Защо мъжете живеят по-малко и умират по-рано от жените?

Засега няма терапия срещу липсата на Y-хромозома
19 фев 2023 09:19, Елка Василева
130
Защо мъжете живеят по-малко и умират по-рано от жените?
Снимка: архив, БГНЕС

Това е един вид мутация: при възрастните мъже някои клетки могат да загубят Y-хормозомата си, а това повишава риска от сърдечно-съдови и други заболявания. Затова ли мъжете живеят по-кратко от жените?

Мъжете умират пет години по-млади от жените - поне статистически. Макар че през последните години средната продължителност на живота в Германия непрекъснато се увеличава, мъжете все още мрат по млади, пише Дойче веле, като се позовава на АРД. Според авторките на статията Нина Кунце и Елена Вайд причината навярно е кодирана в прословутата Y-хромозома.

Когато клетките губят Y-хромозомата

Както е известно, две Х-хромозоми в клетката предопределят пола на човека като женски, докато комбинацията Х-Y-хромозоми "носи отговорност" за мъжкия пол. Y-хромозомата, която е много по-малка от Х-хромозомата, създава в ембриона мъжки полови белези, но в хода на човешкия живот, при деленето на клетките, тя може да изчезне от мъжкия организъм. А това далеч не е безопасно, казва пред АРД д-р Андреас Цайер от Университетската клиника във Франкфурт.

"Редица изследвания през последните 2-3 години показаха, че когато мъжът изгуби Y-хромозомата, нараства опасността от сърдечносъдови заболявания, от Алцхаймер, диабет и от класическото заболяване при по-възрастни хора - макулна дегенерация, или влошаване на зрението. И няма как човек да не се запита дали не съществува някаква връзка", обяснява д-р Цайер, който професионално проучва въпроса.

Рискът нараства след 70 години

Y-хромозомата се губи най-вече в кръвните клетки, които костният мозък произвежда с милиарди всеки ден, казва лекарят. А когато една кръвна стволова клетка изгуби своята Y-хромозома, тогава всички клетки, произлизащи от нея, също се оказват без тази хромозома.

Близо 40% от мъжете, навършили 70-годишна възраст, са засегнати от тази мутация. Не всички стволови кръвни клетки обаче губят Y-хромозомата. В резултат от това възниква една тъй наречена мозайка от клетки с различна генетична информация. Изследователският екип от лекари проучва именно въпроса до какво води липсата на Y-хромозомата в част от клетките. Лекарите редовно взимали кръв от възрастни пациенти със сърдечносъдови проблеми и изследвали кръвните проби за клетки с липсваща Y-хромозома. Така установили, че при възрастните мъже със сърдечносъдови проблеми броят на тези клетки е доста по-висок.

Американски учени вече доказаха, че при опитните животни Y-хромозомата играе важна роля за здравето. Кръвни клетки без Y-хромозома са предизвиквали у опитните животни различни възпаления – не само на сърцето, но също така белите дробове и бъбреците, установили тези учени.

В резултат от това тъканите развиват фиброза, тоест повишено разрастване на съединителната тъкан, нарушаваща структурата на тъканите и органите. Като следствие сърдечните стени се втвърдяват и сърцето помпа по-малко кръв, казва още д-р Цайер пред АРД. Все още не се знае дали резултатите от опитите с животни важат и при хората, но косвени признаци за това дават проучванията на лекарския екип във Франкфурт. "Ето защо ние смятаме, че при хората ефектът е същият, както при опитните мишки", казва той.

Засега няма терапия срещу липсата на Y-хромозома. Не се знае също така дали изчезването на тези хромозоми може да се предотврати по някакъв начин. Все пак мъжете могат да спазват определен режим, който да забави или да попречи на изчезването на Y-хромозомата. Д-р Цайер им препоръчва редовно да спортуват, да не пушат и да не се подлагат на стрес.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
1
 
2
 
! Отговори
Батман преди 1 година
Защото жените ни пият повече от нас алкохол..:d
94
3
 
6
 
! Отговори
Ghost преди 1 година
Защото жените нямат жени
93
3
 
10
 
! Отговори
Иван преди 1 година
Защото ни тровят цял живот!!!!!!!!!
92
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Верно ли, Сорос, Шваб и подобни, са близо на по сто години, че и даже управляват света!
91
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Слушай си ангелите и ще живееш дълго !
90
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Един мъж", точно пък след 50 години като им спре окончателно месечния цикъл, можеш да видиш сам кой остарява по бързо - такъв раздразнителен кисел стават жените, че по-добре да не ги срещаш въобще. А сланините, които жените трупат, след тази решаваща промяна в тяхната физиология, наистина ги правят по-устойчиви на студ.
89
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Още едно "изследване" без никаква научна стойност, освен за придобиване на научни титли и нищо повече. Ако липсата на Y хромозомата води до някакви неблагоприятни анатомични и физиологични последици при мъжете, то защо същото не се наблюдава и при жените - там Y хромозомата липсва в генома по рождение.
88
10
 
4
 
! Отговори
Един мъж преди 1 година
Жените са силния вид независимо че отсъпват след пубертета по физическа сила . След 50 години мъжете остаряват по бързо от жените . Жените са по умни, имуната система и генетиката им е по развита , издържат по високи нива студ и т.н.
87
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
на болната жена умря мъжат или благодарение на мързила си запазих здравето
86
5
 
1
 
! Отговори
Пияния помак преди 1 година
Много пият
85
2
 
4
 
! Отговори
Дон Кикот преди 1 година
Жените живеят повече защото има кой да им стимулира г-точката.
84
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
а какво се счита за ранно умиране да си загубиш разсъдъка и да живееш още 20г в пиене на лекарства и ходене по болници или да пиеш, ядеш, ходиш и правиш каквото си искаш без да спазваш никакви правила и се г тнеш 20г по-рано. аз съм за второто първото не е живот.
83
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Работа, работа и по-малко ядене. Това е рецептата за по-добро здраве! Имам дядо починал на 96 г,а баба ми /неговата съпруга/почина на 72. Така, че всичко зависи от гена, но повече работа и по-малко храна помагат на организма да се съхрани за по-дълго. Ние сега водим заседнал начин на живот и се тъпчем с храна и се задръстваме. То е все едно един двигател с вътрешно горене на кола да го караш да работи само в градски условия. Не го ли пуснеш на дълъг път почва да се задръства. Също е и с човека
82
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
пример е как постъпват богомолките след акта но при хората процесът е бавен и мъчителен.
81
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 79 Феминизмът какво донесе на жените? Поеха и мъжката работа, но никой не ги освободи от специфично женските задължения. Така че, не пиши щуротии.
80
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 87 защо наистина не вземеш да поговориш сериозно с някой психотерапевт? Жените ли ти крадат Y-хромозомата?
79
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По-активният полов живот може ли да стимулира по-интензивна загуба на Y-хромозомата?
78
0
 
0
 
! Отговори
Да допълня... преди 1 година
До АНГЕЛ 84 Всичко е до генетика .
77
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мъжете заради жените живеят по малко
76
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хаха я вкарайте жените в мините както по бай-Тошо и да работят това 30 години да ги видим до колко ще живеят. По-лесно е да се кълчотиш с грим