Почина парапланеристът, ударил се в метеорологичната станция на Мусала

Мъжът е бил един от най-добрите парапланеристи в България
Обновена: 8 яну 2023 19:24 | 8 яну 2023 19:20, Анисия Иванова
96
Почина парапланеристът, ударил се в метеорологичната станция на Мусала
Снимка: Bulgaria ON AIR

Почина парапланеристът, който се удари в метеорологичната станция на връх Мусала, съобщи Нова тв.

Инцидентът стана днес по обед. Първи към върха тръгват спасителите от Боровец. Изпратени са били 10 души. Те получават обаждане от централата в София за случая. Спасителите в Боровец веднага се свързват със служителя в метеорологичната станция.

Още по темата

Според спасителите мъжът е уцелил прозорец, на който е имало мрежа и тя е омекотила отчасти удара. Пострадалият обаче е бил с множество травми. След сигнала около 13:30 спасителни екипи от планинската служба в Боровец се отправят веднага към мястото на инцидента.

В акцията се включват и военни с хеликоптер "Кугар", които транспортират мъжа до болница "Свети Георги” в Пловдив около 16:30 часа.

"Състоянието на човека беше тежко. Бърза реакция ни трябваше. Имаше фрактури и на двата крака, това е установено от доктор травматолог, който е бил там случайно. Благодарности на Министерството на отбраната, че съдействаха тази операция да се проведе толкова бързо. По земя щеше да ни отнеме 3 часа нагоре, 4-5 надолу, това са много часове", заяви началникът на ПСС Боровец - Ангел Керкелов, цитиран от Bulgaria ON AIR.

Преди спасителите да стигнат до мястото е получено разрешение за намеса на хеликоптер и мъжът е взет с него. Военен хеликоптер от Крумово го е поел и транспортирал до пловдивската болница „Св. Георги”. В 16.25 ч. пациентът е бил поет от специализиран медицински екип, съобщиха от МО. За съжаление лекарите не са успели да се преборят за живота му.

Мъжът е бил един от най-добрите парапланеристи в България и е печелил няколко състезания. Най-вероятно е излетял заедно с група парапланеристи от Маркуджик.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Попътен вятър на душата му. Дано да е щастлив там където е сега. Тъжно е млади хора да си заминават, но поне си е отишъл от тоя свят с обичта към онова, което го е вдъхновявало.
53
0
 
9
 
! Отговори
Фен на Вики Джъстис преди 1 година
Жестока съдба. Просто не му е било писано. Това не пита добър ли си или лош в това, което правиш, млад ли си или стар. Просто всичко свършва за един миг. Лека му пръст на човека.
52
1
 
5
 
! Отговори
до 83 преди 1 година
Осморазряден функционално неграмотен човеко, подобни хора имат ЗАСТРАХОВКИ и застрахователят плаща. Непонятно за тебе, разбира се. И аз не съм съгласен да плащам (вече тука аз плащам) за незастрахованите незаконни къщи в Карлово, които ги заля калта, например.
51
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом този е от най-добрите, какви ли са другите? А иначе не съм съгласен за подобни самоубийци да плащаме всички. Щото разходите за хиликоптера и болнично лечение са от бюджета, т.е. от всички нас.
50
2
 
6
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
ОПАСЕН СПОРТ ПРИ КОЙТО СЕ РАЗВИВАТ ГОЛЕМИ СКОРОСТИ И ВИНАГИ МОЖЕ ДА СЕ НАБУЧИШ НА НЕЩО КАТО ШИШ КЕБАП! МЕТЕОРОЛОГИЧНАТА СТАНЦИЯ НА ВРЪХ МУСАЛА Е ИДЕАЛНА ДА СЕ НАБУЧИШ НА НЕЯ ИМА СНИМКИ В НЕТА , ПЪЛНА Е С ЖЕЛЕЗНИ ПРЪЧКИ КОИТО САМО ЧАКАТ ДА СЕ НАНИЖЕШ НА ТЯХ
49
2
 
5
 
! Отговори
Ончо преди 1 година
И най-големият виртуоз сред хората лети по-зле от най-калпавата птица, и най-големият човек гмуркач го прави в пъти по-зле от най-спънатата риба, както се казва, всяка жаба да си знае гьола, ако не си го знае, поема риск, за който сме склонни да мислим, че винаги се отнася само за другите, а ние сме целунати от Господ, и той ни пази.
48
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да почива в мир човека. Чудя се, дали не се е блъснал нарочно в станцията. Предполагам не е целял да лети над Мусала, а вятъра натам го е довял, може би е решил, че по-бързо и лесно биха го открили ако е до станцията, отколкото провиснал на някое дърво и ако е така, е бил прав. Жалко, вероятно е починал от наранявания не от страничния удар, който е омекотил, а от височинното падане след това. Тъжно.
47
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Екстремните спортове взимат жертви и това го знае всеки който се занимава с тях.Да почива в мир!
46
0
 
7
 
! Отговори
Черепа преди 1 година
Човек може да падне в шахта и да умре.
45
1
 
11
 
! Отговори
Спокоен преди 1 година
На 15 години, фалшифицирах подписите на родителите ми, че да вляза в парашутния клуб в Русе. Стефан Стефанов ни бе инструктор. Да не мислите, че не си е давал сметка, че сме сополиви хлапета. Две години ни държа на земята с упражнения и сгъване на парашути докато ни пусна да се метнем от "гарваловките".
44
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако си го бяха вкарали в лудницата ,навреме, човека щеше да си е жив и здрав !!! Ама некадърни доктори...
43
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това да си счупиш двата крака си е много грубо, какво е трябвало да преживее преди да си отиде горкия човек.
42
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На мадейра май беше от един немски рекламен филм за тур- дестинацията един немец предлагаше придружен полет с делтапланер безмоторно. Стотина евро струва за едни 15-20 минути. От един баир се пускат и ползва вятъра да ги вдигне обратно и кацат пак там. С голяма торба за омекотяване на кацането под задните части на туриста. Посред зима е нямало спешност нашия да ходи в планината да лети. Но като не е могъл да чака до пролетта така се е получило.Поне малко уважение имайте към паметта на загиналия
41
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Ханс. Планинска спасителна служба не е за това.
40
1
 
13
 
! Отговори
Ханс преди 1 година
Ми работници пострадали при трудова авария, които трябва спешно да се транспортират до болницата, да речем...
39
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Ханс. А кого да спасява спасителната служба ? Дай списък.
38
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До до "демократа&q. Съвсем изпращехте бе каква "политика" ви бие по кухарниците в случая ?
37
19
 
13
 
! Отговори
до "демократа&q преди 1 година
русофилите ще си останете абсолютно пропаднали хора.
36
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До J.Хеликоптера е европейски бе неграмотен тролинген
35
12
 
5
 
! Отговори
Кармазъ Сикиш преди 1 година
А за интубиращата тръба нещо да кажеш? И тя ли е краварска? Ами за носилката в която са го сложили. Ами одялото в което са го увили. Вие едногънковите краваро-*** съвсем се психясахте.