Ледена вана през зимата - какви са нейните ползи?

Криотерапията има безброй предимства за тялото
20 дек 2022 23:30, Дарена Найденова
13
Ледена вана през зимата - какви са нейните ползи?
IStockphoto

Да седите в буре или вана, пълни с леденостудена вода, може да звучи малко налудничаво. Но все пак хората по света го правят редовно заради потенциалните ползи за здравето.

Тази практика, известна като потапяне в студена вана, става все по-популярна форма на терапия. Вим Холф – холандски екстремен спортист, известен също като „Ледения човек“, спечели прякора си, като подобри световни рекорди, свързани с излагането на студ, както и чрез създаването на програма, включваща потапяне в студена вода, работа с дишане и ангажираност за възможни уелнес предимства. Но Хоф не е пионерът в това.
 
Исторически погледнато, различни култури са използвали студената вода като криотерапевтична практика в продължение на хиляди години. Днес, физиотерапевти, лични треньори и други здравни специалисти, използват потапянето в ледена вана и други форми на терапията със студена вода, включително контрастна терапия, която редува излагане на високи и ниски температури, като начин за облекчаване на болката, потенциално ускоряване на мускулното възстановяване и други.
 
Как работи терапията със студена вода?
 
Потапянето на тялото ви в студена вода води до свиване на кръвоносните съдове, известно още като вазоконстрикция. Когато това стане, кръвта се изтласква към органите, което от своя страна, доставя повече кислород и хранителни вещества.
 
След това, след като излезете от студената вода, вашите кръвоносни съдове се отварят, което е известно още като вазодилатация. Това позволява на кръвта, богата на кислород и хранителни вещества, да се върне в тъканите, за да помогне за отстраняването на отпадъчни продукти, като натрупване на млечна киселина. Ако се оставят да стоят в мускулите, тези отпадъци може да забавят възстановяването.
 
Какви са ползите?
 
1. По-бързо възстановяване след тренировка
 
Много професионални и непрофесионални спортисти, работещи с лицензирани треньори или здравни специалисти, използват терапията със студена вода, за да подпомогнат възстановяването след интензивна тренировка.
 
Съществуват някои доказателства, че потапянето в студена вода намалява мускулната болка след упражнения, в сравнение с пасивните интервенции, включващи почивка. Отделно, за да оценят различните видове студена терапия, изследователи направили сравнение между терапия с вода с температура от 10 градуса и криотерапия на цялото тяло при -70 градуса. Целта била да се види коя по-добре ще намали мускулната болка. Те открили, че потапянето в студена вода може да бъде по-ефективно от криотерапията на цялото тяло.
 
Предупреждението на специалисти е да не се потапяте в студена вода всеки път след тренировка. Това може да ограничи дългосрочните ефекти в мускулите и силата. Те препоръчват да използвате метода само след особено интензивна тренировка или състезание.
 
 
2. Намалява болката
 
Терапията със студена вода може да помогне при краткотрайна (остра) и дългосрочна (хронична) болка по няколко начина.
 
Първо, чрез намаляване на възпалението. Възпалението в тялото може да причини болка, така че ако можете да намалите възпалението, може да сте в състояние да намалите общата болка. Друг начин, по който терапията със студена вода може да помогне при болка, е чрез въздействието ѝ върху нервите. Минали изследвания показват, че както потапянето във вода, така и ниските температури блокират нервните клетки, които сигнализират за болка в тялото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ползите: икономия на енергия и настинка! Е зелено е! Реките и езерата ще станат къпални и ледени бани! Много еко!
7
1
 
2
 
! Отговори
реалист! преди 1 година
както със всяко нещо при нетренирано тяло и организъм може да има вредни последици, но ледена вана/душ отдавна се знае с полезните си свойства, но се почва постепенно и бавно за да може да се свикне...не е за изнежени душици, които навличат децата си с 5 якета при 0 градуса навън
6
2
 
2
 
! Отговори
Терапевт преди 1 година
Настръхналите зърна си имат своите предимства, сега дали носят и други ползи- не се наемам да казвам.
5
1
 
4
 
! Отговори
Варналиев преди 1 година
Един колега всяка зима плуваше в морето. Закалявал се. От 8 години е в гроба...закален.
4
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каката на снимката прави класическа грешка да носи сутиен под ризара, освен ползи за здравето можеше и да я огрее.
3
3
 
10
 
! Отговори
Бигот преди 1 година
Преди няколко дена 4 деца в Англия паднаха в ледена вода и умряха от сърдечни удари, внимавайте с ледените вани, не са препоръчителни за вярващи в "науката"
2
3
 
8
 
! Отговори
Само ТАКА преди 1 година
Да кажем всички НЕ на Софийска Топлофикация и Топлинните Мафиози счетоводители. Хора живейте без ПАРНО на Студено и Бъдете Здрави и Богати да не ви ОГРАБВА Топлофикацията.
1
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В зимите в които съм правил ледена баня не съм настивал.

Спонсорирани публикации