Рибари на протест: Спират малките лодки на 2 км от брега

Хората остават без поминък, заяви кметът на Поморие
14 мар 2023 18:23, Анисия Иванова
17

Рибари от цялото Южно Черноморие се събраха на протест на пристанището в Поморие. Те настояват да бъде отменена заповед от февруари 2022 година на бившия земеделски министър Иван Иванов. Документът забранява улова с мрежи до два километра от брега на морето.

"Ние не пречим на никой, но идват и ни вдигат мрежите, забраняват ни да ловуваме. Моето разрешение е за две мили от брега, а те казват, че на една миля няма право. Аз къде да ходя? В открито море, какво ще хващам там?", недоумява рибарят от Ченгене скеле Янчо Янчев.

Рибарите казват, че с малките си лодки няма как да влязат навътре в морето, а пролетният риболов се практикува точно в тази зона, за която важи заповедта. Определят я като лобистка.

"Защо не спрат корабите, а спират нас? Целта е да унищожат нас, а корабите да си правят каквото искат", смята Георги от Поморие.

Рибарите откриват в заповедта и противоречия: "В заповедта пише до 1 морска миля, обаче в приложението пише един километър от бреговата линия. Тази заповед е сгрешена".

"Тъжното в цялата история е, че тези хората остават без поминък. Това 2 километра от бреговата линия да забраниш улов на попчета с мрежи, означава, че тези хора, с тези малки риболовни лодки, които са от 6 до 10 метра, няма как да влязат след тази двукилометрова зона. Първо там водите са много дълбоки, няма какво да ловят, второ - ние ги обричаме на несигурност", категоричен е кметът на Поморие Иван Алексиев.

Той ще настоява Министерството на земеделието да отмени заповедта преди пролетния риболов.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така трябва да бъде,гадовете се оливат-мрежи на 50м.от буните,пиратки и 'кво ли не съм виждал...Като искат да продават попчета да хващат въдиците...Ако забранят и RK-тата ще стане още по-добре...
11
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Здравейте, Ами луда работа .Аз съм от Варна няма риба никаде .Тези така наречени рибари каква инвестиция са направили по нашето море? Купили по една лодка един символичен данък.Според мен трябва да се остави поне 5 год без улов . По бреговете Румъния,Украйна, особено Грузия има много риба .
10
1
 
8
 
! Отговори
Варналиев преди 1 година
Отиваш за заргана на Дружба( св.Константин и Елена и вуйна им) и скиваш едни тарикати разпъват мрежи на 200м от брега. Никаква риба не може да дойде. Отиваш при корумпетата от ИАРА( ама яки корумпета), казваш им , а те почват ако знам , че е незаконно да им кажа номера на лодката, али -бали. Нищо не се променя.
9
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Опънали мрежи на 15-20 метра от пясъка, човек една въдица не може да хвърли! Гадове мръсни! Да ви забранят съвсем риболова!
8
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кирил Петков е в дъното на тази подлост срещу хората!
7
22
 
16
 
! Отговори
Честен преди 1 година
Малко им е, Като ловуват с мрежи, така ще е. Дано им забранят всичко.
6
14
 
22
 
! Отговори
Чико преди 1 година
Реалността е че сте унищожили всичко и продължавате да унищожавате малкото което е останало. Не на 2, на 20 за такива като вас. Или най добре да ви извадят от морето завинаги, ставайте градинари.
5
6
 
22
 
! Отговори
абе преди 1 година
тия кви бракониери саааа , отделно че продават на кея без да издават касов бон .
4
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така се получава, когато на ръководни места се слагат хора, който си нямат понятие от реалността, дейноста и ситуацията на хората които зависят от тях поради простата причина, че никога не са се занимавали практически с дейноста на тези хора. То е като да накараш пилот да управлява подводница. С импровизация държава не се управлява, а само се руши. Бавно и безславно.
3
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми ако не дойдат да блокират Орлов мост, никой няма и да ги погледне от администрацията. Да заповядат на Орлов мост с няколко палатки!
2
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И тия искат да ги преквалифицират в фермери на щурци. Евромаоизмът е повсеместен
1
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да изгорят знамето на ЕС поне , по мирен начин нищо не става

Спонсорирани публикации