Ощети ли ВАР Германия: Напусна ли топката терена при гола на японците?

Социалните мрежи са залети с разсъждения по въпроса
2 дек 2022 19:00, Нели Христова
79
Ощети ли ВАР Германия: Напусна ли топката терена при гола на японците?
Снимка: Twitter

Феноменално, но факт - за втори път Германия претърпя тотален крах на Световното по футбол, като отпадна от Мондиал 2022 след като Япония надви Испания. Часове след края на двете срещи обаче един въпрос продължава да мъчи публиката по целия свят - топката пресече ли аут линията?

Победният гол на "самураите" се случи точно след като топката изглеждаше така, сякаш бе преминала крайната линия.

Дори след изрязване, мащабиране и оглеждане на кадрите от всеки ъгъл, топката изглеждаше невероятно близо. В крайна сметка беше отсъдено, че тя не е преминала напълно аут линията.

С други думи, ако сте начертали въображаема линия нагоре на 90 градуса от далечния ръб на линията, тя все още щеше да премине през извивката на топката, макар и съвсем малко, въпреки че частта от топката, която докосва земята, бе преминала границата напълно.

Първоначално голът беше отменен от асистент-рефера след дълга пауза, след това видео асистент-реферът (VAR) се намеси и в крайна сметка преднината на Япония се запази.

"Видях снимка, която трябва да е манипулирана, не може да е истинска. Трябва да е била манипулирана", каза селекционерът на Испания Луис Енрике. "Усетих, че се случва нещо подозрително, когато VAR отне толкова време, колкото и за решаване... Нямам какво друго да кажа."

"За щастие отборът преминава в режим на колапс само веднъж на четири години, иначе нямаше да мога да се справя", допълни той.

Противоречието събуди спомени за "призрачния гол" на Франк Лампард срещу Германия през 2010 г., когато Англия отпадна на 1/8-финалите, и – без съмнение за германските фенове от 1966 г. и усилията на Джеф Хърст в продълженията, когато Англия спечели Световна купа.

В Катар тези три точки за Япония означаваха, че Германия отпадна, а четирикратните победители паднаха в груповата фаза за втори пореден турнир.

И все пак - премина ли топката аут линията? В реално време по телевизията топката изглеждаше така, сякаш е напуснала терена. Телевизионните повторения сякаш също затвърдиха убеждението, че топката е напуснала и ВАР правилно ще отмени този гол, но след малко над минута преразглеждане, главният рефер посочи центъра.

Социалните мрежи бяха заляти от стопкадри, на които също е трудно да се повярва, че топката е в игра.

Технологията и имплантираният в топката чип отчетоха, че всъщност тя не е напуснала с целия си обем игрището заради милиметри.

Това накара реферът да зачете гола, а и след мача се появи кадър отгоре, който наистина показва, че топката не е напуснала терена с абсолютно целия си обем, както гласи правилото.

Тъй като технологията Hawk-Eye на голлинията не е налична и няма публикувани изображения, футболните фенове създадоха домашни версии, за да демонстрират как топката все още може да е в игра.

"Голът на Япония обяснен доста грубо. Гледката отгоре е критична", пише спортният коментатор на BBC Алистър Дърден, публикувайки своето видео у дома, обясняващо спорното положение.

"Защо не можете да се доверите само на снимка дали топката е преминала изцяло линията", пише друг потребител.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
0
 
! Отговори
AZ преди 1 година
101%
23
0
 
0
 
! Отговори
муспи преди 1 година
Щом като топката се води на линията, този легнал на голлинията е в засада. Той е на една линия при подаването, няма значение че топката се връща назад за да не се удари в гредата. В момента на нанасяне удар по топката има съотборник с двата си крака в овсайт, а е достатъчно и милиметър - както за топката да е вътре.
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 41 Да ама нямаше да искаш да се премахне VAR на България- Италия 1994-та полуфинала световното, където при 2-1 за Италия Костадинов второто полувреме в наказателното бие към вратаря, а Костакурта защитника БУКВАЛНО с две ръце спира топката към вратата на Италия, а съдията си замълча и не отсъди 1000%-та ОЧЕИЗВАДНА ДУЗПА. Стоичков вкарваше за 2-2 и не се знаеше дали нямаше да сме на финал с Бразилия. Капиш?
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много е хубаво, че системата на тия от сайта им се бъгна системата за оценки днес. Красота! Муахахаха...
20
0
 
0
 
! Отговори
Няма преди 1 година
Значение какво е било. ВАР да се премахне. Кскви са тия простотии да се отсъждат неща, след минути, че някой с половин нос или пръстче на кутре бил в засада. Който се чувсвства победител ще си вкара гол и без милостта на ВАР.
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Редовен гол за Япония- заслужено отпадане на Германия! Кое не разбрахте? Свиквайте с реалността!
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 37 Гледах по sky sports положението. При тениса има ястребово око. Топката и при тениса и при футбола се засича когато цялата й окръжност не засяга линията, а не къде лежи самата топка на земята спрямо линията. В това положение топката засягаше линията някъде половин сантиметър. Но вие понеже виждате истината и типично като жалки същества спорите за нещо очеизвадно.
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Снощи гледах крака на японеца когато избива топката зад аут линията. Топката с милиметри покриваше аутлинията. Редовен гол за Япония! Аре всички фенчета на Дойчето арабите стига ревахте. Заслужено отпаднахте!
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 30 Бъзикаш ме, че топката е в аут макар да знаеш, че не е, или че си убеден, че е в аут за да ме бъзикаш, чоджум? Муахахахаа...Ха сега асимилирай и двата варианта.
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тук важният въпрос е друг.Ощети ли Испания с мизерните си сметки Германия.Но ви хвърлят в друга посока всички.Толкова е лесно да манипулираш една тълпа.Затова те ви командват, а вие се карате по между си!
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дечкоооо, дечкооо..трябва да се потрудиш доста че да заблуждаваш такива чичковци като мен. Майтап си правя с теб, докато дойде мач, а ти си мисли че ти вярвам. Муахахаха...
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 27 Знам бе, аз не го правя заради теб, а за такива дето казват че топката е излязла в аут , но чрез теб. Мен ли ще бъзикаш? Муахахахахаа
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 21 Кой съдия щял да прецени милиметрите??? Дечко, върви си пий млякото че ставаш тотално смешен. Съдията отиде да виде чрез системата VAR дали топката е преминала линията напълно и след като видя на видеото положението, отсъди правилното решение- че топката не е преминала с целия си обем аут линията, тоест гола след това е редовен. Аре да спиш вече, че лека нощ деца наближава, а?
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 21 Задната линия мойто момчеее, заднатаааа...Аре у детската градина да се научиш на правилата на футбола! Маарш!
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 19 Имам чувството, че говоря на бавноразвиващ се. Не, ти не си бавноразвиващ се, просто разбра, че съм прав и гледаш да ръсиш тъпотии на кило защото си един пубер само! Нахаках ли ти го три ката до сливиците, пубер? Като се запознаеш с правилата на футболната игра, тогава идвай да коментираш дечкоо с жълто на устата.
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 14 Муахахаха...ти си мислиш, че говорим за преминаването на топката зад голинията ли ве, мааалоумникооо? Муахахааххаа говорим за положението където беше на аут линията когато беше подадена за гола. Ахахаха колко прооости същества имало тук не еистина.
8
0
 
0
 
! Отговори
от 11 преди 1 година
до 14 Ами това е въпроса, че не излиза топката в аут ве, сляяяп!
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хаха, и какво от това.Акомсе налагаше испанците щяха пак да пуснат нов гол.Бяха си решили да играят така.
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми на клипа се вижда че топката препокрива линията с някъде сантиметър. Кое не виждате вееее, слепи ли сте? Редовен гол!
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Южна Корея победи Португалия. Поредната НАТО-вска държава се изложи, Ндявам се тенденцията да се запази.

Спонсорирани публикации