Трусовете в Турция задвижили магма на дълбочина 41 км, задействали вулкан

Твърдения за вулканична активност след трусовете стреснаха турците
Обновена: 17 фев 2023 13:11 | 17 фев 2023 13:08, Елка Василева
65

 

Учени изследваха планина в окръг Кахраманмараш, където беше епицентърът на двата силни труса с магнитуд 7,7 и 7,6 по Рихтер на 6 февруари, след като се появиха твърдения за наблюдавана там вулканична активност, съобщава в. "Хюриет дейли нюз".

Пост в Туитър, на който се вижда предполагаемата вулканична активност в планината Кушкаясъ в района на град Гьоксун, предизвика тревоги и вълнения и повдигна много въпроси.

Още по темата
За да проучат тревожното твърдение, геолози от различни турски университети и специалисти от центрове за изследване на земетресенията посетиха района. Делегация геолози и екипи на Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД) пристигнаха на място с военен хеликоптер и извършиха проучвания.

Геологът проф. Ахмет Йовгюн Ерджан обясни преди няколко дни наблюдаваното явление в планината Кушкаясъ като "вулканичен лахар" - кален поток с вулканичен произход, размесен с вода, вулканична пепел, пемза и различни минерали, които се движат много бързо. Според учения земетресението е задвижило магма на дълбочина 41 км и е задействало вулкан чрез изригване на горещ течен базалт при температура около 2000 градуса Целзий.

"Лавата, пепелта и водните пари разтопиха снега в планината и се стекоха към подножието ѝ със скорост 40-60 км/ч като горещ флуид заедно с калта от дълбоката пукнатина, образувана от земетресението в планината Кушкаясъ. Ако е имало селище, е щяло да бъде фатално. Това се нарича "вулканичен лахар", каза проф. Ерджан, цитиран от в. "Джумхурийет".

Учените, изследвали района, са единодушни, че не се наблюдава вулканична дейност.

"В региона няма вулканична дейност", заяви проф. Чаглар Йозкаймак от университета Коджатепе, член на делегацията, изпратена на място.

С това заключение е съгласен и известният специалист по земетресения Наджи Гьорюр, който също заяви, че предположенията за вулканична активност са неверни. "Геологията на региона не е съвместима с вулканична дейност", каза той.

(БТА, Мина Димитрова)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Четох и някаква теория за харп.
31
4
 
7
 
! Отговори
Hoqsan преди 1 година
До до 22Летящ птеродактил е опрашил някое влечуго, влечугото пък е излюпило голям гущер, после същия претодактил и него го е оправил.. оо какво чудо станаа с мене и баща мии... та така, много добър отговор - яйца е имало и преди кокошките ;)
30
17
 
5
 
! Отговори
ЩЕ МЕ УБИЕТЕ преди 1 година
До 22 и 26 "Много лесен въпрос: яйцето. Имало е яйца преди да е имало кокошки :)" Охх, горките руcоробби пак избиват рибата. Това е философски въпрос с яйцето или кокошката тия ми тръгнали да отговарят и развиват теории чак АХАХАХАХАХАХА
29
1
 
13
 
! Отговори
Hoqsan преди 1 година
До АнонименОстави ти петричката баба... пророчица у-а, да почива в мир.. сега ходили ли сте на Рупите? Ами.. ужасно е с тези сергии и т'ва как на всеки 5м ти искат пари за просвещение :D както и да е, комшутата да идват по на запад и всичко ще е наред.
28
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
e to i pod usa stolica moje da stane sastoto...nali zemiata se varti...
27
1
 
17
 
! Отговори
До 26 преди 1 година
Факт. Първите земноводно, а след тях и динозаври се появяват от яйца. Чак след това идват пилетата и кокошките, като еволюират от динозаврите.
26
9
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Баба Ванга беше казала,че ислямска държава ще пропадне в дън земя.И нещо за Париж.По принцип предсказанията са,че части от сушата по някое време ще са под вода.Единствено може да се молим на Господ да няма жертви.Вместо да си помагаме,за да оцелеем като вид някакви нарочно предизвикват войни и ги подклаждат.Не е редно.
25
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до хаха,то имаше и предсказание че путин ще да умре през 2022
24
21
 
6
 
! Отговори
Не мога да помогна преди 1 година
Чужди страни са далече от мене и честно не ми пука за тях както и те са мен
23
2
 
4
 
! Отговори
Maradona 76 преди 1 година
Плашещите изявления за земетресението в Истанбул продължават да идват. проф. д-р Този път Naci Görür изчисли броя на хората, които се очаква да загинат при евентуално земетресение в Истанбул, един по един. Гьорер обясни как 500 хиляди души са изправени пред смъртта. Геолог и член на Академията на науките проф. д-р Naci Görür сподели вашата оценка на загубите от очакваното земетресение в Истанбул. Гьорер каза: Това не е шега и каза: Минимум 500 хиляди души са лице в лице със смъртта. ПРАВЯ си сметка за хранителни стоки Казвайки Правя сметка за х
22
3
 
5
 
! Отговори
А преди 1 година
Кое е първото, кокошката или яйцето. Там има някакви процеси, които взаимно си влияят.
21
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лахари, сели и други кално-каменни потоци не само че може да стават и без вулканизъм, че даже и без земетресения, ами и са нещо напълно нормално за планините в Мала Азия, Кавказ, Алтай, Памир и оттатък Хималаите. Достатъчен е един проливен дъжд в иначе суха изветрена долина.Никакъв вулканизъм няма в района. Единственото вярно в написаното е, че понякога вулканизмът е резултат от сеизмиката, а не, както смятат масово сънародниците ни, че вулканите предизвикват земетресения....
20
19
 
7
 
! Отговори
Петко до Питам преди 1 година
Прочетете и предсказанията. Има ги онлайн. И земетресението и изригването на вулкана. И третата световна война също.
19
3
 
3
 
! Отговори
Питам преди 1 година
До Петко 15 Коги ?
18
14
 
4
 
! Отговори
Я па ти.. преди 1 година
До Анонимен 13 И Руснаците също.Без земетресение с велика Русия е свършено.Путин е велик .
17
36
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До чудно Турция напълно си заслужава АБСОЛЮТНО всичко лошо, което й се случва и предстои са й се случи. Още много има да страдат, докато изкупят греховете и злините, които са вършили през вековете и продължават да извършват.
16
0
 
15
 
! Отговори
Да допълня... преди 1 година
До Фен на Вики Джъстис 5 По добре вулкан без земетресение от 7.8 степен. Земята да изпусне парата.
15
10
 
8
 
! Отговори
Петко преди 1 година
Това и баба Ванга го предсказа.
14
23
 
17
 
! Отговори
Чудно преди 1 година
Ако беше ХААРП нямаше да удари Турция , а Русия. Турция не го е заслужила.
13
19
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нищо хубаво не ги чака турците.

Спонсорирани публикации