Северните елени и императорските пингвини са застрашени

Хиляди видове се борят с намаляването на популациите им
Обновена: 29 дек 2022 14:18 | 29 дек 2022 14:18, Камелия Цветанова
22
Северните елени и императорските пингвини са застрашени
Снимка: Pixabay

Северните елени и императорските пингвини са сред видовете, към които Световният фонд за дивата природа (WWF) насочва вниманието тази година, за да илюстрира заплахите за хиляди животни по света, предаде БТА като се позова на ДПА.

Хиляди видове се борят с намаляването на популациите им и нарастващия брой заплахи, според годишния отчет на екологичната организация.

"Международният червен списък понастоящем включва като застрашени повече от 42 100 животински и растителни вида", посочват от организацията.

През 2000 г. най-голямата в света популация от диви северни елени в Таймирския регион в руската Арктика е наброявала 1 милион животни. Днес са останали само една четвърт от тях, съобщава Световният фонд за дивата природа, като посочва климатичните промени и бракониерството като основни причини за намаляването им.

Организацията насочва вниманието и към тежкото положение на императорските пингвини, отбелязвайки, че тази година не е направено нищо за по-добрата защита на вида.
 
"При сегашните нива на емисиите на парникови газове между 80 и 100 процента от всички известни колонии на императорски пингвини са застрашени от изчезване до 2100 г.", казват от Световния фонд за дивата природа.

Междувременно масовото измиране на риба това лято в река Одер, която тече между Германия и Полша, се оказа пречка за повторното въвеждане на балтийска есетра, тъй като хиляди млади риби загинаха, казват още от фонда.

През август хиляди риби бяха открити мъртви в Одер. Експертите смятат, че причината за масовото им измиране е внезапно повишаване на солеността на водата, довело до масовото размножаване на токсичен вид водорасли (Prymnesium parvum).

Световният фонд за дивата природа посочва и положителни примери за опазване на видовете, включително възстановяващата се популация на тигри в Непал, както и на гърбати китове в Австралия. Животните бяха извадени от списъка на застрашените видове в резултат на значително увеличаване на популацията им. Въпреки това са необходими повече мерки за защита на китовете от заплахи като риболов, трафик на кораби и замърсяване, казват от организацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още по темата: пингвиниелени
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
0
 
! Отговори
Бил Гейтс преди 1 година
Няма са плашите, ша опрайм нещата.
17
0
 
2
 
! Отговори
М да преди 1 година
Пемсионерите в България са още по застрашени ,но кой ще си го премести в другия крачол
16
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
@15 Вярно ли ги мислите тази глупотевици или е ирония?!?
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как все са застрашени неща, които не можем да проверим дали наистина са застрашени. Все на северния или южния полюс, или в средата на океана. Трябва да вЕрваме на "учените", аме нещо напоследък аз лично, не вярвам на нито една тяхна думичка.
14
0
 
0
 
! Отговори
Денят Х преди 1 година
До До 4-Денят Хикс: Бе, как точно ги "въвеждате" тия есетри там, само се чудим?!? Щото ние тука друго им правим - не ги въвеждаме!
13
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Покойния Стивън Хокинг предрече че човечеството няма да посрещне 3000 година.Температурата на земята ще бъде над 600 градуса. Доказано Човек е виновен за глобалното затопляне .Следва да поправи вината си.Въоражен със сложни технологии той може да спре затоплянето и да обърне климата.Едно решение е изпращане микроскопични вдлъбнати лещи .Те отразяват още в космоса слънчевата светлина и на земята не достига това мощно слънчево лъчение.Можем да върнем климата да бъде същия като в началото на 20 ве
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
з а българите да не говорим
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво направиха екоталибаните за да спасят динозаврите питам аз!? Как допуснаха те да изчезнат и какво ще правим сега без тях?
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А пък без застрашени видове няма да има лапачка за WWF.
9
0
 
5
 
! Отговори
ЦИРК ПРОМЯНА КЛИМАТА преди 1 година
"При сегашните нива на емисиите на парникови газове" - когато са били стократно по-големи тези колонии, "парниковите газове" са били и 5 пъти, и 10 пъти повече от сега; ДА НЕ НИ ЛЪЖЕТЕ ПАК НЕЩО БЕ?
8
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То кое не е застрашено, бялата арийска раса също.
7
0
 
0
 
! Отговори
До 4-Денят Хикс преди 1 година
Какво против балтийската есетрата и Балтийско море не харесваш бе юнак?Бил ли си скоро в Швеция??
6
0
 
1
 
! Отговори
Човешка ценност преди 1 година
Щом като някои хора смятат че от мен нищо добро и нищо хубаво не може да се очаква значи грешат!
5
1
 
5
 
! Отговори
Пимпирончев преди 1 година
Сега ще спася всички пингвинета по всички земни кълбета!
4
1
 
6
 
! Отговори
Денят Х преди 1 година
Реших да прочета статията, но като стигнах до "повторното въвеждане на балтийската есетра" и се отказах!!
3
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
важното е Императора на Европа - Зеленчу да е добре
2
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
да отклонят някой друг милиард от оръжия и ще ги спасим
1
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много интелигентни птици са пингвините, за разлика от някой хора

Спонсорирани публикации