През 2023 г.: 1/3 от фирите планират да наемат нови хора, 40% ще съкращават

40% от фирмите с песимистични очаквания за икономиката догодина
Обновена: 30 дек 2022 20:34 | 30 дек 2022 20:20, Камелия Цветанова
63
През 2023 г.: 1/3 от фирите планират да наемат нови хора, 40% ще съкращават
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

40 на сто от българските компании имат песимистични очаквания относно българската икономика през 2023 г. Почти 26% смятат, че следващата година ще е по-добра, а за останалите, че няма да е по-различна от изминалата 2022 г. Това показват данните от анкетно проучване на Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ), проведено в периода 1-19 декември сред 864 микро, малки, средни и големи компании.

Още по темата

На фона на тези очаквания едва една трета от анкетираните са заявили, че планират да наемат нови хора. Най-висок е делът на предприятия, малко под 40%, които са посочили, че е възможно да се наложат съкращения на персонала.

Въпреки трудностите, които очакват, българските работодатели планират увеличение на заплатите. За 66 на сто от участвалите в проучването планират ръст на възнагражденията е с до 10%. По-сериозно увеличение на заплатите пък планират други 16 на сто.

Всеки 9 от 10 предприятия са раздали и коледни бонуси или „13-та заплата“ на служителите си.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
3
 
11
 
! Отговори
мак преди 1 година
Камелийооо, оправи заглавието.
27
2
 
6
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 1 година
Аууу какво заглавие турили... ами то тука голяма конкуренция бе... Ами то, аз ако не съм пръв в класацията-сменям класацията бе...
26
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пепчо,това че ни фуййй не става от теб и си дойде от гурбетлък без пукнат лев,е твой проблем а не мой!Сега ти остава да блъскаш като олiгофрен тук за жълти стотинки и да сипеш огън и жупел към тия които се спасиха!
25
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нашите бизнеси все били зле. Работя във фирма която купува стока за 30 лв. Продава я на други фирми в България за 72 лв или директно на краен клиент за 132 лв. Смятайте всичко което купуваме колко е оскъпено от производителя до крайния клиент. И после разправят колко са зле нещата. Особено като се отвори темата за заплатите. Като си навътре в нещата разбираш колко всеки лъже.
24
7
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
"Половината от платата на такива любопитни като теб отива за наем и сметки с другата половина можеш да преживееш и при добро желание и да скъташ нещо!" - че те грамотните и кадърните в България са си изплатили жилищата и с 20% от доходите живеят и се веселят... Другото кеф инвестиция, кеф други глупости. Само некадърните и неграмотни про'с'таци мечтаят за ЕС и гласуват да им ДАДАТ "европейска МРЗ". Факт.
23
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много скоро няма да има кой да работи за тези алчни хора. Един млад човек отива в чужбина и живее по нормално със заплатата която получава там, макар първоначално да не е уау. Там няма заплата 400, той там тръгва с по-висока от средната тук. Храната е по евтина има сериозни намаления на другите стоки, а наема е като тук. В договора пише с колко % ти се вдига заплатата всяка година. Тук дори и в държавни и бюджетни структури е подигравка с хората.
22
8
 
3
 
! Отговори
Роналдо преди 1 година
Аз пък само докато се изходя и ми плащат 10К в Евро разбира се..
21
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Работодателят който е само един обикновен наемател на пазара на труд наема стока от пазара на труда с цел да я въведе в експлоатация заедно с другите материални активи за релизацията на определен бизнес проект който да реализира печалба. Цената на стоката се определя от пазара, работодателят наема работната стока на пазарни цени, това е точната цена на стоката на труда, нито е висока, нито е ниска.
20
4
 
4
 
! Отговори
Пепи преди 1 година
До Анонимен Ми давай . Какво висиш у форумите . Заминавай за чужбина .
19
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да се пробваме пак- на junior на 21 даваме 3200 начално. При нормално кариерно развитие след 4 години ще взимате 6000 а след 6-8- над 10000. Искаме базови знания по кой да е програмен език, алгоритмично мислене, бази от данни, основни алгоритми. Писал съм го 10000 пъти- един път не съм получил и едно СВ, но все пак- качвайте и давайте линк тук в сайта. Иначе обявите ни са навсякъде в LinkedIn, преливаме от позиции, но е ясно, че сте некадърни да ги видите. Мерси.
18
4
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
ЕС работодателите имат нужда от 3 милиона работника... също както нашите хотелиери от 3 хиляди камериерки. Ама про'с'таците дет гласуват за ЕС и за камериерки не ставате!
17
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Пепооо Половината от платата на такива любопитни като теб отива за наем и сметки с другата половина можеш да преживееш и при добро желание и да скъташ нещо!
16
5
 
8
 
! Отговори
Работодател преди 1 година
До Анонимен - ами заминавай за 400 милиона Европа да си намериш работа за голяма заплата, защо се пениш тук, кой те спира.
15
2
 
9
 
! Отговори
Пепи преди 1 година
До Анонимен Я кажи какви са наемите в голямата европа с големите заплати . Ток вода карта за транспорта .. Да не изброявам
14
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значение на думата фира - Част от теглото на стока, която се загубва, изчезва вследствие на изпарение, повреда и др. Грамотни писачи
13
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В нашата фирма бегинар е на 4К, но няма кадърни хора, даже фирмата дава и по 5-6К на бегинар, но няма кадърни хора, българина е некадърен,
12
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Драги ми "работодатели" как мислите,дали някой във България който продава труда си няма да си намери място под слънцето в 400 милионна Европа за мизерното заплащане което вие давате в България 700-1000 евро месечно?
11
0
 
5
 
! Отговори
ДА преди 1 година
Еййй,не го научихте тоя правопис и това си е!Кой ви даде диплома и ви плаща заплата!?Само като ви прочета заглавията и за статията не питам!
10
2
 
4
 
! Отговори
Работник преди 1 година
Аз заминавам на запад да работя за голяма заплата, там се гърчат работодателите да намерият работна ръка и дават големи заплати, молят те на улицата да започнеш работа, ЕС се развива добре, ЕС единен и има много работа и високи заплати.
9
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До-4 Европа се гърчи от липсата на работна ръка приятелче,това че нашите червени самозванци накичили се с прозвището"бизнес"не могат да бъдат адекватни на ситуацията говори само за едно,пълна некадърност и безхаберие!

Спонсорирани публикации