Ако се качи ДДС за хляба на 20%, цената му ще скочи на над 3 лева

От 1 юли 2022 г. крайната цена падна между 17 и 26%
Обновена: 5 мар 2023 09:39 | 5 мар 2023 09:30, Камелия Цветанова
178
Ако се качи ДДС за хляба на 20%, цената му ще скочи на над 3 лева
Снимка: Pixabay

Ако се върне 20-процентовото ДДС на хляба, той ще струва над 3 лв. Това е единственият хранителен продукт, който не промени цената си в последните 8 месеца. Това обясни  Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.

Още по темата

„От 1 юли 2022 г. крайната цена  падна между 17 и 26%. Преди той струваше около 2,00 -2, 40 лв., а вече е под тази стойност. Всеки производител има своя доставна цена. За нас е необяснимо защо продуктът се превръща в обект на обругаване от страна на анализатори, включително и от страна на бившия финансов министър Симеон Дянков, които твърдят, че нулевото ДДС на хляба не е свалило цените и че те трябва да се покачат с 20%”, поясни Кукушева.

В България се внася единствено и само украински слънчоглед, който има по-ниска цена в сравнение с българския, увери експертът. „Ако някой твърди, че където и да е в България, се разтоварва украинска пшеница, го моля да каже къде точно и кога. Гарантирам, че българският хляб се произвежда единствено и само от българска пшеница”, каза още експертът.

Тя не очаква мярката за нулева ставка на ДДС за хляба и брашното да бъде отменена, тъй като е получила единодушна подкрепа от всички политически сили. "Ако кампанията срещу продукта, който ние произвеждаме, продължи, сме готови да сезираме прокуратурата за всяване на смут и паника", заяви председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.

Според нея мерките, които подготвя служебният кабинет за цените на хранителните стоки, ще постигнат резултат. "Ако някъде има изкривени търговски практики, както вече стана ясно, те вече ще бъдат отстранени. Свободното пазарно общество има механизми за саморегулация, няма да бъдат въведени мерки, които нарушават тези механизми, добави Кукушева. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


178
Още по темата: хлябценаДДС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
като ви е скъп хляба лапайте мухи и оди пеш бе оди пеш
75
2
 
6
 
! Отговори
Европеец преди 1 година
Епа като нема леп, яште червеи и скакалци. Европейския парламент одобри насекомите като храна в ЕС.
74
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Глупости. Ще скочи поне на 5 лева. 20% от лев са 3 лв. Вие не сте ли ходили на училище? Каква математика сте учили? Не правете българския бизнесмен на будала.
73
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
яжте банани нали сте демократи
72
0
 
1
 
! Отговори
България без ДДС преди 1 година
Средната цена на хляба в страните от Европейския съюз през миналия месец е с 18 процента по-висока от тази през август 2021 г., отбелязва статистическата служба на ЕС. В България е отчетено увеличение на цените на хляба през този период с малко под 30%. Най-голямо е повишението на цените му в Унгария (+66 процента), Литва (+33 на сто), следвана от Естония и Словакия, с по 32 процента.
71
1
 
3
 
! Отговори
в Русия преди 1 година
В Русия супермаркетите са препълнени със стоки и има свякакъв хляб и продукти и цените не са проблем за никой. Всъщност има опашки за хайвер, пресен насипен, и опакования е добър, но пресния е по добър и е по-скъп, но бързо се изкупува.
70
0
 
7
 
! Отговори
r3v0lv3r преди 1 година
Смешно, в страна която произвежда в пъти повече пшеница, от колкото потреблява цената на хлабът е еднаква с тази в западна Европа. Да, не забравяме, че именно тези хора ЕС и държавата здраво ги субсидира, тоест понеже имат спестявания, могат да си позволят да не продават продукцията и изкуствено да вдигат цените, абсолютна спекула. Докато не вкарат известно количество хора в затовара това няма да се промени, естествено в тази държава това никога не е ставало и няма да стане.
69
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЧУМАВО ВРЕМЕ ТЪРГОВЦИТЕ БЕСУВАТ.
68
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Спрях да ям хляб. Почнах да ям ориз. По-евтин е. Така че - да вдигат цените на леба, не ми дреме.
67
0
 
4
 
! Отговори
Турция преди 1 година
Най скъпия хляб. Тост хляб Goodness 670гр - 15,75 TL. 1,5 лв
66
0
 
1
 
! Отговори
Румъния преди 1 година
Цената на хляба в Румъния е била с 25,2% по-висока през август 2022 г., отколкото през август 2021 г., като това е десетото повишение, регистрирано сред 27-те страни членки на ЕС, според данни, публикувани в понеделник от Евростат. В магазините един хляб е скочил с 2 леи, а по-големият хляб със семена също струва 10 леи или 2,2лв
65
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом на 3лв. се шашкате, представям си след година като мине 1000лв. как ще пискате.
64
0
 
3
 
! Отговори
Гърция преди 1 година
По последни данни на Евростат страната ни е на 11-то място сред 27-те страни в ЕС по поскъпване на хляба на годишна база с 18%. Най-голям годишен ръст се регистрира в Унгария с 66% и Литва с 33%, а най-нисък във Франция (8%), Холандия и Люксембург (10%).
63
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цената на материалите формира 30% от цената на хляба, 70 % е труд и услуги. Цената скача заради заплатите и услугите
62
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До няколко месеца хлябът ще е 300лв. И кво?
61
1
 
6
 
! Отговори
Кръстю преди 1 година
Когато премахнаха ДДС, хляба не поевтиня просто тарикатите си сложиха 20% в джоба. Като стане 3.00 лева сам ще си правя хляб
60
0
 
8
 
! Отговори
анализатор преди 1 година
Преди 2 часа написах,че сме общество на лъжци,крадци,мързеливци,измамници и пр.,и затова при нас е винаги най-лошо.Тази статия е доказателство за това.3 лв. хляб?!Защо да не е 5 лв,ненаяли се мързеливи измамници.
59
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Основните масови номерца са намаляване на грамажа, "изобретяване" на "нов" хляб (който почти по нищо не се различава от предишния) - с ново название и съотвено - с по-висока цена, смяна на опаковката - нова цена. Не че "Бял хляб Пенчо" се различава от "Пенчов бял хляб", но новият е по-скъп и с по-малък грамаж.В една от веригите продаваха хлебче с маслини (тъничко, дълго) на дадена цена. Изчезна за да се появи ново - наречено маслиново хлебче, по-късо, но пък по-дебело (грамажът реално е същият като на хлебчето с маслини или малко по-малък) - естествено, на нова, по-висока цена.
58
1
 
8
 
! Отговори
Кривондел преди 1 година
Когато цената на пшеницата пада - виновен бил украинският внос. За растеж на цените - внос нямало. Когато газта скочи - вдигнаха цените. Цената е под нивата отпреди войната - цените не свалиха, били на ток. Токът падна - и пак - без резултат.
57
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хлябът в магазините струва с около 50 ст. повече от реалната цена за килограм, показват изчисления на КНСБ. Въвеждането на нулева ставка на ДДС за хляба и брашното от 1 юли трябваше да намали цената на килограм Бял хляб с 0,87 лв., а на хляб Добруджа с 0,83 лв., а реалното намаление е само с около 30 ст., пише в анализ на КНСБ. Килограмът трябва да струва около 2 лв., а ни го продават за 2,50 лв.

Спонсорирани публикации