По-добре куче, отколкото дете – в Япония

„Да обичаш домашен любимец е същото като да обичаш дете“
19 яну 2023 07:03, Елка Василева
87
По-добре куче, отколкото дете – в Япония
Снимка: архив, БГНЕС

Ниската раждаемост се превръща в огромен проблем за Япония. В страната на изгряващото слънце мнозина предпочитат да се грижат за домашен любимец, вместо да отгледат дете. Какви са причините?

Мини роклички, диспенсъри за вода, здравословни закуски, всякакъв вид каишки - и зайци, които можете да галите в скута си. Генки и Канако са особено развълнувани от последното и вземат на ръце пухкави зайчета, за да ги галят със зареяни в далечината погледи, пише Дойче веле.

Животните са сладки, а преживяването е приятно, казват двамата в един глас. Двойката, на 40 и 35 години, има котка вкъщи, но няма дете: "Не беше съзнателно решение - това, че имаме домашен любимец, не означава, че не искаме деца", уверяват те. Във всеки случай Канако смята, че да обичаш домашен любимец е същото като да обичаш дете.

100 евро на месец за куче

В случая с Мина това наистина изглежда така. Нейното кученце ши-тцу вече е добре екипирано: "То има нашийник, шапка, дрешка с пришита кучешка каишка върху нея и рефлектор.”

То лежи удобно на няколко възглавници в кучешката си количка, покрито с пухкаво одеяло. Ако кученцето е жадно, Мина натиска пластмасовата бутилка на количката и интегрираната купа започва да се пълни с вода. "Месечно харча около 10 000 йени за кучето си", казва Мина. Това е около 70 евро, с което Мина остава под сумата от 100 евро, колкото собствениците на кучета в Япония харчат средно на месец за домашния си любимец

На самотните родители им е по-трудно

Тази японка гледа куче от 14 години. 36-годишната жена няма партньор и въпросът с децата не стои пред нея. "Не съм омъжена и затова нямам деца. Разбира се, че едно дете отнема повече време, отколкото един домашен любимец”, казва тя.

Да си самотен родител не е опция за повечето японци. В консервативната държава самотните родители срещат огромни трудности - не само финансово, но и в социално отношение. Но и много жени не са склонни да напускат работа след раждането, както все още се очаква от тях.

Хироюки и Аяко имат домашно прасе - и дете. Те смятат, че семействата се нуждаят от повече финансова подкрепа: "Изкуственото оплождане трябва да се разшири още повече в Япония и да стане напълно безплатно", си пожелават те.

Япония вече е постигнала напредък в това отношение, но все още има пречки. Един от проблемите е, че процедурите често не са успешни заради напредналата възраст на жените.

Първо куче, после може би и дете

На 30 и 27 години Хана и Тацуя са в най-подходящата възраст за деца. Но засега двамата са избрали забавна двойка кучета, които возят в количка в една изложбена зала: "По-вероятно е да си вземеш куче, отколкото дете. Това малко прилича на отглеждането на дете", уверяват те. Въпреки това двойката също би искала да има потомство в някакъв момент.

Такуму и Нозоми все още не са стигнали дотам. Двамата са на 28 и на 25 години и са двойка, но все още живеят отделно. Нозоми вече има куче и казва, че то се отглежда много по-лесно от дете: "Специално търсех апартамент, в който да се настаня с куче. Същото е и с моите приятели, има много хора, които живеят сами с куче.”

Правителството на Япония иска да увеличи раждаемостта

И двамата казват, че за да могат да раждат деца, първо трябва да се увеличат заплатите. Министър-председателят на Япония Фумио Кишида също смята така. В действителност обаче в миналото заплатите по-скоро са се понижавали, отколкото повишавали.

До юни правителството иска да представи нов план за увеличаване на раждаемостта и се надява, че тогава повече японци ще решат да имат дете, а не домашен любимец.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
1
 
6
 
! Отговори
Бай Шилев преди 1 година
По добре я , по добре и без жена , без кола , без нищо , само нерви и пари.
60
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Атеизмът социално пробива път на феминизма. Феминизмът води към разрушаване на семейството, извращения, отсъствие на деца, отсъствие на бъдеще и смърт на нацията.Ролята на капитализмът не е много централна, има предостатъчно примери за напълно капиталистически, религиозни страни, в които населението се увеличава.Главният фактор е ерозията на религиозният фундамент в обществото.
59
1
 
7
 
! Отговори
kreti преди 1 година
Най-добре е прасе, за Нова година нож и догодина ново прасе.
58
4
 
9
 
! Отговори
..... преди 1 година
Тука много загрижени за децата бе!! Че и порицават, ако някой не пее тяхната песен, че не се ли разплодиш, не си живял. Честито, открили сте смисъла на живота, успяли сте да си оправдаете ставането от леглото всеки ден, поздравления. Продължили сте рода, аплодисменти. Останалите нямаме право да намираме смисъл от живота в нещо друго? Мислите, че на някой трябва да му се търси сметка, че не иска деца? Много инфантилни очаквания, много.
57
3
 
11
 
! Отговори
Оффф преди 1 година
До мисъл Точно така е!!! Радвам се, че има млади и будни хора като Вас!! Най-лесно е разплождането, но много малко мислят за последствията от това и не ги интересува бъдещето на децата, които създават. Про. стите хора, за съжаление най-много се възпроизвеждат и после голям рев, колко трудно било и как искали помощ. Трагикомично е с тези breeders.
56
20
 
14
 
! Отговори
мисъл преди 1 година
Аз съм на 23 години - не искам нито куче, нито деца, но не заради мързел или глезотия, а защото вече техниката (A.I) напредна толкова, че в следващите десетилетия много хора ще станат ненужни. Давам пример : баща ми на времето правеше преводи и така печелеше допълнителни пари. Сега вече има chatGPT, програма, която за секунди превежда текстове и дори може да пише собствени. Соц-чичаците не следят тези новини, но ние младите вече виждаме края на човечеството. Буквално. Оросто няма смисъл от деца.
55
9
 
9
 
! Отговори
Шоп преди 1 година
До Роза: Що за глупости си написала! При бай Тошо българите имаха по 1-2 деца, 3 само ако има близнаци. За т.н. малцинства не беше така, но то и сега не е, поне за едното от тях.
54
4
 
25
 
! Отговори
До Тялото, продълж. преди 1 година
Колегите разказват, че е направила чудеса, за да вкара единственото си дете в пътя, но не е успяла. Наследил от баба си апартамент, изнесъл се от вкъщи още на 22-23 г. после наследил още едно жилище и го продал. Разпродал и някакви имоти в провинцията, наследени от бащиния му род /бащата на това момче починал рано/. Веднъж ми го показаха - пройдоха над 40 г. Яде готови пари от продадени недвижими имоти. Майка му е смазана от този негов избор и неведнъж казваше, че съжалява, че е родила.
53
4
 
15
 
! Отговори
До Тялото /59/ преди 1 година
Имам такава бивша колежка. Изключително елегантна, много интелигентна и, доколкото знам от други стари колеги, на младини е била голяма красавица. Произхожда от стар, богат род, но въпреки всичко по времето на соца е направил завидна кариера. Аз постъпих като млад специалист малко преди тя да се пенсионира и беше една от най-компетентните и най-уважаваните. От колеги чух, че не е случила със съпруг - опитал се да я бие и тя се развела. Не успяла да накара сина си да следва, нито да работи.
52
4
 
23
 
! Отговори
Подозирам, че преди 1 година
В сравнение с Япония, у нас се предлагат много по-изгодни условия за отглеждане на дете в две отношения - размерът на отпуската по майчинство и детските надбавки, особено ако майката е от един определен етнос.
51
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Разбрахме колко харчи един японец месечно, за да отглежда куче - 70-100 евро. Но да ни съобщят и друго: __ 1. Колко се харчи месечно в Япония, ако си позволиш лукса да имаш едно дете? __ 2. Каква е в Япония отпуската по майчинство и *** ли изобщо такава? __ 3. Има ли в Япония детски надбавки?
50
13
 
24
 
! Отговори
Мъж с деца и унуци преди 1 година
Как жените да искат да имат деца, когато мъжът не работи, чака на социалки, пие, яде, спи, пцова Путин или Байдън, решавав "политическите проблеми" на България и все търси причините извън себе си. Това са хора без амбиции и жените логично ги отбягват. Когато и двамата имат добро образование, работят, притежават дом, тогава могат да си позволят да имат дете илиповече деца. На Запад имането на деца не е проблем. Имам две деца и шест внуци и внучки. Всички са щастливи, защото имат каквото пожелаят.
49
12
 
24
 
! Отговори
Роза преди 1 година
Един от най-големите грехове на "демокрацията "беше,че направи проблематично раждането и отглеждането на деца-най-вече по социални причини.И все пак...казвам от личен опит,че който не е изгледал дете и не му се е радвал как расте,голямо щастие е пропуснал!
48
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Тялото"В предвид каква омраза се излива към всяка майка която би споделила че е нешастна че е имала деца и би ги върнала ако може, надали биха споделили с теб.Аз познавам майка с деца от няколко месеца, до 20 и кусур години," - ГРЕШКА хем го пишеш и не го виждаш. ЩОМ СА МЛАДИ И НЕ ГО ИСКАТ Е БОЛНИЯ ИМ МОЗЪК КОЙТО ИСКА ГЛУПОСТИ НА ОБШЕСТВОТО АМА КИФ-Л-аЛТА СИ ЖЕРТВАЛА СОБОДАТА И СЕ ИСКА ПАК!!!
47
6
 
12
 
! Отговори
Тялото преди 1 година
До Анонимен"До Тялото - " Хората, които не искат деца и имат деца винаги са нещастни" в грешка си"В предвид каква омраза се излива към всяка майка която би споделила че е нешастна че е имала деца и би ги върнала ако може, надали биха споделили с теб.Аз познавам майка с деца от няколко месеца, до 20 и кусур години, които са ми споделяли че това е най-голямата грешка в живота им. Супер малко са, но ги има, не сме еднакви всички.
46
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Тялото - " Хората, които не искат деца и имат деца винаги са нещастни" в грешка си
45
9
 
39
 
! Отговори
Тялото преди 1 година
Чета коментарите и едно не мога да разбера. Повечето хора педпочитат деца- това е ясно.Ама защо трябва да се мразят тези които не искат? Някаква нужда да се чувстваш по-възвишен?Хората, които искат деца и имат деца, често са щастливи, Хората, които не искат деца и имат деца винаги са нещастни. Всеки трябва да си знае възможностите желанията и да уважава избора на съседа си, който не го засяга.
44
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А в България е по-добре ром от българин !
43
5
 
20
 
! Отговори
И какво сега? преди 1 година
Ще правят Япония на кучкарник така ли?
42
9
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
това ся ЕвроАнталнтическите ценности .. В Япония сигурно им викат ценности на тихоокенско сътрудничество..

Спонсорирани публикации