По-скъпо сирене, кашкавал, брашно… цените скочиха отново за седмица

От началото на годината увеличението на храните е със 7%
349
По-скъпо сирене, кашкавал, брашно… цените скочиха отново за седмица
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява цените на хранителните стоки на едро в България, скача тази седмица с 0,86 на сто до 2,472 пункта. От началото на годината равнището му се вдига с 6,74 на сто (от 2,316 пункта).
Базовото ниво на ИТЦ - 1,000 пункта, е от 2005 г.

Оранжерийните домати поскъпват с 12 на сто до 4,12 лева за килограм през последната седмица. Оранжерийните краставици скачат с 6 процента и се купуват за 5,99 лева за килограм. Червените чушки падат с 1,2 на сто до 4,15 лева за килограм в края на седмицата.

Картофите поевтиняват с 4 процента и се продават по 1,19 лева за килограм, а морковите скачат с 6,7 процента и се търгуват по 1,28 лева за килограм. Зелето поевтинява с 5 стотинки и се търгува по 0,80 лева за килограм.

Ябълките поевтиняват с 3,5 на сто и се купуват по 1,38 лева за килограм. Лимоните се купуват по 2,40 лева за килограм.

Портокалите поскъпват с 5,1 на сто и се търгуват по 1,84 лева за килограм, мандарините се купуват по 2,31 лева за килограм. Бананите се продават по 3,19 лева за килограм.

Кравето сирене поскъпва с 0,7 на сто и се търгува по 11,43 лева за килограм, а кашкавалът тип "Витоша" се купува с с 0,3 на сто повече - до 18,15 лева за килограм.

Олиото поевтинява с 5,1 на сто и се продава по 3,90 лева за литър.

Пакетче краве масло от 125 грама поевтинява с 3,1 на сто и се търгува по 2,53 лева. Пилешкото месо се вдига с 1,3 на сто до 6,30 лева за килограм. Захарта пада с 1,9 на сто и се продава по 2,52 лева за килограм в края на седмицата.

Брашно тип "500" поскъпва с 0,7 на сто до 1,38 лева за килограм.
Оризът поскъпва с 1,6 на сто и се купува по 3,21 лева за килограм. Яйцата се продават по 0,38 лева за брой на едро в края на седмицата. /Христо Воденов, БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


349
Още по темата: ценихрани
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
267
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докато си стоите по домовете, така ще бъде! И това е справедливо! Който не се бори, ще страда, както който не работи, няма да яде!Така и за изборите! Чакайте и не ходете на избирите, а след това се питайте четири години, как така стана?
266
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако можете да си купувате от производител,направете го.Ако можете сами да си произведете,също го направете.Недейте да пълните джобовете на алчни търговци и прекупвачи.
265
8
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-големите фирми производители са на ГЕрБ и ДПС.Умишлено вдигнаха цените,за да ви покажат колко зле е без тях.Като сложим и прекупвачите,както и алчните вериги,картинката е пълна.Бойкотирайте ги!Няма да умрете от глад за известно време.
264
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За бога братя,не купувайте!
263
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Решението е да си отидем на село и да си гледаме градина и животни. Инак ставаме роби.
262
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А *** плашат, че с приемането на еврото цените щели да скочат ахахах Червената мафия плаши балллъците, докато ги щави за последно.
261
7
 
3
 
! Отговори
ИТ-та чао преди 1 година
До redordead - Това въобще не важи за компютърния език, ИИ винаги ще е по-добър от човек защото това е НЕГОВИЯ език. Да, трябва да избираш, трябва да му даваш по-точни инструкции понякога, трябва понякога да го накараш да направи нещо по различен начин, но това отнема буквално секунди. Дори за най-тежките кодове, GPT показва невероятна успеваемост, намиране на бъгове, няколко решение и тн. Смисъл за кво говорим въобще?
260
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бог е дал Свободната Воля на всеки човек Демокрацията също дава Свободната Воля човек да изразява свойте предпочитания и Избора е много лесен за Демократа Единствената Демократична КОАЛИЦИЯ е ГЕРБ и СДС, който се чества Демократ може само за тях да Гласува.Другите са етническа, и ПроРуски болшевики русофили патриоти все пак всеки сам си решава какъв да е свободен Демократ или зависим болшевик русофил или етнически
259
3
 
28
 
! Отговори
Българче преди 1 година
Хе,хе! Едва сега започва скъпотията ! Я погледнете към тълпите некадърни бездарници , които са се юрнали да ни управляват - всичките са с празни чували и се надяват да ги напълнят с новите милиарди от Европа ! Затова , драги сънародници, гответе се за голямото крадене на мангизи от джобовете ви !
258
3
 
5
 
! Отговори
Програмист преди 1 година
До 284 : Първо, архитекта не се занимава само с Data models. И второ - аз и сега ползвам машината да "избълва" 100 възможни. Ама опитай се да познаеш #КОЙ избира най-подходящият от стоте накрая?
257
4
 
19
 
! Отговори
Българ преди 1 година
Не виждам никъде недоволство, хората си пълнят веригите въпреки скъпотията. Българина живее добре :)
256
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 285 : Като дойде времето ще му мислим. Само че ти помисли сега, доколко е конструктивен диалога : бота може да вземе от мен, но няма да даде на теб, така че е безмислено да му се радваш. Засега статуквото остава каквото е, и е излишно да пръскаш злоба. По-добре помисли как да направиш нещо за себе си, отколкото как някакъв бот, хипотетично ще ми вземе работата. Аз имам няколко специалности, така че ще оцелея.
255
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Възраждане са на ред. Ако не друго, то поне ще спънат вноса на б.клуци от запада.
254
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз съм демократ и си гласувам само за единствената Демократична КОАЛИЦИЯ ГЕРБ и СДС, пп е лява социалистическа партия с млади агенти на ДС, дпс е етническа, възраждане и бкп_бсп са ПроРуски болшевики русофили, левицата и български възход също са болшевики русофили социалистическа партий, тъй че изборът за Демокрацията е повече от ясен КОАЛИЦИЯ ГЕРБ и СДС
253
4
 
4
 
! Отговори
До Програмист преди 1 година
Хайде сега сертифициран архитект. Ми то е същото - докато ти направиш един модел от изходни данни, машината ще е направила 100. На една цена. Познай кое ще избере инвеститора. Ориентирай се към по перспективни алтернативи..
252
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще гласувам за този, който изгони украинците, осъди изпращачите на оръжие, осъди и затвори всички ковидмафиоти, махне България от ЕС и запази българския лев. ГЕРБ, МЕРБ, ПП, ДБ ДГД!
251
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 279 : Ползвай GPT тогава за да ти генерира по-смислено мрънкане против цените и лошите спекуланти.
250
6
 
2
 
! Отговори
Програмист преди 1 година
До Анонимен 279 : Да са ти честити първите стъпки в областта. Не бързай да се радваш обаче. Има доста гадни проблеми и костеливи орехи, дето бота не може да реши. Продължавай да опитваш, само така се учи. И разчитай на собственият си интелект. За сега ботовете са на ниво третокласник - зубрач.
249
14
 
5
 
! Отговори
ГЛАСУВАЙТЕ ЗА ГЕРБ преди 1 година
....иначе ще ядете само колците на скъпите ДОМАТИ и СИРЕНЕТО...!
248
7
 
12
 
! Отговори
Фен на ДъИБъ преди 1 година
Нали искахте промяната. Сега защо ревете. Така ще е след повече от 2 години шарлатания. Венсеремус

Спонсорирани публикации