Грижа за кожата - пробиотици и пребиотици

Ето как да ги включите в рутината си
12 мар 2023 16:25, Дарена Найденова
6
Грижа за кожата - пробиотици и пребиотици
IStockphoto

В случай, че сте забравили, микробиомът е особено интересна и популярна тема в грижата за кожата. В предишни години фокусът бе по-скоро върху по-дълбоките слоеве на кожата, произвеждащи колаген. Сега обаче вниманието е върху самия повърхностен слой и неговите микроорганизми и бактерии.

„Кожата ни има сложна комбинация от много микроорганизми – като бактерии, вируси, гъбички и дори акари – които живеят в симбиоза, наречена кожен микробиом“, казва дерматологът д-р Анар Микалиов. Допълва, че тези организми предотвратяват свръхрастежа на патогенни микроби и произвеждат молекули, полезни за кожата.
 
Всички изброени микроби са от съществено значение за флората на кожата и я поддържат да функционира правилно. Когато вашият микробиом е компрометиран, възникват проблеми под формата на възпаление. Тъй като пробиотиците са толкова полезни за вашата чревна флора, има смисъл те да влияят и на вашата кожна флора, нали? Очевидно индустрията за красота също мисли по този начин, имайки предвид изобилието от пробиотични и пребиотични продукти, пуснати през последните години.
 
Остава обаче въпросът – Колко ефективни са пробиотиците и пребиотиците за вашата кожа?
 
Пробиотици в грижа за кожата
 
И така, какво представляват пробиотиците? Това са живи организми, които са от полза за здравето на своя гостоприемник. Доказано е, че тези добри бактерии укрепват имунната система и подобряват усвояването на храната.
 
Когато се използват в грижата за кожата, пробиотиците балансират и подобряват микробиома ѝ. Когато той не е балансиран, кожата може да прояви различни възпалителни кожни състояния като акне и атопичен дерматит. Идеята на пробиотичната грижа за кожата, подобна на пробиотиците в храната, е да се добавят бактерии върху кожата, за да се подобри или да се възстанови микробиомът.
 
Според дерматолози обаче има лека уловка в цялата тази история. Те споделят, че повечето пробиотични формули за грижата за кожата не съдържат живи пробиотични организми, а по-скоро лизати или ферментирали екстракти. Ето защо все още има много спорове относно предефинирането на термина „пробиотици“ в грижата за кожата, тъй като използването на живи организми в продуктите е голяма пречка за срока на годност и формулировката на продукта. Тези лизати и ферментирали екстракти всъщност са по-близки до постбиотиците.
 
Експертите казват, че лизатите съдържат молекули, разградени от пробиотиците в живо състояние. Те често са богати на хранителни вещества и включват успокояващи антиоксиданти, аминокиселини, полизахариди, антимикробни пептиди, ензими, витамини и други полезни за кожата вещества.
 

Кожата през зимата – какви материи да носите, за да е добре хидратирана?

 

Гримиране при суха кожа – със седем лесни стъпки

 

Красота през 2023 – 13 цели в грижата за кожата

Като цяло, ако вашият микробиом не е балансиран от използването на сурови формули, пробиотиците могат да бъдат полезни бактерии и хранителни вещества, които работят за успокояване на възпалителни кожни проблеми.

Още за предимствата на пробиотици и пребиотици в грижата за кожата ще откриете в Tialoto.bg 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 2 : Аааа там са само цицалки и джукарки, споко!
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пребити...
2
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Случайно попаднах на едно безлично предаване "Ергенът".Там видях две кобри,едната като дърта кобила,другата метър и четиридесет,с огромни ци.и,които злословеха по адрес на нормалните млади жени.Толкова завист,идиотско отношение към себеподобните, не бях виждал. Огън и жупил излиза от устата на двете,наказани от Господ.
1
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
пребиоглуп.аци

Спонсорирани публикации