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много сте. Особено либерастичните кухоглави глясажии от тоя сайт. Нека почнем с вас първо - утре всички с прерязани вени ви искам. Вземете гаспадарите си шуаб и шурущ с вас,
51
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Обективно - не. Според световния елит обаче - да, и вече се прилагат мерки по няколко линии да ни редуцират значително.
50
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В човешкия род е заложено самоунижението.Падали са цивилизации,е сега е време за целият човешки род.
49
0
 
1
 
! Отговори
До Студент преди 1 година
Записването не знам точно по какъв начин става, но имам познати, които могат да ти дадат координати и информация.
48
2
 
4
 
! Отговори
mda преди 1 година
Ковид коктейлите за какво мислите че бяха? За намаляване на населението.
47
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"В човешкият ни вид е заложена еволюцията и желанието за още и още." Еволюция значи адаптация. Желанието за още и още се нарича алчност и е порок.
46
2
 
2
 
! Отговори
До сук м д преди 1 година
И тогава кво се палиш,бе б....к.Да обиждаш си дошъл явно и да покажеш уж колко знаеш.Не,нищо не знаеш,щото си хейтър,разбра ли бе б....к.
45
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Нашият избор води до това, че хората консумират много повече биологични ресурси, като гори и земя, отколкото планетата може да възстанови всяка година." - Гризнали дръвцето и пръст яли ...
44
0
 
3
 
! Отговори
Някой преди 1 година
Ами регулирайте безразборното раждане на някой нации. Даже и наводниха Европа и какво стана? Взимат ни данъците и здравните осигуровки и ЕС работи за тези който не са от ЕС. И са нагли и мързеливи и станаха прекалено много. Не може пет човека от ЕС да работим в една фирма за 65 и другите да не са от ЕС, но те имат права и ние да сме им роби и да мълчим. Както и да смятате процентите от всеки сектор и направление никак не излизат. Везната е всички надолу в неизвестното нищо. Политиците са безумци
43
0
 
6
 
! Отговори
Космонавт преди 1 година
Изпозвана е неправилната дума "дyши", защото не всички имат дyшa. Какво ли ще кажат от СЗО и корпорациите за проидзодство на "ваксини", нали ковида щеше да ни мамаля драстично?
42
2
 
10
 
! Отговори
До Елеонора преди 1 година
А къде забравяш Канада и Австралия? Да, те като численост са нищо,но почистването им ще освободи огромни територии, подходящи за насаждането на био култури.
41
0
 
4
 
! Отговори
troi преди 1 година
Бил Гейтс не харесва това
40
3
 
2
 
! Отговори
Яна преди 1 година
Важното е човек да прави добро! Преди 5 години вуйчо беше ходил на врачка и ми каза ,че оная му казала,че ако не му дам ще умре. Дадох му и се оправи. После след година му родих син. От тогава настине ли все му си давам и се оправя бързо.
39
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Големия проблем е, че огромна част от човечеството е с изключително нисък коеф. на интелигентност, в много случаи под 30, и по нищо не се различават от пра-пра баба им от пещерите! Нашите копейковци са точния пример за това

Спонсорирани публикации