След лекото поевтиняване, цените на храните отново тръгнаха нагоре

На борсата се търгуват с близо процент по-скъпо
102
След лекото поевтиняване, цените на храните отново тръгнаха нагоре
Снимка: БГНЕС, архив

Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява цените на хранителните стоки на едро в България, се повиши тази седмица с 0,73 на сто до 2,331 пункта. Миналата седмица ИТЦ се понижи, макар и минимално, до 2,314 пункта. Това беше първият спад на показателя от август миналата година, когато ИТЦ бе около 2,05 пункта или на нива от 13 процента по-ниско.

Базовото ниво на ИТЦ - 1,000 пункта, е от 2005 г.

Оранжерийните домати поевтиняват тази седмица с  2,2 на сто до 3,18 лева за килограм. Оранжерийните краставици поскъпват с 6,7 процента и се купуват 3,96 лева за килограм. Червените чушки добавят към цената си с 3,9 на сто до 3,50 лева за килограм в края на седмицата.

Картофите поевтиняват с 1 стотинка и се продават по 1,24 лева за килограм, а морковите падат с 1,9 процента и се търгуват по 1,04 лева за килограм. Зелето поевтинява с 13 на сто и се продава по 0,80 лева за килограм.

Ябълките отстъпват със 7 на сто и се купуват по 1,33 лева за килограм. Цената на лимоните се понижава със 7 стотинки до 2,54 лева за килограм. Портокалите поскъпват с 4 стотинки и се търгуват по 1,77 лева за килограм, мандарините се продават по 2,11 лв./кг, а бананите - по 3,13 лева за килограм.

Кравето сирене поевтинява с 0,4 на сто и се търгува по 11,30 лева за килограм, а кашкавалът тип "Витоша" поевтинява с 0,8 на сто и се продава по 18,19 лева за килограм.

Олиото се качва с 2 стотинки до 4,19 лева за литър. На Софийската стокова борса олиото и тази седмица има оферта "продава" на цена 3,50 лева за бутилка от 1 литър.

Пакетче краве масло от 125 грама поевтинява с 1,3 на сто и се търгува по 2,93 лева. Пилешкото месо се качва с 1,5 на сто до 6,10 лева за килограм. Захарта се вдига с 0,8 на сто и се продава по 2,55 лева за килограм в края на седмицата.

Брашно тип "500" се търгува по 1,39 лева за килограм.

Оризът поскъпва с 1,7 на сто и се купува по 2,93 лева за килограм. Яйцата се продават по 0,39 лева за брой на едро в края на седмицата. /Христо воденов, БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още по темата: ценихраниборса
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Идва времето, когато бакалите ще ни молят да влезнем в бакалията им за да купим нещо от тях.
66
3
 
11
 
! Отговори
бг политик преди 1 година
Ама то няма никаква инфлация бе! Къде я видяхте тази инфлация?
65
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Важното за *** е да има по-много па ако ще и да е гУвна. Както са казали старите българи-ШШамар да е аванта да е. Глупав народ който ще изчезне след не много години.
64
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По-скапано от произведеното в Бг НЯМА!!Бъди здрав-НЕ яж българско!!
63
4
 
27
 
! Отговори
Умна и добра промяна преди 1 година
Тръгнаха нагоре в магазините ,изкупните цени от производителя падат....Избори е спекулантите нема как да пропуснат този момент.Изкупната цена на млякото на всякъде е под 1 лв ,а в магазина обезмаслено разредено с вода мляко е 3,5лв ,а това дето е една лъжичка сухо мляко с вредни консерванти и водичка дето себестойноста му е 20 ст. се продава за 2,50 лв и е внесено и пакетирано в Сърбия...
62
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз НЕ купувам бугарско!!!Чуя ли че е произведено от бугаре БЕГАМ с 200 !!!
61
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цените вървят нагоре защото Гання пазарИ к'ът нИ видял всеки *** който му покажат.Рабятят полска работа в западна Европа и живеят като скоотове по 10 във фургон 40м2 а после измизеруваните кинти ги харчат като Рокфелер в Бг за всякакви бУклуци.Отделно глупави пУлитици подпомагат електората за да гласуват за тях. А после всички вкупом крещят, инфрация-дайтИ ни ощИ пари.По-глупав народ от българите няма и в най-затънтените африкански земи.
60
5
 
19
 
! Отговори
До 59 преди 1 година
Не е съвсем така, тия същите дерибеи, ни продават и внесени стоки, на цени по-високи отколкото те се продават в чужбина. Така че, ако трябва да бъдат бити с бейзболни бухалки производители и търгаши, тогава 5 удара по производителите и 55 удара по търгашите.
59
3
 
22
 
! Отговори
КОНСТАНТИНОВ преди 1 година
БЪЛГАРИ,ИМАТЕ ЛИ СИ НА ПРЕДСТАВА КАКВО СЪДЪРЖАТ ТАКА НАРЕЧЕНИТЕ "ХРАНИ"?ВСИЧКО Е ПЪЛНА ХИМИЯ ВРЕДНА ЗА ЧОВЕКА.АКО ВИДИТЕ КАК СЕ ПРАВЯТ И ОТ КАКВО ГОЛБАСИ И КАИМА ЩЕ ВИ СЕ ПРИЩЕ ДА ОБЕСИТЕ ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ.ТАЗИ ИНФОРМАЦИЯ СЕ КРИЕ ОТ НАСЕЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ.КРИЯТ Я УПРАВЛЯВАЩИТЕ НИ ПРОДАЖНИЦИ.ТОВА ПРОДЪЛЖАВА ВЕЧЕ НАД 32Г.
58
8
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пълен бойкот на всичко произведено във България,с тоя псевдо национализъм се докарахме до там че шепа самозабравили се дерибеи да ни предлагат стоки на по висока цена от европейските аналози!
57
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е промяната на крадливите и лъжливи комунисти от БСП, ДБ и ПП. Парите от корупция по времето на ГЕРБ ще останат в народа беше тяхна основна измама. Е харччите ли ги парите да ви попитам.
56
5
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как стана така, че от голям износител на селскостопанска продукция преди 1989 година, България за нула време се превърна във вносител на такава продукция? Да благодарим ли на демократите управляващи от 1989 година, че унищожиха икономиката на България, започвайки със селското стопанство...
55
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Голяма част от инфлацията в ЕС, вкл. и в България, е резултат и на поскъпването на долара.
54
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Голяма заблуда е, че цените на дребно се определяли от търсенето и предлагането.. Всъщност е обратното - при по-голям оборот цените падат, а при малък оборот се вдигат, за да има печалба търговеца.
53
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Спрете да купувате! Сведете харченията до минимум,само най-необходимото независимо от доходите ви. Не се презапасявайте и пазара ще се саморегулира. Няма как иначе да стане.
52
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че в България оранжерийни домати и краставици има ли? Всико което виждам в магазините е от Турция, Гърция, Испания.
51
3
 
15
 
! Отговори
Минуващ преди 1 година
Докато все още някой си мисли че избира кой да го *управлява* нищо добро не го чака народонаселението. В парламента пращаме хора да ни представят, защото богатите имат влияние без някой да ги представя в парламента, на тях лобистите на крака сами им ходят. Образование, политическо и друго, силно липсва и затова в татковината е пълно с озлобени люде чакащи някой да ги оправи.
50
4
 
17
 
! Отговори
Цола преди 1 година
Цените трябва да се вдигнат до момент, в който повечето потребители няма да могат да си ги позволят. След това се смъкват мъъъничко и готово. Всички прекупвачи са доволни за кратко. След това разбират, че няма от къде да купуват на безценица ... и обратно на село. Народът е мн.бос. Липсва му финансова култура и купува като за последно. А требе да спре да купува. Тогава ще има нормализиране.
49
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато онези марионетки в "народното събрание",дават цели сектори от икономиката в чужди ръце,е така.Веригите у нас са брутални спекуланти, оставени да вършеят от десетилетия,без надзор.Например в Англия,същите тези лапачи плащат много по големи данъци и заплати,но всичко е много по евтино!?!?И всичко пак опира до това,какви си избираме,да ни управляват.
48
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За този вид новини има начин на публикуване, а не по неграмотен писашки (чети писмен) начин! Обикновено се прави табела с помощта на една програма за табели (ексел или други). Научете се! Иначе добре дошли в еврозоната, сами искате!

Спонсорирани публикации