Това не е каприз - защо на жените винаги им е по-студено?

Студът се отразява и на когнитивните способности на двата пола
20 ное 2022 07:36, Елка Василева
53
Това не е каприз - защо на жените винаги им е по-студено?
Снимка: архив, БГНЕС

На жените често им е по-студено, отколкото на мъжете. И това не е каприз, а се дължи на физиологични причини. Но не е само тялото: изследвания доказват, че студът се отразява и на когнитивните способности на двата пола, пише Дойче веле.

Мъжете и жените не са напълно еднакви във физиологично отношение. Известно е например, че жените усещат студа по-интензивно от мъжете. Това е така, защото по правило мъжете имат повече мускулна маса от жените. А телесната топлина се произвежда именно в мускулите. Така че мускулната маса на мъжете е фактор, който увеличава телесната им температура.

Женски особености

Основната причина за тези различия между мъжете и жените са различните полови хормони. От тях зависят редица характеристики и функции на организма, благодарение на които може да се обясни защо жените мръзнат по-бързо от мъжете.

"От една страна това може да е свързано с кръвоснабдяването на ръцете, краката и ушите - местата, които са най-чувствителни на студ. От друга страна различните хормони предопределят и други особености - жените например имат повече подкожна мастна тъкан. Тя изолира вътрешните органи, но кожата реагира по-интензивно на външната температура, така че при жените тя е по-хладна от тази на мъжа", обяснява интернистът Георг Ертл от Университетската клиника във Вюрцбург.

А когнитивните способности?

С други думи: има медицински причини, поради които жените често мръзнат повече от мъжете. А отразява ли се това на когнитивните способности на двата пола? Проучване, озаглавено "Битката за термостата", е изследвало именно този въпрос - и отговаря утвърдително.

В рамките на изследването повече от 500 души решавали сравнително трудни задачи при различни температури между 16 и 33 градуса - задачи по математика, както и езикови задачи, които впоследствие са били оценени. Резултатите могат да се обобщят приблизително така: жените мислят по-добре, когато са на топло.

Ако искаме да разберем защо в хода на еволюцията хората са се развили така, че с повишаване на температурата способностите на жените се подобряват, а тези на мъжете се влошават, би трябвало да погледнем към животинското царство. Зоологът Еран Левин от университета в Тел Авив е установил, че при всички животни с еднаква телесна температура, които той е изследвал, женските по-често избирали топли места от мъжките.

"Когато например прилепите търсят храна, мъжките летят на по-голяма височина, където е и по-студено, докато женските остават по-ниско", казва той. Сходни особености в поведението били установени и при други видове животни, например при павиани, кенгурута и лемури.

Добрите стари вълнени чорапи

А какво да правят жените, които в студения сезон мръзнат на работното място? Медикът Георг Ертл съветва да се затоплят отделни части на тялото. "Ако крайниците са топли, това вече е достатъчно, за да се чувства комфортно цялото тяло", казва той. С други думи: вълнените чорапи, топлата шапка и шалът не са за пренебрегване.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
1
 
! Отговори
е преди 1 година
До Съпруг / Тихо чехъл
38
0
 
1
 
! Отговори
Съпруг преди 1 година
Жена ми ходи боса и компенсира с парното на 6. През зимата поддържаме около 23-24 градуса. Купихме овлажнител на въздуха, защото иначе не се диша. Постоянно сме болни, всяко излизане на вън е температурен шок. Но чорапи, терлици, чехли и каквото и да е друго не е вариант. На жена ми трябва да и почиват краката.
37
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Второ качество хора са затова
36
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 32, толкова и разбираш от етикет! Бизнес етикета не позволява жените да са обути в сандали! Обувките трябва да са затворени :) Ама да, на строежа само си представяте разни неща. Реално никога не сте ги виждали :)
35
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Психарките да се оправят! Хахах
34
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защото са с по-опростен начин на мислене. Главите им са по-малки, ако не сте забелязали.
33
4
 
9
 
! Отговори
До Жената преди 1 година
Ти саката ли си, че не смееш да си увеличиш сама парното? Или очакваш някой друг да ти плаща сметката? Аман от "принцеси".
32
2
 
2
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Глория от Русе. Исках да те помоля да поздравиш приятелите ми от този български град, но не ми остана време от други приказки. А те са много. Шейените.
31
2
 
3
 
! Отговори
Мъж преди 1 година
От моя собствен опит нищо от написаното не е вярно.
30
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Затова ли е общоприето мъжете да ходят на официални събития с костюми (понякога и с допълнителни елечета под сакото) и закрити плътни кожени обувки, а жените с къси поли и сандали на токчета, така че крайниците им да се виждат? Брей каква противоречива истина. Или целта е на мъжете да им е гадно и да се сваряват, а на жените също да им е гадно и да настиват? Абе не ги разбирам тия неща.
29
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Можеше кратко и ясно да се напише . Имат една дупка в повече и става течение
28
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българският кавалер ще увеличи парното, когато кака Урсула си промени мнението, че в Европа трябва да намалим средната температура в помещенията и да не се къпем по-често от веднъж седмично, за да навредим на Путин. Това го заповядва жена!!!
27
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До жената: А ти ако спреш да си бръснеш краката, да си пускаш дълга коса, да се червисваш и наконтваш, и ако просто си поддържаш естествения вид, ще изглеждаш не като неандерталец, а като кроманьоненц. А акъла ти и без това си е като на пиле.
26
0
 
6
 
! Отговори
Сокол пиле преди 1 година
Живял съм в САЩ, при температури от около минус 30 - 35 градуса. Знам какво е студ и мръзнене. Ще я преживеем и тази зима на 2022 - 2023. Глория. От Русе. Няма нужда да се преструва на риба мрена.
25
0
 
2
 
! Отговори
Славеев преди 1 година
Глориа и "Назад, назад, моме Калино. Да ме прощават Славеев и Трифонов, както и тези от Кукуто - бенда, но я пея доста по-добре от тях. Само Глория от Русе.
24
11
 
8
 
! Отговори
Жената преди 1 година
Явно авторите на статията са се надявали ,че може би след като прочетат българските мъже , научните факти доказващи ,че жените усещаме студа повече, биха били по- толерантни и биха били така добри да увеличат парното без да мрънкат! Все пак българският кавалер си личи по- долу - неандерталец, и на топло ,и на студено, все не може да мисли!!!
23
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Извадка от факти.бг: "Средно жените имат по-дълга продължителност на живота, дори когато са изправени пред най-сурови условия - включително глад и епидемии"!!! Така че подобни феминистични фалшиви информации как жените винаги са слабия пол си ги з аврете някъде! Те не са верни!!
22
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Еми то в БГ ,най- много се надяваме глобалното затопляне да стане по- бързо! С този студ 7 месеца от годината! Жени, мъже, деца , възрастни, никой нормален не би искал да плаща сумати пари за парно, да си седи с одеялото вкъщи и всяко излизане да е опасно за здравето!!!
21
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега чакаме статия как 42та евро пола ще усещат студа тази зима в демократичната Европа! С голямо нетърпение очаквам да разбера как мислят на студено всеки един от тия мега, свръх, хипер и екстра божествени пола! Моля осведомен ме, че и без да ми е студено не мога да измисля как студа влияе на когнитивните способности на тези свръх нови човеци!
20
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ти да видиш! А пък ние си мислехме, че било заради повишените цени на електроенергията и парното! Не! Било заради това че женските не можели да мислят на студено. Добре. Ми че тогава намалите цените на топлото, та да могат жените да мислят. Че става страшно когато женско се развилнее без мисъл в главата.

Спонсорирани публикации